用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教意見,是否該繼續學鋼琴?
go

請教意見,是否該繼續學鋼琴? [複製鏈接]

女兒現在P6,已考取6級. 也正在學習一中樂樂器(僅考取3級).平時絕少練習鋼琴,都靠打天才波. 但深明上到7級好難再靠天才僥倖過關. 但現實確實孩子的課餘時間也不輕鬆, 再加上呈分試, 中一面試...呢幾個月忙個不停. 我一直希望她有始有終,最好在中三時考到個8級, 日後有咩心情不舒暢呀都可以對住部琴發洩下, 又或者憑歌寄意抒情一番. 可是,見她這麼學琴法, 每週都被老師哦她不練習,問她自己是否繼續, 她居然話考埋7級先啦, 琴書都買了. 哎...我都好心痛D學費呢. 聽講上了中學後會更忙, 我都不知是否該讓她就此止步, 好矛盾. 各位,點睇? 有咩意見呀?
   0    0    0    0

原帖由 miumiumilk 於 11-3-21 00:24 發表
女兒現在P6,已考取6級. 也正在學習一中樂樂器(僅考取3級).平時絕少練習鋼琴,都靠打天才波. 但深明上到7級好難再靠天才僥倖過關. 但現實確實孩子的課餘時間也不輕鬆, 再加上呈分試, 中一面試...呢幾個月忙個不停. 我一直希望 ...

最好在中三時考到個8級, 日後有咩心情不舒暢呀都可以對住部琴發洩下, 又或者憑歌寄意抒情一番.
<---------------就算考唔到8級,一樣可以以歌抒情bor
依家學業緊張關頭,既然佢都無可無不可,不如專心搞掂升中先?

原帖由 miumiumilk 於 11-3-21 00:24 發表
女兒現在P6,已考取6級. 也正在學習一中樂樂器(僅考取3級).平時絕少練習鋼琴,都靠打天才波. 但深明上到7級好難再靠天才僥倖過關. 但現實確實孩子的課餘時間也不輕鬆, 再加上呈分試, 中一面試...呢幾個月忙個不停. 我一直希望 ...

中一中二應該唔會太忙,最忙的五年級都崖過了,應該繼續

原帖由 ilovethiscow 於 11-3-21 01:43 發表
學咩都係要興趣...

而且... 誰說學琴一定要考級?

攪gag咁講... 你小朋友都已經勁過 莫札特啦..

因為Mozart 得0級咋~

我依家做埋阿媽,就開始有少少理解點解d學生家長會咁諗,有時都好身不由己
唉~_~

回覆 5# marcuscyrus 的文章

醒目開學勳章

如果係囡囡話繼續學嘅,就讓她繼續學落去,可能佢都想考完8級先放棄!

當年我大仔都係考咗5級就開始hea,我見佢學得咁辛苦,就同佢講不如唔好學啦,佢答我話:都考咗5級喇,仲有3級啫,唔學咪好嘥,學完8級先算!最終佢堅持到考完8級就停咗。事隔幾年,依家佢反而會自己開琴嚟彈,彈佢自己鍾意嘅歌,亦都有打算考埋ATCL!

其實聽落小朋友和琴老師都未有打算放棄呢!
家長就不如先給女兒一個機會, 免得將來女兒想起自己沒完成8級, 覺得遺憾, 就倒過來怨你不讓她繼續學.

如果是女兒自己提出不學, 就不學了, 將來只有怪自己, 與人無尤.

王國會長

"有始有終"不代表8級就是終。
要對住部琴發洩下, 又或者憑歌寄意抒情一番更加跟8級無關,二三級一樣可以彈簡單D歌寄意抒情。

我覺得最重要係跟你個女分析下及她有何想法?

我一直希望她有始有終,最好在中三時考到個8級, 日後有咩心情不舒暢呀都可以對住部琴發洩下, 又或者憑歌寄意抒情一番. 可是,見她這麼學琴法, 每週都被老師哦她不練習,問她自己是否繼續, 她居然話考埋7級先啦, 琴書都買了. 哎...我都好心痛D學費呢. 聽講上了中學後會更忙, 我都不知是否該讓她就此止步, 好矛盾. 各位,點睇? 有咩意見呀?

唔練琴等於浪費金錢,沒時間就停一下,這也可以讓他抖抖氣,將來升中以後再學,可能又有另一番景象,我女都因為升中,停左...而家還未學返....但佢好自覺咁彈琴,初時就是時代曲...現在在彈classic, 上到中一初期,都需要時間適應... 何況你都是想他可以借音樂舒發一下情緒,實無必要令他這個關口兼顧咁多

好多謝各位的寶貴意見, 確實老師同女女都未放棄,只是目前兼顧不了太多.或許,真要暫時按兵不動, 希望稍後的日子有多番D動力和時間坐落琴凳. 

以前都是為考級而彈琴,她自己真是未有幾多時間真正享受過音樂, 未有幾首樂曲是隨手彈得出的, 我覺得基礎未夠紮實,呵呵,或者我呢D門外漢不懂表達吧,在我心目中,還要繼續升呢,才可以達到借著琴彈出心裡的說話技藝,才可以自由抒發感情.

也要好好同女女探討下呢個問題,訂了目標就要盡力去做. hea一陣就話, 成年這麼hea就不得了. right?

Thank you!!!

如果唔練琴就真係唔好學, 老師都好辛苦。
我有個學生中二都幾乖,唔清楚佢有冇參加學校活動,但佢每天都可以練到1小時琴。我覺得最重要小朋友有心有興趣學,自不然就抽到時間練琴。

我要求學生至少隔日練習﹔長期練習不足的學生﹐我會請他走﹐免得浪費學位﹐精神和時間。

原帖由 miss321 於 11-3-22 00:47 發表
如果唔練琴就真係唔好學, 老師都好辛苦。
我有個學生中二都幾乖,唔清楚佢有冇參加學校活動,但佢每天都可以練到1小時琴。我覺得最重要小朋友有心有興趣學,自不然就抽到時間練琴。 ...

我個人認為, 學音樂不要被考試牽制住, 如果真係鍾意音樂, 那怕七老八十都可以學.
現今大部份學生, 用考級去評定自己有幾叻, 但其實佢地只係俾考試局限左, 而在學習過程中, 未有真正享受音樂0既樂趣, 白白錯過左好多有趣0既音樂, 慢慢每年只彈三首歌, 唔悶就假, 仲點會想練琴呢?

原帖由 mcf12345 於 11-3-23 08:05 發表
我個人認為, 學音樂不要被考試牽制住, 如果真係鍾意音樂, 那怕七老八十都可以學.
現今大部份學生, 用考級去評定自己有幾叻, 但其實佢地只係俾考試局限左, 而在學習過程中, 未有真正享受音樂0既樂趣, 白白錯過左好多 ...

係啦...我個女成日問我佢幾級...無考試又唔知...但佢又唔鐘意考試...又話成日比人話佢無咁既級數...我就問佢,咁你淨係考過一級....咁你係咪得一級丫?咁佢又笑笑口,咁最小都有幾級既

其實唔只大人,細路仔既意想都比考試局限左....
‹ 上一主題|下一主題