用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 30個月... 言語dalay咗7個月.... 學校叫我個囝搵定學校 ...
go

[聽/語障] 30個月... 言語dalay咗7個月.... 學校叫我個囝搵定學校 [複製鏈接]

0    0    0    0

你仔仔學校一定係名校呀?? 7個月delay 都唔肯包容, 不如你搵一間可以接受你仔仔的學校啦.

delay 7個月又唔係真係好多呀, 你自己可以教佢呀, 你睇返佢唔識d 乜野, 你自己教返佢啦.

原帖由 nicole717 於 11-3-21 13:53 發表
近來真係好多煩惱事發生係我身上
峯峯被健康院症實言語發展較同齡幼兒遲咗7個月, 正常係要馬上進行言語training盡早追回, 但係政府的醫療資源不足, 最少要等1年以上才可輪候到峯峯, 而出邊d私營治療機構貴到每堂要$6 ...

7個月真係唔係好多, 同埋我女個間學校老師都只係話"只要你有同佢做訓練, 我地對佢有信心, 大家一齊努力" 老師好支持呀~~我個女係遲9個月至1年~

你同我個  case 差吾多, 不過老師無直接講, 只是問我有無諗過比阿仔讀的特殊學校, 我即刻覺得好嬲, 我阿仔只不過是語言 delay, 理解同其他完全無問題, 而家的老師真是無耐心

你試吓打去"庭恩兒童中心"問吓,佢哋有為低收入家庭的兒童提供言語評估和訓練服務。如果你家庭收入不能支付私營言語治療服務的費用,試吓去申請...需然要排...總好過等政府啦!
可否話我知(pm)峯峯讀邊間學校?
如果學校老師講得咁清楚, "留"都無意思啦! 又唔係得佢一間學校, 為呀仔好, 辛苦小小同佢轉校囉!

你可以問下以下機構, 佢地都有減免服務

聖雅各樂寧兒童發展中心

明愛樂融成長支援計劃
2843 4676

學校真係好過份!

如此冇愛心與耐性的老師,不留也罷.

庭恩兒童中心只serve低收入家庭,可一試.

遲7個月是小事,又不是遲2年(我朋友之子是),或自閉/弱智,你放鬆d啦.

醒目開學勳章

原帖由 cecilau 於 11-3-21 17:19 發表
你仔仔學校一定係名校呀?? 7個月delay 都唔肯包容, 不如你搵一間可以接受你仔仔的學校啦.

delay 7個月又唔係真係好多呀, 你自己可以教佢呀, 你睇返佢唔識d 乜野, 你自己教返佢啦.

...

我識九龍塘迦南今年有幾個N1升K1嘅學生, 學校明知佢哋語言發展遲緩, 有個甚至遲咗差不多一年, 但學校都無拒絶佢哋繼續原來升讀K1.

有間中心有言語治療+幼兒導師小組, 價錢會冇個別咁貴, 只要俾心機, delay7個月應該有得追gar, 加油

Hi, would you mind sharing which one?

原帖由 kkmonmon 於 11-8-8 14:25 發表
有間中心有言語治療+幼兒導師小組, 價錢會冇個別咁貴, 只要俾心機, delay7個月應該有得追gar, 加油

唔好咁擔心, Delay 七個月應該唔算多, 我仔delay 6-9month, 打去d 治療中心問, 好多都話唔係 delay 好多. 當然都要努力同佢講多d追番.
你間學校咩學校來架, 態度真係好唔得.

原帖由 nicole717 於 11-3-21 13:53 發表
近來真係好多煩惱事發生係我身上
峯峯被健康院症實言語發展較同齡幼兒遲咗7個月, 正常係要馬上進行言語training盡早追回, 但係政府的醫療資源不足, 最少要等1年以上才可輪候到峯峯, 而出邊d私營治療機構貴到每堂要$6 ...

Delay7個月真係唔多喎, 學校咁都唔包容, 邊間咁無愛心呀?

我估係寶x(x血)幼稚園.......要搵一間包容兼有愛心嘅學校...真係靠運氣....

del......................

我囡囡delay1年, 老師也设有這樣對待呢!  還說囡囡只是內歛.. .. 用詞多好......令我安心多了, 起碼老師包容及也努力教導小女

我個女讀南昌社區中心的幼兒學校半日制學生, 我同佢地報告我個女有1年言語delay, 佢地都完全唔理我個女, 最苦惱是校長要我個女冧N班, 唔俾佢升K, 我心諗, 你成年都唔理我個女, E家又叫佢冧N班, 是否不負責任, 好彩我轉到弟二間學校升K.

引用:有間中心有言語治療+幼兒導師小組,+價錢會

原帖由 kkmonmon 於 11-08-08 發表
有間中心有言語治療+幼兒導師小組, 價錢會冇個別咁貴, 只要俾心機, delay7個月應該有得追gar, 加油 ...
Hi 可以pm呢間中心資料給我嗎?小兒都須要接受言語治療及幼兒導師訓練!thanks!

‹ 上一主題|下一主題