用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蕭亞姨回憶錄...
樓主: silvia_ng
go

蕭亞姨回憶錄...   [複製鏈接]

小學冇分band 1, 而係小朋友自己本身既banding係幾多。經校內試排名同埋中一入學試去決定的。

回復 kinchani 的帖子

應該冇乜。

officecatcat 發表於 12-3-8 17:14
你好, 今日入黎見到你既置頂分享, 真係汁到金咁開心, 因為我亦係好心儀 TSL 的!
你大仔都係 TSL 學生, 想問 ...
剛過去的TSL小一考法已有不同, 需要係第二輪見埋家長的。所以我地係最後一年唔洗見家長。
當日大仔係03年SARS BB, 所以唔洗考太多。考左兩間真係想讀 - TSL + YW, 同埋一間呀仔要求 - SFA (因每天上幼稚園都會路經此校)。真係冇打算考其他學校架啦! 到後尾先知原來TSL果年都有成28XX個小朋友考, 都驚考唔入架!
DBS冇考慮過考, 中學就算有本事都唔會, 因為仔仔冇SPORTS果D特異功能, 好好讀書發下白日夢就好啦。低調少少既學校會好D。

選擇小學自己排最重要既方向, 例如: 路程, 升中校網, 功課多寡, 宗教背景, 校舍硬件, 師資, 中英文教學... 等等, 每點去比較啦。

之前有人問我攞幼稚園幫我做既訪問黎睇, 而家終於記得upload返上黎, 有興趣可以去我個 個人空間度睇。

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=10928

hello_rabbit    發表於 18-6-26 14:40
A-Mum    發表於 12-5-3 20:33

ha! 發表於 12-5-3 20:59
蕭亞姨,

我想了解一下, tsl 是傳統教學, 但接觸過tsl 學生的朋友中, 都說tsl學生有自信同presentable, 究 ...

學校eca都係同外面既差唔多啦, 功課係較少既, 我唸呢d都唔係原因啦。我估係老師既包容性較高(不過都會照罰架!我個百厭仔成日都比老師罰的), 同埋外籍學生比較主動,引發中國籍小朋友都一齊主動。再者, 我個人覺得佢收既學生十個入面有八至九個都係active既小朋友, 所以本身性格都有影響既。

project要做, 小一至小二係自己做, 到小三就有同同學合作做既project, 英文同常識都要。(自己聯絡組隊搵上網資料, 我都係指點左呀仔一次, 佢就會自動波架啦)

ha! 發表於 12-5-4 11:12
小兒是第十個,haha!! 老師包容,好!多謝你回覆。

可否知道一年做多少project 同使唔使present?  ...

拿....講明呀, 一DD老師包容架咋, 睇你好唔好彩, 不過我之前都好好彩既。嘻嘻!

PROJECT好似大約2-3個啦, PRESENT真係唔知, 因為呀仔而家3年級, 冇發現佢要努力準備PRESENT既野, 當然我亦都唔會去幫佢啦, 所以我都唔知洗唔洗。不過打後上左高小, 我就真係唔知洗唔洗啦。

講真....文靜既小朋友真係好少有....哈哈!

MrsLeungMaMa 發表於 12-6-14 15:21
蕭亞姨︰

多謝你的分享.
都係用中文問家長架咋。唔洗擔心! 不過見KTS既時候, 最好兩公婆一齊去, 否則會問到你口啞啞。

sherryip 發表於 12-8-31 05:37
多謝蕭亞姨的詳細內容及心得分享,想請問有關面試問題,如重組句子:1.是要小朋友自己看還是老師讀出?
2. ...
係小朋友自己睇架喎, 應該要自己讀出黎。一定唔會係寫。

jessyleung 發表於 13-1-7 03:03
首先多謝蕭亞姨分享, 很高興見到妳的分享及知道妳小朋友考到理想小學陳守仁..想了解妳平日教小朋友心得, 是 ...
我兩個小朋友都沒有上面試班的, 活動就係玩既多, 不過上左小學之後反而少左, 只係參加學校安排既活動咋。比賽係k2果陣有參加既, 都係朗誦比賽咁囉, 唔係好多, 只係玩票性質。
至於以前曾經分享過教兩個小鬼既方法︰
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=10928&do=album&picid=2021

ymnhappybaby 發表於 13-10-15 12:24
蕭亞姨:

多謝你的分享和提議, !! 你小朋友讀邊間KG?
想當年讀崇真小學暨幼稚園主流班, 而家呀女都p3了。

minniebb2012 發表於 14-7-31 16:23
蕭亞姨:
1)        你認為崇真幼稚園主流班同國際班除了英文和普通話教學時間嘅差別,還有其他嗎?
2)        如讀國際班對 ...
1) 始終我小朋友離開崇真已經有三年時間, 我唔知而家既主流同國際有冇新教學安排, 我唔敢講有冇其他分別呢。
2) 你屋企係咪都用廣東話溝通? 如果係, 我覺得對面試冇咩大影響。

3) 呢個好難講, 要睇你讀咩小學。如果你讀英文小學, 可能對佢學習會較有幫助。另外有英文PHONICS學既幼稚園, 可能會幫到小朋友他日英文默書果陣, 唔洗串字串得咁辛苦。SO FAR我仔5年級, 英默都係溫一次就攪掂, 全靠以前有PHONICS底子。

regfong 發表於 14-10-16 06:35
回覆 silvia_ng 的帖子

你好,請問你知吾知林文燦first intervire時,1小時完嗎?有無overrun 呢?因要去下 ...
印象中想當年有OVER RUN, 但而家都過左咁多年, 應該唔準啦!

regfong 發表於 14-10-16 10:45
回覆 silvia_ng 的帖子

多謝你的回覆,你知不知是否interview1 小時呢?我是8:30個批,我想應該不會太過ov ...
印象唔只一小時,不過你最好搵D上年IN過既話你知,我諗應該有D改變了。

heytravel    發表於 14-12-27 09:44
‹ 上一主題|下一主題