用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教你們用什麼方法教bb a-z?
樓主: ting-ma
go

請教你們用什麼方法教bb a-z? [複製鏈接]

係呀, 所以我兩個小朋友都唔用flash card 0架. 不過每個家長有自己一套理論......

我仔出街成日流連停車場...因為佢鍾意睇車牌d letter and no.,又係"每次見到佢就好似似發現新大陸咁好肉緊" 好好笑.

回覆 39# 麥米 的文章

"我覺得咁樣學法就真係達到輕鬆自在既準則..."
用神奇畫板同小朋友學字,咁又同老師係課室度用白板或者黑板教小朋友有咩分別

回覆 38# 四隻貓 的文章

thx for ur appreciation:)

四隻貓 :
請問你"preschool prep company既系列"&"Leap frog 既DVD"喺邊度先買到呢? 幾錢倒? thx a lot!

原帖由 四隻貓 於 11-5-24 22:51 發表
piglet1212, 你介紹果套preschool prep company既系列確係好野黎, 我都係幾經辛苦先買到.
睇落大人覺得好悶, 但就好受我仔女歡迎, 同埋佢既發音非常標準, 準到隻字既每粒音都聽到. 呢度有試睇.
http://www.preschool ...

原帖由 jo10 於 11-5-25 23:31 發表
四隻貓 :
請問你"preschool prep company既系列"&"Leap frog 既DVD"喺邊度先買到呢? 幾錢倒? thx a lot!

我都有用Leapfrog, HMV有得賣, 我賣左3隻一組嘅, 約$300~

請問 preschool prep company & Leap frog 內容係咪唔同架?? 我個仔6月就兩歲啦, 大部分 ABC都認到,  其他只有紅黃藍綠色 同三角形 。我買唔買 preschool prep company ?? Leap frog應該係深D係咪架?/ 請指教,謝謝!

我都係用神奇畫板教個女英文字母同數字, 貪就手, 係屋企對住佢無咩好做就寫下教下佢, 好隨意, 亦冇特定時間, 好似唔駛1個月就學識, 佢嗰時都未夠歲半, 教顏色就用佢玩嗰d blocks先同佢玩顏色分類, 再講佢知係咩顏色....

其實每個小朋友嘅發展唔同, 如果未到嗰個stage, 學起黎會慢d, 但如果佢ready嘅就真係可以好快...好似認顏色都要眼睛發育配合到先得啦...同埋學英文字母,數字, 顏色, 形狀呢d咁生活化嘅嘢, 好隨手就可以教到, 唔駛用咁多錢刻意去買教才囉...

至於for考幼稚園, 以個人經驗, 問顏色同形狀嘅機會多過問英文字母, 不過小朋友面對陌生人嘅態度, 禮貌同應對結果影響更大...

原帖由 skylark 於 11-5-26 12:30 發表
我都係用神奇畫板教個女英文字母同數字, 貪就手, 係屋企對住佢無咩好做就寫下教下佢, 好隨意, 亦冇特定時間, 好似唔駛1個月就學識, 佢嗰時都未夠歲半, 教顏色就用佢玩嗰d blocks先同佢玩顏色分類, 再講佢知係咩顏色. ...

咁又係呀, 考幼稚園我都未比人問過ABC, 123, 老師多數問: 顏色: 紅黃藍綠. 同埋指令呀咁...
‹ 上一主題|下一主題