用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 SRL的家長,你們有冇擔心小朋友的語言水平?? ...
go

SRL的家長,你們有冇擔心小朋友的語言水平?? [複製鏈接]

我問過學校,k1上學期冇英文堂,下學期就答唔到今年有幾多英語班,而普通話更要k3先有課外活動,其實幼稚園的程度上唔上得番聖羅撒小學?
   0    0    0    0

本來沒有普通話堂已經有小小擔心, 我從來沒想到會連英文堂都沒有呢? 咁k1到底係學什麼呢?

原帖由 annvnna 於 11-3-14 11:18 發表
我問過學校,k1上學期冇英文堂,下學期就答唔到今年有幾多英語班,而普通話更要k3先有課外活動,其實幼稚園的程度上唔上得番聖羅撒小學?

係啦...究竟有冇其他家長可以講下?

hi, 我希望可以幫你釋除你既疑慮, 我囡囡今年K2, 我估學校答你話無英文堂其實應該係無net 教既英文堂, 因為以我所知, 囡囡舊年k1教英文是班主任教, 至於net 只會一星期一至兩次同小朋友唱歌, 目的是等小朋友對外國人唔會抗拒, 而k1教會教phonics, 生字同埋簡單句子對答, e.g. Do you like eat apple? Yes, I do., 而且也會用牛津story book, 雖然仍然有家長話淺, 但也有家長覺得深, 只是大家要求既野不同, 至於K2, 雖然都是班主任教, 但phonics 同story book都是net 教的, 而且也會半年做一次評估, 會列出學生phonics, listening, speaking, reading程度.

如果家長要求小朋友在學術上得到好高的話, 我想SRL一定不是你杯茶, 如想小朋友在品德方面好, 及自主探索上找到學習興趣, SRL一定會做得到, 只要家長有信心將小朋友交給學校, 你只會睇到小朋友在不斷成長中, 在學術品德方面都會得到認同, 而我一年比一年覺得SRL在各方面都做得好, 是我無揀錯給囡囡讀書既地方.

原帖由 annvnna 於 11-3-16 00:05 發表
係啦...究竟有冇其他家長可以講下?

原帖由 stephanielum 於 11-3-16 12:07 發表
hi, 我希望可以幫你釋除你既疑慮, 我囡囡今年K2, 我估學校答你話無英文堂其實應該係無net 教既英文堂, 因為以我所知, 囡囡舊年k1教英文是班主任教, 至於net 只會一星期一至兩次同小朋友唱歌, 目的是等小朋友對外國人 ...

謝謝你的解答....

多謝你的解答呀,因為人人都話好,自己想再了解下,我都聴過人話SRL的小朋友好乖,希望我無揀錯啦!

我都明白家長疑慮, 所以希望幫你解決到問題.

你d信心學校, 在天主安排下, 你囡囡一定找到開心校園生活. 好開心你可以成為SRL一份子.

開學前大約八月中左右, 學校會有個新生家長講座, 會講解k1課程內容同其他相關資訊, 到時有乜野想清楚多d, 可問問在場老師啦!

原帖由 annvnna 於 11-3-17 08:05 發表
多謝你的解答呀,因為人人都話好,自己想再了解下,我都聴過人話SRL的小朋友好乖,希望我無揀錯啦!

多謝你的解答!初時我聽到無英文堂我真的呆了!因為我已決心比囡囡入SRL! 我真的好擔心自己選擇錯誤!聽完你講後我個心先定一點!

好多謝妳詳盡的解釋, 我不知幾擔心幫囡囡選錯學校.

原帖由 stephanielum 於 11-3-16 12:07 發表
hi, 我希望可以幫你釋除你既疑慮, 我囡囡今年K2, 我估學校答你話無英文堂其實應該係無net 教既英文堂, 因為以我所知, 囡囡舊年k1教英文是班主任教, 至於net 只會一星期一至兩次同小朋友唱歌, 目的是等小朋友對外國人 ...

你地各位唔駛客氣, 我係SRL一份子, 都想幫到你地解釋你地既問題.

開始K1時你地會覺課程淺, 學校教學課程模式就是由淺入深, 當然話淺都未至於去到好易, 只是與一些幼稚園來說會易, 但與一般幼稚園都是差不多的, 正如培正都有家長話淺一樣, 其實家長可以活學活用學校教既野, 小朋友就會吸收更多, 所學既野就會事半功倍.

昨日亞女回來同我講, 話老師同佢地一齊要整間戲院, 仲有要整popcon, 熱狗....既食物, 其實今個月專題是"你是誰", 佢地上星期去左新世紀參觀商舖既制服同了解各人既工作, 所以佢地就做模擬商舖, 我仲問佢點整popcon, 熱狗..., 亞女好認真話咁整咁整, 學校每月專題都會讓囡囡學識好多野, 包括常識, 文字, 結構聯繫...., 所以當小朋友好投入返學時候, 你自然會對學校更加投入, 更加喜歡學校, 以上是我對學校既個人見解.

原帖由 ng_lam_lam 於 11-3-17 22:17 發表
好多謝妳詳盡的解釋, 我不知幾擔心幫囡囡選錯學校.

原帖由 stephanielum 於 11-3-18 10:25 發表
你地各位唔駛客氣, 我係SRL一份子, 都想幫到你地解釋你地既問題.

開始K1時你地會覺課程淺, 學校教學課程模式就是由淺入深, 當然話淺都未至於去到好易, 只是與一些幼稚園來說會易, 但與一般幼稚園都是差不多的, 正如 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

又要讚下你 你真係解釋得好詳細
原帖由 stephanielum 於 11-3-18 10:25 發表

開始K1時你地會覺課程淺, 學校教學課程模式就是由淺入深, 當然話淺都未至於去到好易, 只是與一些幼稚園來說會易, 但與一般幼稚園都是差不多的, 正如 ...
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

多謝你的解答, 希望我都冇揀錯啦, 我都希望我個囡可以學到自己對讀書有興趣, 而唔係我地迫佢讀書囉....THANKS
‹ 上一主題|下一主題