用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蕭亞姨回憶錄...
go

蕭亞姨回憶錄...   [複製鏈接]

藍色字是3月26日新補回上去的,皆因我腦退化...唸唸下又再補充返多D。
不過我要提醒各位,以下都只是我家小妹的面試經過,並不是大家都會有相同結果/遭遇,只作參考。

面試小總結︰
1. 每次面試皆只有我一人帶妹妹前往,爸爸一次都冇去過的。
2. 填寫問卷時,我總是用中文填寫,因我覺得用中文才能"我手寫我心"。所有答案都是由衷而答的。
3. 每次面試時,都會帶些圖書+糖果給小妹,水反而沒有帶。圖書 - 解悶,糖果 - 誘惑(完成才給),不帶水 - 不想面見途中要求去廁所,所以完事後才帶她去選購自己喜歡的飲品。
4. 沒有迫她完成面試時馬上告訴我發生經過,反而回家後再慢慢引導她說出。

以下面試內容,皆由一個5歲小妹妹把口所講,講返佢上年面試既過程,媽媽記錄。所以大家唔好信哂呀!
1ST INTERVIEW

SMC - 聖瑪加利
一行6個小朋友, 入課室面試。共有5張台, 問不同既問題。
1ST TABLE - 英文
讀一篇野, 串字(約8個詞語)
2ND TABLE - 體能
行平衡木
3RD TABLE - 數學
順數
4TH TABLE - 常識
看SIGN說是代表什麼
5TH TABLE - 中文
拼中文字
**當時人話見到自己有一個"X", 其他都係TICK, 但由於當時人患有經常性九唔搭八, 因此未能盡信!!!!

GH - 德望
一行6個小朋友, 入房畫圖畫。提供的畫紙上有黑色DOT DOT, 供當時人發揮創意。當時人供稱, 利用DOT DOT點連起來, 做成一個三角型, 再化為人樣。
老師用英文問小朋友紫色英文係咩, 再問BROWN係邊個色。
[26/3/11補充] 只有一次INTERVIEW, 家長在外面填寫問卷。問題包括有什麼課外活動,考到之後會做什麼。不用見家長及只可一個家長入內。
最後妹妹結果 - WAITING

KTS - 九龍塘
先去第一間房畫四格漫畫既最後結局。頭三幅係話有個男仔拖狗, 之後見到一個女仔行過, 跟住個男仔用隻腳踢隻狗。而當事人話佢第四幅畫了一隻兩隻眼都"X_X"的狗喎...(我聽到都想兩眼XX)
最左第一PART, 去了另一間房, 入面有4個小朋友+4個老師, 單對單問問題。
首先, 佢叫當事人解釋幅畫。又問佢爸爸做咩, 媽媽做咩, 住係邊。英文問圖畫係咩黎 - 佢答DRIVER。中文讀字 - 但當事人只識個"我"字。數學 - 7-2=?

DGJS - 女拔 (要求英語面試)
一行18人, 入到房老師叫小朋友讀故事書。但此故事書只有7頁, 因此只有7個小朋友有機會讀。當事人話有兩個老師都選佢叫佢讀而唔係舉手要求讀。之後有一張WORKSHEET, 聽老師指示, 係圖畫上加老師要求既野。如: 係男仔玩緊既波內, 寫個 B 字。女仔既左鞋畫個三角型等等...

LMC - 林文燦
小朋友一齊入房唱歌, 係投射銀幕出歌詞。唱既係"WE ARE ONE"。但家長係外面仲要填一份非常詳盡既問卷: 例 - 你自己覺得"愛"和"溺愛"的分別。
[26/3/2011補充] 問卷有成兩版,都花很多時間填寫。會問平時邊個照顧小朋友,考左幾多間學校,小朋友遇到挫折時會點,對小學生活期望,學術期望,家中管教方法。

TSL - 陳守仁
一行8人入房 (特別的是我遇到了兩個BK識既0508小朋友, 由此可見, 好大可能係分月份INTERVIEW)
1. 看電視, 由NET TEACHER MS. OXFORD講英文故事: WODDY SURROUND MAMA, 之後問問題, 都係環繞果個故事的, 小朋友係圖畫上指出答案。一對一問, 其他小朋友要先取圖書看。
2. 跟老師做動作
3. 找不同形狀
4. 重組句子:
中文 - A) 我愛媽媽; B) 我去公園玩
英文 - A) My cat likes eating fish; B) The boy is playing with a beach ball. C) I take an umbrella. D) My mother bakes a cake.
[26/3/2011補充] 只比一個家長帶小朋友入去。面試安排非常順暢。

TwinWong    發表於 15-7-22 11:49
   304    0    6    5

蕭亞姨, 多謝你哋嘅資料

回覆樓主

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)very good

Thanks for sharing! 好有心~

回覆樓主:

多謝你的分享!!

回覆樓主

好多謝你用寶貴的時間分享經驗~

回覆樓主

多謝你。十分詳盡的分享。很有心

蕭亞姨~謝謝你的分享
雖然係11年~但都好有用~
亦都多謝其他家長分享~
希望我個小朋友都將會入到TSL~

請問可否可以分享,真道小學及LMC 及陳守仁小學的面試資料給我,

謝謝各位家長~!!!!

may I ask you which school is TT stands for ? Thank you so much for the info !

回覆 silvia_ng 的帖子

好期待你下集~升中選校回憶錄X2

thanks very much for sharing!

好期待你下集~升中選校回憶錄

regfong 發表於 14-10-16 10:45

多謝你的回覆,你知不知是否interview1 小時呢?我是8:30個批,我想應該不會太過ov ...
印象唔只一小時,不過你最好搵D上年IN過既話你知,我諗應該有D改變了。

heytravel    發表於 14-12-27 09:44

多謝你的回覆,你知不知是否interview1 小時呢?我是8:30個批,我想應該不會太過overrun 吧!

regfong 發表於 14-10-16 06:35

你好,請問你知吾知林文燦first intervire時,1小時完嗎?有無overrun 呢?因要去下 ...
印象中想當年有OVER RUN, 但而家都過左咁多年, 應該唔準啦!

你好,請問你知吾知林文燦first intervire時,1小時完嗎?有無overrun 呢?因要去下一個interview,好擔心啊!

多謝分享!

Thanks 蕭亞姨!
‹ 上一主題|下一主題