用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧---無謂的規則
go

明慧---無謂的規則 [複製鏈接]

好難講這是否無謂規則,上下課時間可讓家長進出,過左這種時間,就只讓學樣人員進出,我個人應為這也是好的安全管理。再加上小朋友已經上堂,如由老師帶小朋友入課室一定比由家長帶小朋友入課定帶來的"騷擾"少…(一般老師只會安靜靜安排小朋友人去,跟住就冇事,但一定有家長到課室門口時,會講多再句,又拜拜呀等,會騷擾埋其他小朋友…)
準時係應該的,如你們沒遲到,這做規則本來就影響唔到你…
你還是努力,早少少起身,小朋友喊唔喊,鍾唔鍾意返學,完全係決定係你手上…
唔好介意我咁講…
原帖由 ameinahor 於 11-4-1 00:07 發表
點解遲到5分鐘要喊? 我小朋友的學校平時返學,家長可帶小朋友上一樓大門比老師接入課室。放學我們亦是在這道大門接放學。小朋友已習慣這樣的模式。為什麼現在返學遲到卻要老師帶上樓?剛剛接受返學,而家攪到返學又喊過 ...

做父母的見到小朋友病,喊,甚至發夢都喊就當然心痛,但也不要將責任放到別人處…
就算唔返學都會病,這次病也未必跟這次的事情有關…
學校policy總要有更改,就是按情況或需要改動,好難講話一開始同依加不同,越改越緊總好過越來越鬆…

無論如何,除了準時返學後,我們做爸媽的也要教導/幫孩子面對逆景。小朋友一樣會感到壓力。就如你的問題,我地要讓他們明白為何學校唔可以比媽媽送佢上去,比佢知道老師都好錫佢,會好好照顧佢,並讓佢知道佢同媽媽都要努力準時等等,這樣才可以真正讓他學習和成長。千其唔好比佢聽到你對學校的不滿,佢會認為學校唔啱,唔好,咁佢就會對學校同老師失去信任…佢會驚驚…也不懂分便是非…
或者我是言重了,但小朋友經歷的不多,小小事情在他們眼中可能是大件事!

希望你小朋友快d好番,可以開開心返番學…

(不喜勿插)
原帖由 ameinahor 於 11-4-1 14:21 發表
多謝各位媽媽的意見。但我只是要求帶小朋友上一樓大門,並不是課室門口。。。根本完全影響不到其他同學。我明白準時是我的責任,但點解一開始唔咁樣做,要等到今日先規定?起初為了適應返學,已大病一場...喺醫院住了成個星期 ...
‹ 上一主題|下一主題