用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul Sec(跑馬地) 面試
go

St Paul Sec(跑馬地) 面試 [複製鏈接]

我囡讀S1

由於是小學部升中學部,我見家長都是在此時升中緊張,我略知一.二. 最重要斯文淡定,有禮貌,成績要在中上,讀一篇英文,用英文說話, 用中文討論話題
floriann

回覆 1# Rosan 的文章

校長给我第一印象都和你差不多, 惡人還有呢!
floriann

回覆 4# chatroom台長 的文章

你既然是小學部,你亦打聽好多消息,你在自行有沒有揀自己中學是好重要,你的小朋友成绩都非常重要, 任何中學都揀排名成绩, 如果係小學部,你明啦!!
floriann

回覆 2# Rosan 的文章

我哋直屬,不用面試, 論成绩過中學,外面好多中學, 雖然掛住個直屬牌, 都要面試,例如  :有中學在中西区及薄扶林女子中學等, 要小學部學生面試.論排名(教署)成績收生. 所以, 各自修行.
floriann

回覆 1# chatroom台長 的文章

小學P.6呈完分之後,就會在五月,六月開始教英文数,你知道嗎? 重有測英数.方便大部分學生轉中學部.其它英文中學.
暑假讀預備班,不錯選擇,令到小朋友快些上軌道, 不用一時之手足無措, 對住18科, O 哂嘴, 嚇暈阻.
floriann

回覆 3# Rattie 的文章

我想知你小朋友是不是S1學生?
floriann

回覆 13# chatroom台長 的文章

我補充, 我囡沒有讀暑期預備班,亦O.K.自己決定.
floriann

回覆 2# Rattie 的文章

我預感我是認識你, 现在都有相見, 以前我未參加为會員,以訪客見你和別人講, 如果沒有錯,你小朋友讀SPCC. 如果真或假, 記住答覆!!
floriann

回覆 3# Rattie 的文章

我講漏咗, 你小朋友在小學讀6D,是不是,我見你講SPSS 的事情, 瞭如指掌, 既然小朋友讀SPCC, 一定是~~~~
floriann

回覆 1# Rattie 的文章

我打錯SPCC, 其實是SPCS (铜鑼湾), 知道你小朋友升铜鑼湾那間的, 我見你好願意分享, 因而真心讚你, 不要誤會.
floriann

回覆 1# Rattie 的文章

Hi Rattie,
我哋小朋友是同班, 我對SPSS都係知一部份,
其餘都是你講才知, 同班同學中有三個升女拔, 在上學期考試,最叻嗰兩個,都有兩科不合格, 所以,你小朋友的失誤, 都是經一事, 長一智. 好開心同你溝通.

在2010年真實SPSS 外來生有72人左右

原帖由 greendotdot 於 11-4-19 18:03 發表

SPSS 2011 S1 5班 每班36人 全級學生=36x5=180人
留班位=5班x2=10人  (部份是叩門位)
自行位=180 x 0.3 = 54人
保留位= (180 x 0.7 - 10留班位 ) x 0.85 = 99
非保留位= (180 x 0.7 - 10留班位) x 0.15 = 17
甲部 ...
'

现在2010年 S1 真實SPSS 外來生有72人左右,
                       SPSS 留班生共8個分佈A,B,C,D 班
所以greendotdot 在上面计算都合適 2010年

覆greendotdot

[quote]原帖由 greendotdot 於 11-4-19 21:12 發表

唔好意思,我不知道你哋小學自己人自行無得去in,如果無得去in應該真係自行不收自己小學,咁樣鄔校長可能記錯講多咗半班,剛剛是18人,是嗎?

你知道啦,山上面嘅Marymount近年成績升得幾全面,SPSS要交出成績的話,有必要咁做。假 ... [/quote
]
以SPSS和 ST. FRANCIS 都算收生最多,而MARYMOUNT在2010年收小學部比較少,和多個MARYMOUNT家長傾談過, 近幾年中學部愈收愈少自己小學部學生,到大抽奖後,原校收,好多小學部家長好有意見, 後來,才將皇帝位给小學部,数量有限呢!

我讚同Rattie講法

[quote]原帖由 Rattie 於 11-4-20 15:54 發表
小學唔容易讀,幸運地d師姐生性幫咗我哋一把,我哋嘅 band 2 女女唔弱架。

最少夠乖先喇。

前兩年升中band 1生有89% 校長和家長都好興奮,師姐造就以後師妹,一向升中都有80%左右 band 1生,因此,小學班主任一日到晚,都叫家長提升小朋友為band 1生,就安全升到中學部,有教一套,考一套,家長為了升中有中學部安全網,都要接受.小學校長都在選校家長會,叫家長督促子女,考好中一分班試,为師妹著想.相比St.Marry的小學部重激好多呢!

覆chatroom.

[quote]原帖由 chatroom台長 於 11-4-20 11:08 發表
Hi IvyMun,

嘩 ~~ 乜原來外來生收咁多嫁, 係咪除左54個自行位, 其他果1x人係叩門同派位入 ?

你首先多謝中學校長,校監及家長. 点解,考吓你.....想到未?
由於我哋不支持減班方案,中學遲遲未覆教统局減班,你們不受影响.如果減班,你估會点樣呀!!我想你不如叫阿女勤力考好末來考試,由其中一分班試,為己为人.因为我都想中學部見到你囡囡呀!!
‹ 上一主題|下一主題