用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有點無能為力....
go

有點無能為力.... [複製鏈接]

中三選科, 作為家長想他選phychem or bio/econ, 但....唉...小兒不喜歡, 現在說服緊他....

他理科只選chem, 跟住bafs/econ , ict,

這幾科易讀嗎???在公開考試易拿高分嗎????
   0    0    0    0

原帖由 siumiu2010 於 11-3-30 12:47 發表
中三選科, 作為家長想他選phychem or bio/econ, 但....唉...小兒不喜歡, 現在說服緊他....

這幾科易讀嗎???在公開考試易拿高分嗎???? ...

He studies senior high and not us. Better his choice and not your choice, he will have motivation to study well and work hard.

Review some university programs with him and he may identify his preference(s), then you can discuss with him what subjects should be selected. Narrow down the subjects and you can evaluate how to maximise the scores with him.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

My daughter is now studying F.5.
She said studying chem and BAFS is not an easy job.
Your son should have the interest or otherwise he will find it very difficult to handle these two subjects.
My daughter studies chem but not BAFS and she said she needs to memorise a lot of things in chem!!

醒目開學勳章

原帖由 siumiu2010 於 11-3-30 12:47 發表

我同你有相同既情況...我個仔都係今年選科...我心目中既科文同佢都有較大既出入...已討論咗幾個月...而家我都準備讓步...始終讀書既係佢...希望我既做法係正確啦...互勉之...

而家惟一最令我頭痛既係通識的語言選擇上我同個仔仍有分歧...因個仔聽大過佢既師兄講選中文好(真係唔好睇小同輩既影響力)...所以佢都想選中文...不過我就有唔同意見...而家相互說服緊...想請教其他家長有否呢方面既見解?...

原帖由 慧妮會員 於 11-3-30 22:14 發表

我同你有相同既情況...我個仔都係今年選科...我心目中既科文同佢都有較大既出入...已討論咗幾個月...而家我都準備讓步...始終讀書既係佢...希望我既做法係正確啦...互勉之...

而家惟一最令我頭痛既係通識的語言選 ...

Your son's school can choose Chinese/English to be used in LS?
Is it you want him to study LS in English?

醒目開學勳章

原帖由 lk362 於 11-3-30 22:52 發表

Your son's school can choose Chinese/English to be used in LS?
Is it you want him to study LS in English?

係阿...學校要求係4月上旬前初步填報選科項目同選擇LS的語言...都頭痛緊...

bafs, ict,

這幾科易讀嗎???在公開考試易拿高分嗎????

乜通識有得揀中文或英文咁好?個人認為如果其他科目都係用英文教嘅話,LS揀英文答好D。

原帖由 ANChan59 於 11-3-30 13:37 發表

He studies senior high and not us. Better his choice and not your choice, he will have motivation to study well and work hard.

Review some university programs with him and he may identify his prefe ...

你講得對, 小兒對我参與敢怒不敢言, 看來我又要檢討自己
(放手多D)教法

Regarding MOI (Medium of Insturction), I would like to quote some good points suggested by  練乙錚 in his article "我為什麼贊成英書中教、三語混說":

選擇教學語言,不只要從技術觀點考慮師生之間的溝通能力,還要了解不同語言如何影響師生之間的親和力。這點很重要,因為老師沒有親和力,學生學習便沒勁,提不起興趣,結果拉牛上樹。面對英語很好的學生,老師用英語授課有親和力(前提當然是老師的英語不賴!),反之亦然;但很多時,不少各科術語、專有名詞、成語或慣用語等,若從原文翻成中或英語,十分拗口、生硬,學生聽了生厭,這時,中英混說(mixed mode)是最佳選擇。因此,筆者不僅贊成一些學校「英書中教」、「中書英教」,還因為考慮到香港社會特有的語言環境,也贊成教師在課堂裏外中英混說。這裏說的「中」,目前主要指廣東話;當師生都掌握好普通話之後,以普通話輔助課堂教學也可能有利師生親和。筆者在大學的一些來自內地同事,課後較少學生問津求教,原因是他們不會說廣東話,而學生不會說普通話,那是很不幸的事。

一些人很反對課堂裏外的中英混合對白,殊不知這是很正常的現象。在世界上所有雙語家庭、雙語國家、雙語群體裏,雙語對白都自然存在,一點問題也沒有。在香港,傳統上流社會說英語,英語中滲進中文字句,有些人視之為語言污染;另一方面,也有人討厭中文夾雜一些英語,認為是假洋鬼子陋習,這些其實都是殖民地偏見。歸根究底,語言是溝通工具、學習工具、思想工具,不應是身份地位或文化政治效忠象徵。

教學語言高度自由化,語文科目之外的一切科目,容許「英書中教」、「中書英教」、兩文互補、三語混說,不僅最能優化各科本身教學效率,還能完全取消中中、英中、純正英中、彈性英中等十分無謂的標籤效應。這裏筆者強調「無謂的」三個字。有關標籤等問題,篇幅所限,另文論述。

原帖由 慧妮會員 於 11-3-30 22:14 發表

而家惟一最令我頭痛既係通識的語言選 ...

我仔就想讀phy chem econ / ict / m1/ m2..............
‹ 上一主題|下一主題