用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖言中學
go

聖言中學 [複製鏈接]

有冇媽咪已收到聖言面試通知, 如末, 知唔知道幾時會有消息呢 ??
   0    0    0    0

預計今星期收通知

11/3 收教育局 的成績次第名單

正常今星期才收到通知

原帖由 SUPER媽 於 11-3-13 00:00 發表
有冇媽咪已收到聖言面試通知, 如末, 知唔知道幾時會有消息呢 ??

請問您小朋友全級第幾名會申請聖言?

最好頭10名

報考聖言, 最好是全級頭10名, 成功機會大一點
英文 及 數學成績較好, 會佔先少許
五,六年班所有成績表, 操行不可以多過1個 C

原帖由 hw1115 於 11-3-14 15:23 發表

請問您小朋友全級第幾名會申請聖言?

剛收到。3月 26日面試。大家努力。

原帖由 SUPER媽 於 11-3-13 00:00 發表

恭喜你呀!我仲未收到信,希望呢個星期收到啦~你仔仔讀邊間學校?成績如何?

小兒屬於band 1中上,學校位於九龍塘,居處屬觀塘區。信中提及面試時間约10分鐘。各位努力, 加油!!

原帖由 harveyworkshop 於 11-3-16 10:35 發表
恭喜你呀!我仲未收到信,希望呢個星期收到啦~你仔仔讀邊間學校?成績如何?

面試用廣東話及英文。

預算時間

如果同一天有2間學校面試的話, 要留意.

舊年是所有學生及家長到禮堂報到, 輪侯點名再到面試室,  面試室外亦要輪侯, 要預留 30~60分鐘.  若果另一間學校面試時間太接近, 必須要求其中一間更改時間

可分享舊年的面試內容嗎?謝謝!

原帖由 BSCYL 於 11-3-16 18:45 發表
如果同一天有2間學校面試的話, 要留意.

舊年是所有學生及家長到禮堂報到, 輪侯點名再到面試室,  面試室外亦要輪侯, 要預留 30~60分鐘.  若果另一間學校面試時間太接近, 必須要求其中一間更改時間 ...

有沒有上年的面試題目, 是否要中文, 英文加奧數

忘記題目

阿仔舊年將題目交老師後, 已從記憶中刪除, 現在問他, 只有下列答案

面試又唔深,又唔淺
深:: 聖言邏輯推理題
淺: 普通問題

我記得他出來時, 說數學 (奧數)深, 中英文淺, 另外有問報了另外一間學校名稱 及 第幾志願

學校是否不應該問另外一間學校名稱和第幾志願, 呢個問題好難答.

原帖由 BSCYL 於 11-3-16 23:12 發表
阿仔舊年將題目交老師後, 已從記憶中刪除, 現在問他, 只有下列答案

面試又唔深,又唔淺
深:: 聖言邏輯推理題
淺: 普通問題

我記得他出來時, 說數學 (奧數)深, 中英文淺, 另外有問報了另外一間學校名稱 及 第幾志願 ...

我個仔同學昨天回校說已經收到面試信,但六年級上學期我個仔考得好過佢,所以都唔知點解

收信先後

收信有先後, 不一定成績高低

若果論成績, 要留意幾點
1. 要求四, 五, 六年級成績表, 是否3年都比對方強
2. 學校看重的 英文, 數學是否較對方強
3. 呈分試是否有失手, 直接影響教育局的次第名單
4. 課外活動是否切合學校需要, 奧數, 校際問答.... 等
5. 操行是可有超出學校要求的1個 C
6. 宗教或父親是舊生....

原帖由 harveyworkshop 於 11-3-17 11:15 發表
我個仔同學昨天回校說已經收到面試信,但六年級上學期我個仔考得好過佢,所以都唔知點解

成功機會

舊年數位參加面試的同學

無被提問選校情況的, 全部落選, 無成功個案, 當然運氣亦欠佳, 抽不到

被問選校的, 最後入讀的比例較高

咁應該點答, 學校如果知道學生選佢第2, 或者另一間自行是出名的名校, 會否唔收. 學校咁問, 有冇犯規.

原帖由 BSCYL 於 11-3-17 12:58 發表
舊年數位參加面試的同學

無被提問選校情況的, 全部落選, 無成功個案, 當然運氣亦欠佳, 抽不到

被問選校的, 最後入讀的比例較高

照直答

若果是很出名的名校, 譬如皇仁, 不宜作虛假陳述, 校方一定推斷到.

估計不會影響取錄, 會報比聖言更高的中學, 自有可取之處, 況且學校取錄名單上尚有後備, 已預計有上述情況.

原帖由 HappyHappyMa 於 11-3-17 13:35 發表
咁應該點答, 學校如果知道學生選佢第2, 或者另一間自行是出名的名校, 會否唔收. 學校咁問, 有冇犯規.

我都明白,所以希望今個星期會有信,
1.) 4,5年級個小朋友是考得好過我個仔(因為個小朋友4,5年級都係全級考第1,而我個仔就係全級10名之內,而6年級我個仔全級考第4,但個小朋友就唔知啦!因為頭幾名有公布名次)
2.) 而英文及數學我個仔今年為全級第一名,應該無問題啩??
3.) 呈分試就不得而知啦!
4.) 而我個仔今年仲取得操行獎,而他代表學校出賽又有取得佳績,真是唔知問題在那裡......

原帖由 小可愛爹 於 11-3-17 12:35 發表
收信有先後, 不一定成績高低

若果論成績, 要留意幾點
1. 要求四, 五, 六年級成績表, 是否3年都比對方強
2. 學校看重的 英文, 數學是否較對方強
3. 呈分試是否有失手, 直接影響教育局的次第名單
4. 課外活動是否切合 ...

謝謝回覆, 我都會同呀仔講照實答, 費事講大話越講越衰.

請問你小朋友是否聖言學生?

原帖由 BSCYL 於 11-3-17 14:04 發表
若果是很出名的名校, 譬如皇仁, 不宜作虛假陳述, 校方一定推斷到.

估計不會影響取錄, 會報比聖言更高的中學, 自有可取之處, 況且學校取錄名單上尚有後備, 已預計有上述情況.

...
‹ 上一主題|下一主題