用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想報小一面試班家長請小心
go

想報小一面試班家長請小心 [複製鏈接]

係旺X 朗XX 對面有一間不知所謂小一面試朗誦補習,LXXXXXXX KXX。 門囗殘殘舊舊,入到去就更殘。不過D宣傳單張好似好pro 咁,比佢誤導以為好好,報咗8項比賽,比賽個日行政超亂,參賽小朋友名先到先叫,有時仲要等埋遲到個D,先計分,分紙嗰名寫錯,judge 話"OK,唔緊要!!"

亜女雖然拿了6個獎(當中有3個冠),是甚麼北大機構,原本以為好掂,最慘去到2nd in 時,學校話依D cert. 唔睇,我問佢哋點解,佢地唔講。 後來問我-個教直資小學嘅朋友老師,先知原來依間LxxKXX已black list 咗。

唔忍心見到其他家長被詐騙,才將佢咃D 惡行公告天下,而家惗起都

0    0    0    0

WA!! 我支持你! 依間簡直 係 垃圾!

Is the teacher Ms. Tang & 王 Sir?

if truen I can tell you 佢哋冇料到ga!

原帖由 happy2010 於 11-3-21 23:50 發表
係旺X 朗XX 對面有一間不知所謂小一面試朗誦補習,LXXXXXXX KXX。 門囗殘殘舊舊,入到去就更殘。不過D宣傳單張好似好pro 咁,比佢誤導以為好好,報咗8項比賽,比賽個日行政超亂,參賽小朋友名先到先叫,有時仲要等埋遲到個D,先計分, ...

I FULLY support what you said.

I went up there one time according to the ad paper.
When I press the bell, a man opened the door and switched on the light (in fact it is almost 10:30 on a Sunday morning a year ago). Seem to me he lives there! The whole place and the look of the man give me the impression that this must be a "black shop".
Later I noted so many negative comments on this company. Luckily I did not join any classes there.

Happy2010,
請教那類及那個比賽認受性高?你千金強項在那?成績好top?
Thx for sharing!

小一面試朗誦? 未聽過面試要朗誦喎。

我諗佢地唔係小一面試班,因為一般面試班唔會教朗誦,係教其他野。

我都有同阿仔報名參加呢間機構o既朗誦比賽 (因為貪就手),現場安排極度混亂:
(1) 遲到者可以照上台比賽
(2) 表現得唔好仲可以請主持人 (佢係個機構其中一個導師) 俾佢再黎過
(3) 成績公佈安排唔清唔楚,例如究竟係那場比賽自定冠亞季定係同其他比賽日期但同一組別o既人一齊計,我地要之後打電話去問先至知
(4) 有參賽者居然被大會遺漏左,等到d人出晒場先至問 "仲有無人未出場" (佢地由頭到尾都無公佈出場序),我個仔就係其中一個受害者;主持人成日話 "跟次序出場,會到你架勒",結果等到火滾,因為阿仔之後要學野,佢地遲左幾乎一個鐘先至全部完晒。
(5) 比賽開始左無耐,我發覺參賽者點解熟口熟面,原來係一人參加幾項,但係唔同項目(新詩,古詩,翹口令,英/粵/普) 抄埋一碟,仲要係同一個評判!
原帖由 happy2010 於 11-3-21 23:50 發表
係旺X 朗XX 對面有一間不知所謂小一面試朗誦補習,LXXXXXXX KXX。 門囗殘殘舊舊,入到去就更殘。不過D宣傳單張好似好pro 咁,比佢誤導以為好好,報咗8項比賽,比賽個日行政超亂,參賽小朋友名先到先叫,有時仲要等埋遲到個D,先計分, ...

哩間o野o甘[奇列]。

Can pm me the name?
Thanks a lot.

Hi Thomasha daddy,

請問你小朋友最後有冇報其他面試班?你覺得OK嗎?可否pm我作參考?謝謝。

ac917

原帖由 thomasha 於 11-3-22 14:12 發表

我諗佢地唔係小一面試班,因為一般面試班唔會教朗誦,係教其他野。

我都有同阿仔報名參加呢間機構o既朗誦比賽 (因為貪就手),現場安排極度混亂:
(2) 表現得 ...

講得絕對冇錯!
由其是D比賽混亂! + 做假!

做假 已經衰! 最慘係學校唔認D cert!

ai....明呃D可憐溉家長唔識嘢la

原帖由 thomasha 於 11-3-22 14:12 發表

(2) 表現得 ...

醒目開學勳章

我唔識呢D小一面試班,不過好奇問下,女拔做乜無端端話你知張cert唔睇?佢地2nd int時應該只係check番證明文件,無需要睇cert

係旺X 朗XX 對面有一間不知所謂小一面試朗誦補習,LXXXXXXX KXX。 門囗殘殘舊舊,入到去就更殘。不過D宣傳單張好似好pro 咁,比佢誤導以為好好,報咗8項比賽,比賽個日行政超亂,參賽小朋友名先到先叫,有時仲要等埋遲到個D,先計分,分紙嗰名寫錯,judge 話"OK,唔緊要!!"

亜女雖然拿了6個獎(當中有3個冠),是甚麼北大機構,原本以為好掂,最慘去到2nd in 女拔時,學校話依D cert. 唔睇,我問佢哋點解,佢地唔講。 後來問我-個教直資小學嘅朋友老師,先知原來依間LxxKXX已black list 咗。 ...

Just don't wanna give up any chances, like most of the moms.

原帖由 traeh 於 11-3-23 12:16 發表
我唔識呢D小一面試班,不過好奇問下,女拔做乜無端端話你知張cert唔睇?佢地2nd int時應該只係check番證明文件,無需要睇cert

原帖由 traeh 於 11-3-23 12:16 發表

女拔只係收4頁單面紙,2nd in無收任何野都唔奇,唔一定同呢個centre有關.當然,呢個centre真系好底線......

原帖由 share123 於 11-3-23 14:09 發表

女拔只係收4頁單面紙,2nd in無收任何野都唔奇,唔一定同呢個centre有關.當然,呢個centre真系好底線......

係呢個TOPIC我只聞到好大陣"梅"味....可能我上得黎耐...

睇完真係唔敢報interview class,都係自己教算喇

原帖由 silvia_ng 於 11-3-23 14:13 發表

係呢個TOPIC我只聞到好大陣"梅"味....可能我上得黎耐...

甘應該係仇人/行家要唱衰佢地???

The course this company offers is not an interview class, but just one that trains speaking skills for speech competitions.
原帖由 fc1668 於 11-3-23 14:15 發表
睇完真係唔敢報interview class,都係自己教算喇

Not sure what "梅"味 means.  I only shared what my wife and I experienced.  To me, I think it may serve as a warning to parents when they decide whether to take courses or competitions organised by this company or not.

Actually I am confused why this topic is about interview class when the content of the 1st thread is about a course in speech.
原帖由 silvia_ng 於 11-3-23 14:13 發表

醒目開學勳章

我上BK都唔少日子, 記得樓主舊年有個仔, 入晒所有名小學, 有高人指點面試招數同整portfolio, 仲PM其他家長分享, 有少少奇怪佢今年點解咁失策

不過呢間centre咁多人鬧, 鬧嘅仲係舊有會員, 我諗真係要小心。

‹ 上一主題|下一主題