用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 仔女有做髗骶骨0既家長...
go

仔女有做髗骶骨0既家長... [複製鏈接]

我仔做親個頭都喊得好慘, 你地仔女做緊時會唔會喊?
   4    0    0    0

我個仔做左5堂, 頭半個鐘都好開心好舒服, 但一夾實佢做頭殼頂就喊到拆天, 不過都係好快收聲.

個仔雖然有喊, 但只限於做頭殼頂, 因為佢個頭好敏感, 唔肯戴帽, 個治療師要亞仔伏係張床夾住佢做.
治療師話一星期一之已足夠, 佢重話其實亞仔都會幾辛苦喎.
有冇進展? 剛剛亞仔學校有騎馬活動, 我都有一齊出席, 我都估唔到佢肯戴帽, 重騎得好開心喎.
另外感到亞仔大肌好左, 落樓梯開始可以一步一級, 同我地比佢既指令(言語)聽得明左及專注力長左, 我同佢做訓練可以坐足半個鐘, 以前佢係坐一陣就走開.
我唔知係咪關事, 但事實上佢呢個月明顯好左.

原帖由 ikebukuro 於 11-3-23 00:15 發表
Hi owl_2046,

唔好意思先,因pm又short咗,所以睇到你嘅message,但覆唔到你,過兩日睇吓pm好番時,再詳細D覆你,sorry!
你仔仔最近點呀?見你講話做頭部時好喊,咁咪做唔到或者嘥咗D時間囉?so far有D人話做幾堂就見功效,你認為有無見 ...

$750/50mins

原帖由 manman2228 於 11-3-23 14:42 發表
可都想比我仔仔試下. 可以PM資料比我嗎 ? 另外想知幾錢1次? THX

亞仔呢兩次做個口同脷底, 喊到呼天搶地.
今次係老公帶亞仔去做, 老公都話治療師好踏實, 又聽佢傾訴, 好似心理醫生.
治療師話亞仔搵到我地做佢父母係亞仔福氣, 佢一定會盡力幫亞仔.
好感動!

回覆 1# olima 的文章

係呀, 我老公重睇得開過我, 有佢係度我真係樂觀及積極左好多.
我個仔做左8次左右, 明顯跳少左好多, 最重要係對我地比佢既指令明白左好多.
一齊努力!

今日問過治療師, 佢話做口時剌激到佢D口肌所以跟住果幾日口水會勁D.

原帖由 olima 於 11-5-2 09:31 發表
owl_2046,

我想問下你囝囝做口肌時及做完時會否有好多分泌物﹖治療師如何解釋這些分泌物﹖

我仔真係喊到C去活來.
搭車見到係SOGO落車已經喊.

星期六見番四個月冇見既親戚(在國內)
佢地都話我個仔進步不少, 由其人與人情感表達/反應
大肌好左, 可以一步一級落樓梯, 之前係兩步一級/用pet pet "鄧"落去.
大家一齊努力.
但個仔每次都喊得好勁, 而家有出街恐懼症, 一坐車就驚我帶佢去做, 係車上好唔開心 點算.

我個仔都係午睡時間去, 但點都放鬆唔到, 每次出去都好似"C過番生"好慘

原帖由 muimui5 於 11-6-8 11:04 發表
我個囡遲啲都會開始做髗骶骨治療,我都好擔心佢掙扎。個治療師suggest我在囡囡午睡的鐘點做,先鬆鬆啲肌肉使佢瞓着才攪佢髗骶,我希望依個安排行得通啦。

...

我個都好鐘意合埋眼, 個身同我個仔貼得好埋, 有時又要我攬住個仔, 跟住係我背脊及亞仔背脊"發功"但我就冇懷疑佢會瞓著, 因我個仔不停喊,不過見佢睜番大對眼個樣又真係好似剛剛瞓醒
我個仔做口時都咬過佢手指幾次(咬住唔放) 但佢都重好積極面對, 抵讚  

原帖由 ikebukuro 於 11-6-10 00:02 發表
我個仔而家多數都會做做吓訓着覺,同時我又覺得個治療師都訓着埋,因有幾次見佢個頭越中越低,我專登咳兩聲,佢個頭即刻彈番高啲,十足我哋搭車恰眼訓咁,我又唔想做做吓轉第二個治療師,點算呢?唔通叫佢唔好尾埋對眼做咩?!
你哋啲 ...

唔知你係咪想我PM比你? 你參考下.

原帖由 溥溥 於 11-6-11 21:57 發表
我都想了解一下这方面的資料,可以PM俾我嗎? 非常感謝 !

點解會喺你背脊發功?係咪教埋你點幫個仔做呀?
    治療師叫我合埋眼抱住亞仔, 佢就一手係我另一手係亞仔背脊"發功"佢話有時小朋友太喊係好須要媽咪支持及比"正能量"我只知道佢按完後有一股"氣"係我背脊唔散...髗骶骨唔同其他3T, 可以自己教, 佢有教我一D簡單按摩及穴位按壓.

你覺得其實你個仔咸得勁係因為佢唔鍾意俾人襟住吖,定係因為治療師按中部位而有大反應?(即係好似腳底按摩按中穴位咁!)
   兩樣都有關係, 亞仔瞓/座係度, 都係比佢壓住, 但我仔反抗得唔會太勁, 加上每次都有我/爸爸/工人幫佢鎮定情緒...另外個治療師每次唔係攪我個仔個頭就係個口, 呢兩個都係佢死穴, 點會唔喊得勁.

咬到手指?乜個治療師無預防咩?
   最初兩次亞仔唔比佢隻"介子"入口, 佢就冒險唔帶以致比我個仔咬到.

咁而家係咪仲有做口呀?
   近來開始都主力做口.

有無話做幾多堂?
   我無問過佢, 但我會比個仔繼續.

我嗰個差唔多次次主要做口,為咗避免治療師訓覺,唯有連阿仔都唔俾佢訓,訓定覺先去.
   其實個治療師真係冇咩可能會瞓著, 因你見到佢隻手係活動緊. 你個仔做口冇喊咩? 你個仔點會瞓著?

開始無乜信心!同埋治療師從來都無叫我幫手襟住阿仔喎!
   你係邊間做緊? 其實我個治療帥都冇叫我禁住, 只係叫我拖住個仔隻手支持佢.

你果個係男定女?
我仔個治療師講, 按口係好痛, 因好似一下一下錐落個口度. 我又唔明你個仔咁好野, 按口都瞓得著 ~_~

原帖由 ikebukuro 於 11-6-14 02:17 發表
我咪喺你嗰間做囉,不過係另一個治療師啫嘛!
頭兩次我個仔都無訓,第三次左右,佢做到一半就訓着咗,之後我就約一D佢午睡時間嚟做,結果真係每次都訓着,因為頭兩次佢喊到死去活來咁,見到好心噏,所以我咪諗住訓咗都好,一來佢唔駛喊爆 ...

以下兩位我已PM左比你地.

另外想提下, 我個仔做左髗骶骨後, "touch wood" 體質都改善左, 由其以前的超級鼻鼾都已消失得7788

以下幾位唔好意思, PM壞了, 我會再試

我巳PM晒俾你地啦!
我唔肯定髗骶骨療程對你地小朋友有冇幫助,但對於我個仔真係有明顯改進,
正如治療師話,試得六至八次都冇明顯效果就要試另一種,無謂浪費金錢.
‹ 上一主題|下一主題