用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好煩躁,收到york面試信
go

好煩躁,收到york面試信 [複製鏈接]

本來有得面試係好開心既,但佢要人去聽佢個簡介會,聽完優先取錄.但我地啱啱個日唔係香港,改機票都改唔到咁早機返來.唉呀!!依家好心煩.
阿仔係超細仔10/09冇咩學校收,一個面試機已經好難得,唉.真係天意弄人.
   0    0    0    0

I didnt attend the 簡介會 too but I still went to attend their interview yesterday.  Don't give much pressure to yourself.  Take it easy

thx,只係呻吓,依家好d.其實佢pn位有限.我地細仔咁遲面試應該都唔會有咩機會.
頭先啱啱收到信個一刻真係好唔開心.不過呻完改變唔到張機票,同個事實.所以睇開lu

我都收到INTERVIEW信...佢都SHORT SHORT地....星期五INTERVIEW... 咁咪要人請假去IN??? 我唔去喇...因為CREATIVE收我個仔插班.... 我囝囝係12/09....
其實YORK而家臭名遠播..你小朋友唔去IN都未必你損失....唔洗唔開心~~

佢個簡介會幾時?你地幾時interview,我都未收到信呀!

星期五in真係奇奇地,頭先我老公講俾我聽(佢拆信),我以為佢睇錯添.
依家冇咁唔開心,因為其實佢已經收左一大批人啦(我個朋友上兩個星期都聽完簡介會)我地應該係陪襯品.

唉!自己唔讀就要去彈人哋。

原帖由 cherryird 於 11-3-27 00:25 發表

又多一位唔係用家的媽咪彈york, 自己仔女又唔係讀過呢間, 淨係聽人講唔好就會信, 仲係度傳開去, 唔知咩用意, 唉~~

原帖由 QQ1125 於 11-3-26 18:14 發表
佢個簡介會幾時?你地幾時interview,我都未收到信呀!

我昨天收到信話9/4聽講座,29/4in.聽完簡介會會有張證書,in時交俾主考老師.
唔知有冇人可以分享吓,考d咩,同埋唔去聽講座係唔係真係入唔到. 我所有朋友都有聽講座,都入到.所以唔知唔聽講座係唔係真係咁大影響呢?

既然機票改唔到, 不如同學校講當日有事公幹, 所以唔能夠出席.
如果你仲好想入, 咁就請學校睇下有無下次的簡介會, 如有下次再通知你.
改變唔到的事實, 煩躁都係徒然, 諗下有何辦法令件事變得無咁差.

原帖由 crystal媽咪 於 11-3-27 15:39 發表
既然機票改唔到, 不如同學校講當日有事公幹, 所以唔能夠出席.
如果你仲好想入, 咁就請學校睇下有無下次的簡介會, 如有下次再通知你.
改變唔到的事實, 煩躁都係徒然, 諗下有何辦法令件事變得無咁差. ...

謝謝,我正有此意.

其實我都聽到有媽咪講翻,面試後取錄咗,其後再補聽翻個簡介會,只要有誠意通知校方,在面試時再表示想補聽翻簡介會,應該唔會有影響。

另外,在簡介會當日,只要帶住封信去聽便可以,沒有日會核實你是否小朋友的父母,或者,你有親戚朋友可以幫你這個忙去聽呢?  我記得入塲時工作人員已經派聽講証給我。

原帖由 梅媽媽 於 11-3-27 15:28 發表

我昨天收到信話9/4聽講座,29/4in.聽完簡介會會有張證書,in時交俾主考老師.
唔知有冇人可以分享吓,考d咩,同埋唔去聽講座係唔係真係入唔到. 我所有朋友都有聽講座,都入到.所以唔知唔聽講座係唔係真係咁大影響呢? ...

原帖由 fishballbaby 於 11-3-27 16:42 發表
其實我都聽到有媽咪講翻,面試後取錄咗,其後再補聽翻個簡介會,只要有誠意通知校方,在面試時再表示想補聽翻簡介會,應該唔會有影響。

另外,在簡介會當日,只要帶住封信去聽便可以,沒有日會核實你是否小朋友的父母,或者,你有親戚朋 ...

thx,

你隨便找個人去聽得啦!無人check,現在in因為上個禮拜六已做了註冊,應該有人放棄交錢,就有位再收生!

in的內容很簡單,一個房兩個小朋友,家長和老師談時,小朋友就兩個自己玩,老師觀察一下

原帖由 cherryird 於 11-3-27 00:25 發表

又多一位唔係用家的媽咪彈york, 自己仔女又唔係讀過呢間, 淨係聽人講唔好就會信, 仲係度傳開去, 唔知咩用意, 唉~~

我唔覺得一定要讀過間學校先可以批評間學校...
我先生係家族性天主教徒..對佢地收錢幫人領洗單野完全接受唔到... 我APPLY既時候單野未出街... 我地唔同意佢地"做生意"手法... 唔喜歡間學校...唔通唔可以發表咩?? 唔通要我個仔讀過之後QUIT咗先可以COMMENT咩???

我而家唔係入唔到間學校走去彈人..而係我唔想去IN... 我又唔係開個新ACCOUNT去彈人D人... 只係真心覺得入唔到間學校一D都唔應該可惜去安慰吓樓主... 估唔到你地D"用家"心胸咁狹窄...接受唔到人地彈間學校.... 唉...

yeah, everyone has the right to say whether a school is good or not according to their own experience and expectation.

However, i guess next time u better write it clearly what reasons u don't like the school.  Otherwise some parents may be confused and get angry easily.

You know there is great pressure living in HK city!! Anyways, i think it is just misunderstanding here!!

we all come to the forum to support each other and share information la!! Dont' get sad!!!

原帖由 wishwong 於 11-3-27 22:59 發表

我唔覺得一定要讀過間學校先可以批評間學校...
我先生係家族性天主教徒..對佢地收錢幫人領洗單野完全接受唔到... 我APPLY既時候單野未出街... 我地唔同意佢地"做生意"手法... 唔喜歡間學校...唔通唔可以發表咩??  ...

其實你唔洗驚, 我身邊有2個真實既case…(一個一月bb, 一個六月bb)

去到interview咩都無做, 全程喊, 收左…(兩個都係無其他offer…)

我的確唔係用家, 我俾左$30, 但最後都無去interview…(無撞時間)

回覆 15# wishwong 的文章

Agree with you ... I have the same feeling towards this school too.

回覆 17# 傻太 的文章

其實呢間野有幾易入係人都知... 好多家長俾錢留位都係搵佢做BACK UP...
一間學校有冇HEART做教育好易睇得出..

I also think that it is quite difficult for working mom or dad to attend the interview on Friday.  Yet, if the school really cannot arrange the administrative/teaching staff to work on Sat for so many days (seems that they have a lot of interview days), we have to bear it if we want our child to study there.  
Actually, what I feel most uncomfortable about the letter is their tone.  It seems what they want to say is "they have received so many applications and your child needs to be very good acadmically lest they won't admit you". I think they really focus on acadmic result/ performance of children.  I start to think of whether my child will be happy if he studies there in the future. Or, maybe they can balance well between performance and all-rounded development.  I reall dunno and I will go to the introductory session to check it out.
‹ 上一主題|下一主題