用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田THINK & YORK 點選擇呢?
樓主: hannah616
go

藍田THINK & YORK 點選擇呢? [複製鏈接]

[quote]原帖由 fishballbaby 於 11-3-13 16:31 發表
譚歐陽少芳唔易入,真的認真考慮吓,或者考慮轉下午班,等小朋友可以唔使咁早起身呀! 6:40am上校車實在太早,最遲都要6:00am起身。

[/quote糊
我老公,老爺及奶奶合力排通年宵(排第三)先取得上午位,
下午班是不用排隊的,放棄又好似好可惜咁,
我問過我果區因遠的關係,
下年班都要11:00幾就要上車,
咁食早餐好定午餐呢?
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

回覆 5# fishballbaby 的文章

fishballbaby,
我係藍田果間,唔係九龍堂果間呀!
不要為失去的而埋怨!

cherrieshum,
唔知譚歐陽少芳d中文掂唔掂呢?

原帖由 cherrieshum 於 11-3-13 14:41 發表

讀歐陽少芳6:40真的太早上車,大人、細路都頂不住,三年啊!那我寧願轉下午班!
我對歐陽少芳都很有興趣,不過未決定讀不讀,因為有St Cat 的offer,但歐陽學費真的很吸引。至於印巴籍,也有點不足,但如果不是有印巴籍,學校未必能做 ...
不要為失去的而埋怨!

原帖由 hannah616 於 11-3-14 20:37 發表
cherrieshum,
唔知譚歐陽少芳d中文掂唔掂呢?

我在baby kingdom看到,有些家長都表示歐陽少芳的中文相對較弱,有些小孩讀主流小學,英文全班第一,中文就較差,所以我想歐陽中文水平應該是一般而已。另外,聽說歐陽少芳學中文,中國孩子是與印巴籍分開上課的。
我的建議都是有經濟能力就選York,York的課程真的很好,只是商業味很濃。辛苦三年吧,但入到好的小學就很值得。
朋友個仔仔讀York都說York的課程設計很好,小孩英文數學都很好,現在小孩讀喇沙成績也是名列前茅。因此,她經常推薦我讀York,我也有York的offer,哈哈!

原帖由 hannah616 於 11-3-13 10:10 發表

Ho_yan,
真係好煩呀,
一讀就3年,
選錯真係會好後悔架!
如果york果校長唔係咁負面,
我梗係唔洗煩啦!
又如果譚區陽少芳架校巴唔係咁早,
咁我梗係選叱佢啦,老公排通年宵架!

依家希望KM wait 到就唔洗煩啦!(發吓夢!) ...

你囡囡咁醒,KM收都唔奇,good luck~~!

如果york果校長唔係咁負面,
我梗係唔洗煩啦!
又如果譚區陽少芳架校巴唔係咁早,
咁我梗係選叱佢啦,老公排通年宵架!

邊有咁多如果....
比自已太多的話....
咁就唔好要如果.....

改成:
york果校長無負面新聞,
我梗係(        )洗煩啦!
譚區陽少芳架校巴可以早,
咁我梗係   (       )叱佢啦,老公排通年宵架!

到時又會點揀呢??

請問hannah616,現在你最終選擇邊問?

原帖由 hannah616 於 11-3-14 20:34 發表
fishballbaby,
我係藍田果間,唔係九龍堂果間呀!

你有冇註冊york?

多數會讀york,已經去了註冊,
你呢?
原帖由 mcki 於 11-3-26 00:48 發表

你有冇註冊york?
不要為失去的而埋怨!

請問hannah616為何你選york!

原帖由 mcki 於 11請-3-26 00:48 發表

你有冇註冊york?
其實我想選york,但始終怕那單新聞影響小孩子日後升小,又不知york自新聞後的升小情況,如沒有那新聞,我多會選york.另外think我是偏好的,沒有特別負面新聞,英普也ok,我老公見到think學生講英文好好,我兩年前大女考think reject 咗,所以今次細囝考到都有點意外。

你為何選york?

回覆 1# mcki 的文章

mcki,
我又唔信如果阿女在小一interview時表現好好,人地會因為佢讀york而收佢,
我更加唔信,如果阿女in時表現好差,人地會因佢讀km/kv/st cat而收佢,
我見好多人只讀普通幼稚園但都有名校收,
證明學校是收好學生,不只是收好學校的學生,
再加上講來講去,
d人都你話york商業味重姐,
咁d人出去讀如公民數/kwik maths/cambridge...等,全部都商業賺錢機構,唔通d人又唔去讀,
我唔理白猫黑猫,
教好學生就是好學校,
我亦相信這裡是有人故意攻擊york的,
不過大家要獨立思考,]
以免錯失了為仔女選取合適學校的機會!
不要為失去的而埋怨!

回覆 1# hannah616 的文章

Hannah616:

Thanks! 但為何你不選think?

我識人在think讀,佢話依家有好多印巴籍人老師,所以咪放棄lor
uote]原帖由 mcki 於 11-3-29 00:30 發表
Hannah616:

Thanks! 但為何你不選think? [/quote]
不要為失去的而埋怨!

我仔現有York 上午班 , St. Ca 下午班, 但我已選了York, 雖然York是商業, 但我本人覺得呀仔始終都要課外再加讀語言, 而york我不用額外加英文 , 可留資源讀其他. 我有好多朋友個仔都好開心 .

而St. Ca 我有朋友在入面教書 , 一班有40人, 如果做功課快的小朋友會再加其他教, 而慢的就沒有了, 始終我仔比較怕羞及怕陌生人, 我唔想老師忽略他, 但york 人數少d會好d , 所以我放棄!

而且這兩年我仔in 過好多間學校, 大部份小朋友表現真的好重要!

以上是我個人意見, 有什麼說錯請原諒!

Hi, I am trying to search more information about York and Think as I am struggling between their PN class p.m. session.

I personally perfer York as it emphasize academic and English is strong, but my hb and I are worry if the syllabus will be too harsh for a little boy. As my son is those active type, hard for him to sit still for a while and we wonder if he can stand if there are too much homework or tests. Any mummys can give me any idea whether it is true that there are many homeworks and activities everyday? And whether your kids are smart that can handle all or you have seen some cases that those lag behind may change to other schools?

Also, I always see mummys saying York is商業味濃, what does it mean? I know they will arrange some activities, so will there be many and ask for extra fees, and any idea on how much it cost for a year?

My hb prefers Think (Kln Tong) as he is afraid our baby cannot catch up with the tough syllabus, and he likes the idea of develop more creativitity and innovative and independent thinking, but I am worry that it would be harsh for my baby to catch up in P1 in the future, if his kindergarten's school life is so leisure; and I am not sure if their syllabus are good or not, but the most critical factors to me is my baby can speak good English and Mandarin, as this is very important for his future career.

Could any mummys pls. give me some advice and share your experience with me.

Thanks a lot in advance.

如果樓主真係擔心york 的新聞 ,think其實都ok. K1 下學期寫字,學phonic.  程度幾好,又多活動。

York!

hi,  do you  have york's p1 allocation,you can got more offer,is it special training or you are fulltime mama? thank you.

原帖由 rebeccalo 於 11-3-14 11:14 發表

其實York的學算上吾差 , 只係比較商業化D. 但老師有愛心 .現在 ,有時到會返幼稚園找老師.
我囡囡09年畢業 , 當年考到不少私校 , 現就讀比較有名氣的津校, 成績及功課沒有問題 .
當年我見阿女身邊同學派得吾好 , ...

原帖由 薯仔1607 於 11-4-2 16:45 發表
我仔現有York 上午班 , St. Ca 下午班, 但我已選了York, 雖然York是商業, 但我本人覺得呀仔始終都要課外再加讀語言, 而york我不用額外加英文 , 可留資源讀其他. 我有好多朋友個仔都好開心 .

而St. Ca 我有朋友在入 ...

很少人會這樣選擇!
‹ 上一主題|下一主題