用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你地會唔會比小朋友學結他?
go

你地會唔會比小朋友學結他? [複製鏈接]

好多人話學琴/小提琴好d, 不過我又覺得結他好好.

想問下家長有冇比小朋友學? 唔比又係咩野原因呢?

0    0    0    0

原帖由 abbylailai 於 11-3-19 11:20 發表

我自己都學過幾個月classical guitar, 可惜無時間練習, 放棄了. 好鍾意guitar的聲音! 就算係彈chord, 邊彈邊唱都好.

我細囝都話過想學, 但係我無讓佢學, 因為佢仲細, 隻手仔咁細, 好難按絃呢, 到中學時先學就差不多. 另外, 如果係學classical, 左手指甲要短, 右手又要留指甲, 都幾麻煩......

想問下家長有冇比小朋友學?
~~我大仔話過想學, 但係我無讓佢學

唔比又係咩野原因呢?
~~佢學緊豎琴 ,功課活動越來越多,很難兼顧兩樣樂器

原帖由 louis媽 於 11-3-19 13:42 發表
想問下家長有冇比小朋友學?
~~我大仔話過想學, 但係我無讓佢學

唔比又係咩野原因呢?
~~佢學緊豎琴 ,功課活動越來越多,很難兼顧兩樣樂器

男仔學豎琴真係比較少 , 難怪要學結他啦 .

而家好多男仔學結他夾 band. 都有好多中學都有 band 房給學生夾 band 練習 .

我個仔學左 3 -4 年 , 而家又玩電結他, 閑時 跟同學夾 band 又表演 , 如果考皇家試就學 classic 古典結他 , 不過考聖三 一 的就可學電結他  , 之不過亞 sir 話考黎都無乜用 ,  不如等有 7級能力至考 .

而家實在太多個人化的活動與興趣  , 太孤獨 .   玩結仔之餘又夾 band , 而 夾 band 正係 team work , 可以發揮 team spirit . 我就支持貴子女學結他兼夾下 band 啦 .

我個仔 17 歲 , 好多時都會在教會夾下 band , 唱下詩歌 , 又彈下我地年代既曲 , 而我地又唱下我地既年代既歌, 唔錯既家庭樂 .

亞仔為左買 3000+ 的電結他, 好慳儉的自己留起 pocket money 去買, 我做他的媽媽自己都很感動呀 .

回覆 1# abbylailai 的文章

to HPChingchingma

男仔學豎琴真係比較少 , 難怪要學結他啦 .

~~實際上我大仔好喜歡豎琴.事因最近豎琴老師介紹一D古典結他轉譯到豎琴的歌曲,老師建議佢聽多D其他弦樂的音樂,對佢演譯歌曲有幫助,而且老師講學古典結他對學豎琴亦有好大得益.我個仔米突然想學古典結他....我當時先知古典結他的古典音樂真的幾好聽.

而家實在太多個人化的活動與興趣  , 太孤獨 .   玩結仔之餘又夾 band , 而 夾 band 正係 team work , 可以發揮 team spirit

~~我大仔都好多時用豎琴同同學或妹妹夾小提琴,長笛,cello.佢經常參加學校或其餘音樂表演,有solo,二重奏,4重奏夾 ,可能真係男仔彈豎琴比較少,反而顯得特別 ,佢好享受表演,增強自信,同時認識多左新朋友,學校老師,同學會主動認識去佢

王國會長

我覺得最重要係小朋友自己想學乜, 而唔係由好多人話好或家長話好.

原帖由 abbylailai 於 11-3-19 11:20 發表

回覆 6# louis媽 的文章

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-3-21 13:44 發表
我覺得最重要係小朋友自己想學乜, 而唔係由好多人話好或家長話好.

我小朋友以前講過想學鋼琴/小提琴/大提琴/巴松笛/鼓/吉他

原帖由 ilovethiscow 於 11-3-21 13:48 發表
其實著名O既豎琴家... or 豎琴大師

都係男多過女O既~

~~豎琴老師都講過.實際上看youtube D 豎琴video都知這個事實

王國會長

實際上也不可能同時學這麼多,那只好要佢選一兩樣吧

原帖由 louis媽 於 11-3-21 13:50 發表

我小朋友以前講過想學鋼琴/小提琴/大提琴/巴松笛/鼓/吉他

回覆 9# louis媽 的文章

‹ 上一主題|下一主題