用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅士女子中學BPS面試
go

庇理羅士女子中學BPS面試 [複製鏈接]

今年好似幾多學校都少左報名人數。
小朋友有同學考第10都有得inBPS, 伊中都少左百幾人,華英重慘得番五百幾人,往年成八百人,重要有主科出現B級成績都有得in。你可想而知今年學額係嚴重失衡,都未計男仔和女仔比例。
唔怪之得孫公咁緊張cut班,冒咁大險都要cut英皇班。
今年唔搏個d可能會後悔。

回覆 11# katielui 的文章

但佢地班同學考第5,女仔,報伊中都無得in。

伊中今年競爭好大。
油尖旺沒有了誇衛區派位,傳統九龍區受歡迎的女校如SMCS今年得8個自行位。HY轉直資,所以油尖旺和九龍城等區的女生很多皆轉望伊中了。

如果同一小學學生,獎項大家一樣,操行又係A但排名後有得in,排名前冇得in,簡直沒可能。

原帖由 SARIDON 於 11-4-1 14:10 發表
我地間小學考全級15,22,45都無得in,反而全級10X和8X有得in奇怪嗎??全部都無什麼特異功能,難明!

請問你是否講緊庇理羅士呢?我覺得你係講緊幾個唔同學生報2間或幾間唔同學校。如果係就一d都唔出奇。
排名前的報一間好少少,但競爭大,所以隨時冇得in.
排名後那些報一間小競爭的,面試的機會便大增。

原帖由 SARIDON 於 11-4-6 14:09 發表
你睇清楚,我係話“我地間小學......”,我當然知道這個topic係講庇理羅士,係考全級45的家長同我講的,佢的小朋友係精英班,所以一般都考得好好,多數報考英華、聖士提反女子中學和庇理羅士,由於英華任何人都可以入紙,所以多小小 ...

咁你地小學又真係好勁,連考10x的都可以歸位為band 1組別的學生。
自行收生階段,第三次呈分都未出,所以應無關係。
可能真的是教育局的排名跟學校所說的有出入,若果不是,就是循特異功能進身了。

原帖由 jessimm 於 11-4-6 14:47 發表
可能家庭成員係舊生

你說的也有可能!有些學校有這一欄e.g.九華,或有沒有兄姊是在本校就讀的,e.g.伊中。
‹ 上一主題|下一主題