用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 煩惱沒完沒了......
樓主: 701003
go

煩惱沒完沒了...... [複製鏈接]

樓主:

很明白你的感受, 有時說出來會舒服些, 慢慢再和兒子傾, 他们是比較執着, 一定要好有耐性.
互勉之

原帖由 KKKK 於 11-3-25 16:11 發表
樓主:

很明白你的感受, 有時說出來會舒服些, 慢慢再和兒子傾, 他们是比較執着, 一定要好有耐性.
互勉之

Thx,對着兒子,耐性的確比以前好多了!養育兒女是漫長的歷練,我也在學習中

原帖由 701003 於 11-3-23 10:09 發表
容許我呻下好ma
我仔已經S.2啦,經歷咗小學最難搞ge階段,以為亞仔"正常"番啦,點知又有新問題出現
中學唔知我仔係資優,只知佢曳,唔尊重老師,唔交功課......我平均每星期收到3至4次各科老師投 ...

我好明白你,不用為那些"針唔桔到肉唔知痛"嘅人而唔開心。佢地唔明呢類小朋友有幾難搞。佢地唔明呢類小朋友有幾咁令做父母的尷尬難堪。最主要係香港教育配套對呢類小朋友照顧不足。

幾好聽的理論我地都有大把,但要實戰起來便又唔係嗰回事。好頭痛!

可以講我地呢D媽咪,一D都無因為小朋友係資優而驕傲,事實係相反的。罵人嗰D,你地口口聲聲話人地,你地有無此類小朋友實實在在係你身邊日日夜夜對住你的經驗呢?如有- 願聞其詳。如無- 我諗你大可以收聲,理會一下別人的感受。人家都只係宣洩一下唔開心,你何必還要令人有落井下石,踏多人一腳,係人地的難受上加上百斤呢?你又有何用意呢?枉你仲話自稱所謂的專家。可憐可憐!

701103 -- 支持你!

我處理資優孩子情緒及行為問題之經驗相信不比你少,而且也自信做得比 ... [/quote]

所以咪講: 願聞其詳囉!唔好講話以前怎樣那樣,既然你有好點子,何不再一次公開發表,好讓我地呢D迷茫的媽咪早日可以得到方向。

原帖由 Jackeylwfd 於 11-3-26 21:09 發表
以你的態度,我當然不會理采!

我以往分享了那麼多,也不可能再一次公開發表,誠心咨詢我意見的人,可 PM 給我,將特定問題 (specific question)提出,我會盡力解答,但不可問得太空泛,例如:「如何培育資兒」,這類空泛的問題,答案可以 ...

我的態度再唔好,都只因有你D咁嘅人用D咁嘅態度响度發表埋D咁嘅謬論。

其實你大可以放心,我一定唔洗你理釆我,因你的所謂意見一定唔見得WORK AS NOT PROFESSIONAL.  見你在呢度嘅俢為就已知一二。你再繼續回應及對罵,只會顯得你無品及低裝。算吧啦!

真可笑,「五十步笑百步」!

多謝你!至少我係「五十步」,而你則較我低級,你係「一百步」,可知你品德比我差!你真有自知之明!

王國會長

咁我唔係好明, "成績飄忽,時好時壞,字體樣衰,表現無心向, 學唔一定成績好,但好少會考最尾.", 也評為"資優", 咁其實到底什麼"資優"?

因為按你的說法一間學校唔少學生都係咁.

原帖由 701003 於 11-3-23 22:07 發表

我仔小學無跳級,佢成績飄忽,時好時壞,字體樣衰,表現無心向學,學校只要求佢做評估是否讀障、自閉 政府排期好耐,我自費揾專業評估,結果亞仔無讀障,又無自閉,係資優mouth:" />
資優唔一定成績好,但好少會考最尾: ...

回覆 1# 瑩瑩老豆 的文章

可能是小朋友的資優不在學術上的科目。

teenage 真係最難搞既階段,資唔資优都一样,阿爸阿媽既說話又唔多聽,太硬又驚反效果,有anti-social行為就更難搞.
不過我建議你好好同阿仔傾下,聽下佢feeling,分析一下佢行為的不良後果等. 同老師傾下,千奇唔好期望佢地'就'佢,而係睇下会否幫到手'改變'一下佢的態度.對老師,要多點尊重及讚賞,佢地肯花時間打比你投訴,你就應該多謝佢,佢見家長合作,亦会盡量幫你.

資優的小朋友係同正常的是倒轉三角, 太基本的唔想做, 會覺得太易唔想做, 重覆抄寫同背誦係唔會啱, 計數會跳step 失分一定有, 所以求學不要求分數, 資優不一定係學術上, 通常理解和分析的時候佔優的.

回覆 34# wawa 的文章

Bingo!Bingo

回覆 2# wawa 的文章

Totally agree!

樓主,很明白你的感受. 我朋友的朋友仔仔是資優,IQ OVER 140. 升上中學,便出現很大問題. 除了上MATHS堂時. 其他堂.全部睡覺. 不交功課.  除了MATHS. 其他成績還可以. 但不交功課,令老師很不滿. 不準他升F.3 , 迫他留班F.2  現在.情況越來越壞. 因為,上堂時,完全不合作, 學校寫的COMMENT 很差. 連轉校的機會都沒有. 亦常常收到投訴電話.   
你仔仔在那方面強?

TO 樓主, 不要因為其他人的言論而唔開心. 每個小朋友,每個家長,每個家庭背景不同. 同一套THEORY 唔可以APPLY 落所有小朋友身上. 希望你唔好放棄. 加油~
support 你的其中一個媽媽上.

support 你!!
原帖由 daphane 於 11-3-26 21:30 發表

我的態度再唔好,都只因有你D咁嘅人用D咁嘅態度响度發表埋D咁嘅謬論。

其實你大可以放心,我一定唔洗你理釆我,因你的所謂意見一定唔見得WORK AS NOT PROFESSIONAL.  見你在呢度嘅俢為就已知一二。你再繼續回應及對罵,只 ...

多謝大家的鼓勵同支持
善意的回應/pm令我獲益良多!!
‹ 上一主題|下一主題