用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 比華利中英文幼稚園(將軍澳)可否分享?
go

比華利中英文幼稚園(將軍澳)可否分享? [複製鏈接]

請問比華利中英文幼稚園以前是否不接受學券的?但最近見她是有學券的學校。
她的程度如何呢?對她整體印象如何?如果想升直資小學,讀這間適合嗎?有沒有家長可以分享一下?謝謝!
   0    0    0    0

One of my girl was in Beverly kindergarten N1 last year. I think the teachers are nice and they teach quite a few things as well. May be the English part is weaker than the international kindergarten. My girl quite liked Beverly and learned to look after herself. In general, Beverly is not bad but not as famous as the kindergartens in place like Kowloon Tong.

原帖由 Pphoebe 於 11-3-14 22:55 發表
請問比華利中英文幼稚園以前是否不接受學券的?但最近見她是有學券的學校。
她的程度如何呢?對她整體印象如何?如果想升直資小學,讀這間適合嗎?有沒有家長可以分享一下?謝謝! ...

比華利係新學年 (2011年9月)開始收學券
以前係唔收的
我的小朋友好細.嚟緊九月先讀PN
我朋友個仔以前讀比華利.佢話比華利未收學券前
的程度其實都幾深
佢個仔PN班巳認得好多英文同中文生字
同以佢所知以前到K3.會由NET做班主任
但現在轉收學券就唔知會唔會淺咗
同以前佢個仔讀PN 時.一星期得三日有NET教英文
但嚟緊九月返而日日都有NET
我地懷疑佢將D資源放晒落PN班
因為K受教署監管. (因為收學券.有課程指引)

回覆 3# Cedric_mama 的文章

謝謝你詳細的回應。

原帖由 MUMREDBB 於 11-3-15 15:21 發表
One of my girl was in Beverly kindergarten N1 last year. I think the teachers are nice and they teach quite a few things as well. May be the English part is weaker than the international kindergarten. ...

你的囡囡9月還會在比華利讀K1嗎?請問知不知道沒有學券後跟以前有什麼不同呢?麻煩指教!謝謝!

我個女都收了, 不過還未決定讀唔讀, 所以2011 k1是第一年開始學卷嗎? 我個大仔以前就係比華利讀N班, 都ok啦!

囡囡正讀2歲班, 由歲半班開始讀.

cedric 媽, 連我都唔知下年日日有net, 我地好似日日有NET同普通話個噃. (可唔可以你補充多啲資料)

2歲班開始, 有書, 逢星期五會收到圖工、線條練習, 派手冊. 內有詳細該星期的學習範圍及進度.

囡囡好鍾意返學, (佢2歲1個月), 因為囡囡本身未返學都已經不停說話, 返咗學之後, 你會發現佢會唱好多好多歌, 中文, 英文都識唱, 囡囡依家可以唱哂成首abc, twinkle twinkle little star, wheels on the bus, I like apples, jingle bells, 當然啦, playgroup同埋我好俾心機教佢, 我相信咁多管齊下先會有好的結果的.

我遇到很好的老師, 他們都很錫小囡, 主任很有經驗, 小朋友一聽到她的名字就會自己乖乖.

上到K.1, 因為學卷, 聽家長講真係無咁深, 所以, 我估如果你想雙語發展, 可能你會鍾意學之園, st. catherine多啲. 但PN我好滿意, 如果好似學之園咁, 一半時間係NET同一半時間係中文老師就perfect~!

原帖由 榛子果仁 於 11-3-16 11:29 發表
囡囡正讀2歲班, 由歲半班開始讀.

cedric 媽, 連我都唔知下年日日有net, 我地好似日日有NET同普通話個噃. (可唔可以你補充多啲資料)

2歲班開始, 有書, 逢星期五會收到圖工、線條練習, 派手冊. 內有詳細該星期的學習 ...

我interview時問過一次
後來又打去問多次confirm
老師都話每日有 NET教英文
不過我唔記得佢話係30定45MIN
普通話就一星期三堂
所以佢的學費.我都覺幾抵讀
咁個女係咪九月做大女
學之園有消息未

回覆 5# Pphoebe 的文章

My girl has changed school in Kowloon Tong already.

原帖由 Cedric_mama 於 11-3-16 13:30 發表

我interview時問過一次
後來又打去問多次confirm
老師都話每日有 NET教英文
不過我唔記得佢話係30定45MIN
普通話就一星期三堂
所以佢的學費.我都覺幾抵讀
咁個女係咪九月做大女
學之園有消息未 ...

每日都有30MIN NET?是指K1嗎?假如這樣也頗吸引呢!

有沒有正在讀K1的家長可以分享下呢?課程深淺覺得如何?接觸英文機會是否比一般的學卷幼稚園多呢?

我女女由兩歲班開始讀比華利, 現在係比華利K1了, 由2010年學年開始便採用學卷制, 不是2011年才採用, 雖則學校一早說過因用學卷制有教署監管課程, 課程會採用淺既教科書, 但功課仍會一如以往會比較深 , 阿女現在已讀了K1一個學期,平時每日都會有一樣功課, 到星期五便會有幾樣...閱讀報告, 中文, 英文(2樣), 數學和常識, 佢地既功課會比較深, 是教科書沒有的, 老師會另外教, 做功課前阿女已識了, 其實課程是不淺的,但 因有教署監管, 學校唔可以咁谷d學生, 如K1不可寫字,默書,考試..改用評估, 一個學期評估四次, 是採用主題教學;

而英文每日30分鍾, 由NET教, 普通話一星期三堂, k1-k3另外每星期有一日放學後要再返學校上Oral一個鍾, 是不收費,小朋友都幾多時間接觸英文, 比一般學卷幼稚園多,  so far 阿女好鍾意返學, 學野我又覺得 ok; 讀了兩年遇著老師都比較好, 尤其班主任, 好盡責, 好有愛心, 阿女放學返離成日提住Miss, 而班主任又成日打離講阿女在學校程況, 又好多學校活動; 今年得知高班有小朋友考到入男拔和優才, 希望幫到你~

原帖由 Pphoebe 於 11-3-17 22:40 發表
有沒有正在讀K1的家長可以分享下呢?課程深淺覺得如何?接觸英文機會是否比一般的學卷幼稚園多呢?

原帖由 candykiki123 於 11-3-18 10:42 發表
我女女由兩歲班開始讀比華利, 現在係比華利K1了, 由2010年學年開始便採用學卷制, 不是2011年才採用, 雖則學校一早說過因用學卷制有教署監管課程, 課程會採用淺既教科書, 但功課仍會一如以往會比較深 , 阿女現在已讀 ...

放學有oral班.仲要唔洗錢.又唔錯喎

咁如果比華利同新都城的翠茵小宇宙比較, 大家又覺得呢? 當然後者的學費是4千多一個月, 我是住康盛的, 女兒現在在翠茵小宇宙讀N班, 比華利也收了上午班, 看了大家寫比華利的情況, 又好很不錯呢!

sarahlmf,

因為囡囡係大囡, 今年要繼續讀pn, 我本身已經有翠茵8月PN收咗, 仲要喺國際班, 但將會寫信俾學校放返個位出嚟, 翠茵同比華利, 我揀咗比華利.

因為囡囡讀得好, 又學到嘢, 係日日25分鐘NET, 一三五普通話. 所以, 翠茵一早無諗好耐, 係要寫信放返個位出嚟就真.

當初考翠茵, 因為唔知比華利讀成點, 有個保障, 但我唔需要呢個保障啦~!

Candykiki,
學校旅行你有無去? 我有呀~!

榛子果仁 : 學校旅行當然有去啦, 仲同了你打左兩次招呼呢

原帖由 榛子果仁 於 11-3-18 14:48 發表
sarahlmf,

因為囡囡係大囡, 今年要繼續讀pn, 我本身已經有翠茵8月PN收咗, 仲要喺國際班, 但將會寫信俾學校放返個位出嚟, 翠茵同比華利, 我揀咗比華利.

因為囡囡讀得好, 又學到嘢, 係日日25分鐘NET, 一三五普通話. ...

我記得,每日NET 上英文堂,好似25分鐘囉,
我問過D 老師,有學卷和無學卷教既野會否唔同,佢就話會少左D勞作丫,工課等等做囉,

我厭佢只得25分鐘NET,故放棄左了

candykiki123: 我都有去旅行呀,真係好鍾意比華利有呢d親子活動,可以認識到亞女學校嘅同學仔&老師

原帖由 榛子果仁 於 11-3-18 14:48 發表
sarahlmf,

因為囡囡讀得好, 又學到嘢, 係日日25分鐘NET, 一三五普通話. ...

其實我意思係阿女在翠茵現讀N班, 我想報比華利的N班上午班時巳經full了, 故讀了翠茵N班的下午班, 比華利的N班下午班是後來才通知開班, 所以就無讀了. 不過比華利收了我女2011-2012 k1, 我仲考慮緊留係翠茵定返比華利讀K1, 我係翠茵係讀本地班, 好似每天net English 45 mins, 唔知有無記錯, 我上星期五打過去比華利再問多次, 學校說1-5 net English 30mins, 普通話一星期3次, 每次都係30分鐘, 說真的我大仔讀根德園都無net, 普通話我都唔知佢一星期幾次, 應該都係唔會好多! 就學費來考慮再加我住康盛, 又好似讀比華利好D, 但阿女現在在翠茵都幾好, 唔想佢轉來轉去, 大家點睇?

原帖由 sarahlmf 於 11-3-21 10:31 發表

其實我意思係阿女在翠茵現讀N班, 我想報比華利的N班上午班時巳經full了, 故讀了翠茵N班的下午班, 比華利的N班下午班是後來才通知開班, 所以就無讀了. 不過比華利收了我女2011-2012 k1, 我仲考慮緊留係翠茵定返比華 ...

你們以前報翠茵時,有沒有考慮過綠茵呢?因為她們是同一機構的,好似好相近。
‹ 上一主題|下一主題