用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅士女子中學BPS面試
go

庇理羅士女子中學BPS面試 [複製鏈接]

小女下星期六要去庇理羅士女子中學面試 , 請問有沒有師姐可教路面試形式如何 ? 有沒有TIPS !
   5    0    0    0

真係無人報呀 !!!???

原帖由 katielui 於 11-3-18 14:25 發表
小女下星期六要去庇理羅士女子中學面試 , 請問有沒有師姐可教路面試形式如何 ? 有沒有TIPS !

真係因縮班少左人選擇 ! 都唔知應該開心定唔開心 ! 唉 ! :(

原帖由 jessimm 於 11-3-20 10:07 發表
縮左班會影響資源

-老師始終會調配
-334選科少左彈牲
-大型挍隊難於組成

港華得4班,已經漸漸無咁吃香

正式出資料應該係在4月底中央派位文件有資料 , 如果想早一點知就可以直接打電話去中學問 , 佢地多數會答你的 !

原帖由 CrabPincers 於 11-3-23 09:57 發表

東區, 真的只有這兩間英中減班?

我個女有同學全級20打後都有得IN , 間間第10都唔同個噃 , 要睇間小學同學在學科測驗的成績 !

原帖由 goodenough 於 11-3-24 00:38 發表
今年好似幾多學校都少左報名人數。
小朋友有同學考第10都有得inBPS, 伊中都少左百幾人,華英重慘得番五百幾人,往年成八百人,重要有主科出現B級成績都有得in。你可想而知今年學額係嚴重失衡,都未計男仔和女仔比例。
唔怪之 ...

會唔會有特異功能因素存在 , BPS好似係家長簡介日話音樂強有分加 !
伊中唔係比BPS弱一點嗎 ?!

原帖由 goodenough 於 11-3-24 10:53 發表
但佢地班同學考第5,女仔,報伊中都無得in。

oh ! i see !

原帖由 goodenough 於 11-3-25 00:38 發表
伊中今年競爭好大。
油尖旺沒有了誇衛區派位,傳統九龍區受歡迎的女校如SMCS今年得8個自行位。HY轉直資,所以油尖旺和九龍城等區的女生很多皆轉望伊中了。 ...

咁都得 ! BPS水平唔低喎 ! 超出水平的人去邊間讀呀 !? 我個人真係唔係好信 !

原帖由 diamondring 於 11-3-25 16:29 發表
囡囡學校全級考十幾冇得in(唔止一個), 反而考廿幾至三十幾有得in
據冇得in 的同學講, 佢地封reject 信寫"貴子弟成績超出本校入學水平 ..." 之類
是否真有其事?
因為唔止聽同一個同學講?? ...

應該沒有2ND IN ! 同時 , 小女都是各其他同學一樣 , 沒有問題呢 !

原帖由 SCY 於 11-3-29 13:47 發表
請問知唔知BPS 有沒2nd in 的 ?

絕對贊成, 一間學校斷然不會考慮成績較差的學生而排除成績較好的學生, 箇中一定有很多原因 ! 例如: 操行問題 , 特異功能 , 王親國戚 ......等 ! 所以單憑一個校內成績排名就斷定BPS的收生取向 , 未免有點草率 !

PS. 但是, 各位家長是有權選擇學校 ! 對上面的各個資訊的如何分析, 就由各位家長自行決定 !

原帖由 tangko 於 11-4-11 16:59 發表

同校生名次高低可能只代表申請人的表面條件,查實很多學生或家長替學生暗地裏已儲備了不特異功能而不會隨便透露給其競爭對手知曉的,正所謂"各有前因莫羨人"。算把啦! ...

多謝你 , 成你貴言 ! 希望7月可以入讀BPS啦 !:loveliness:

原帖由 tangko 於 11-4-12 11:22 發表

絕對正確!小女今年BPS F.2上學期考試Maths科97/100分,這科的全級排名都要排到第9/188,老師說有好幾位同學同得99-100分。良性兢爭之激烈可想然之。
BPS 的強項在理科,特別是Chem & Bio + Maths,女兒很多同學的姐姐都是B ...

我識得一個BPS的畢業生 , 她說學校的中樂團很勁 ! 我也在本年的校際音樂節中證明是真的 !
而在升中家長講座中 , BPS話音樂表現優異有分加 ! 但好似就無講明是中樂還是西樂了 !

原帖由 63128 於 11-4-12 16:17 發表
所以我很想知道 BPS 較看重中樂還是西樂,希望有家長同學可以解答,謝。

因為只有符合學校所需才稱得上特異功能,
否則只能算是一項普通的課外活動。

仍有另一間自行可供選擇,往後還有統一派位和選擇扣門學校,我擔心的是錯 ...

提提大家 , 今個星期五及六 , BPS開放日 , 到時可以睇下D學生係咪好呢 !

原帖由 LWsusanna 於 11-4-13 13:49 發表
對於你的發表很有同感, 除了以升學為依歸之外, 校風, 做人處事, 品德對於一個初中生十分重要, 本女兒已是 BPS 中一學生, 十分感激老師與同學一起的學習氣氛和分享..對她們很有作用 ...

一於去捧下場啦 !

原帖由 tangko 於 11-4-14 10:26 發表

哈哈,對呀!
小女都有份和其他三位同學合作完成的Maths project被選中據聞會在禮堂or somewhere展示,請多多捧場!
‹ 上一主題|下一主題