用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田樂基vs聖母,可唔可比d意見呀。
go

沙田樂基vs聖母,可唔可比d意見呀。 [複製鏈接]

煩惱中,請大家比小小意見。
   0    0    0    0

Of course HKPS.

Pig1031, 多謝你既意見,可否解釋下。謝謝!

是否沙田聖心?

唔係沙田聖母無玷聖心,係黄大仙聖母呀。

原帖由 ting-ma 於 11-4-5 11:39 發表
but IHMK is one dragon le!

deleted!! sorry !!

原帖由 BallBall417 於 11-4-2 21:46 發表
Pig1031, 多謝你既意見,可否解釋下。謝謝!

我是prefer小班教學,HKPS每班有2-3位班主任(NET,PTH&CANTONESE),當然如果果班學生20人以下會只得2位班主任(NET&PTH),如果超過20人就會多一位老師,整體黎講老師對學生的照顧是周到的。而且校長好NICE,所有學生的名都記得,對每個學生都了解。
而且HKPS的語言學習是非常出色,學生無論英文或PTH都學得好好。

兩間幼稚園既性質唔同, 好難比較, 最後係睇自己既取向.
本人認為:
樂基比較著重學術; 聖母比較著重品德.

我自己有過相同既經驗, 一間國際(著重學術), 一間本地(著重品德), 好難取捨, 不過最後都選擇了本地.

以上純粹個人意見, 只作參考.

聖母有英中, 唔想將來考學校, 可以考慮.
全女校, 小朋友由kinder到secondary都同一班同學, 都幾sweet gar.

其實都無咩難決定. 睇自已想要咩. 讀樂基你就要預左將來要同其他小朋友爭大家心儀的小學. 你要問你自已有無信心在這3年內操好自已小朋友, 樂基都係其中一間好kg. 不過你要攪清楚, 家長本身點幫小朋友谷係緊要個kg點教你小朋友. 如果你覺得無信心可以爭取到自已心儀的小學. 咁就讀聖母算啦! 呢間又係一條龍, 學校都不差的. 問題只是你甘不甘心你的小朋友只讀一間"幾ok"的學校...

你睇下那一間有校車,就揀那間啦。如你住九龍,日日個小朋友點返Ascot 呀?連續讀四年bor!

PIG1031, 謝謝您。您小朋友係咪讀緊沙田樂基?想問下知唔知通常考到邊d直資/私立學校呢?我囡囡性格好男仔頭,慢熱,獨立適合嗎?

原帖由 PIG1031 於 11-4-5 18:09 發表

我是prefer小班教學,HKPS每班有2-3位班主任(NET,PTH&CANTONESE),當然如果果班學生20人以下會只得2位班主任(NET&PTH),如果超過20人就會多一位老師,整體黎講老師對學生的照顧是周到的。而且校長好NICE,所有學生的名都記得,對 ...

謝謝,明白沒有兩存其美。又想直升小學,唔洗再同人爭,但係又想試試考其他直資。又想小囡學好品德,但係見佢有小小聰明,喜歡看書,想找d程度高dd既。如果讀聖母, 將來考小學,就好似"爭"dd咁。

原帖由 MelodyFPY 於 11-4-6 00:19 發表
兩間幼稚園既性質唔同, 好難比較, 最後係睇自己既取向.
本人認為:
樂基比較著重學術; 聖母比較著重品德.

我自己有過相同既經驗, 一間國際(著重學術), 一間本地(著重品德), 好難取捨, 不過最後都選擇了本地.

以上純 ...

原帖由 siden 於 11-4-7 13:30 發表
你睇下那一間有校車,就揀那間啦。如你住九龍,日日個小朋友點返Ascot 呀?連續讀四年bor!

如果讀聖母,囡囡就會出九龍跟婆婆住。問過兩邊都應該有校車

原帖由 saintbernard888 於 11-4-7 12:17 發表
其實都無咩難決定. 睇自已想要咩. 讀樂基你就要預左將來要同其他小朋友爭大家心儀的小學. 你要問你自已有無信心在這3年內操好自已小朋友, 樂基都係其中一間好kg. 不過你要攪清楚, 家長本身點幫小朋友谷係緊要個kg點 ...

謝謝您,您真是一針見血,講出我既心聲 -> 甘唔甘心。。。
小囡有小許聰明,學野快,係咪唔好埋沒佢呢?如果讀聖母,三年後考小學競爭力好似無咁高,同埋好似已經bound住咗讀聖母小學咁。就真係果句「甘唔甘心」。但係我老公又覺得要學好品德,無品讀幾多書幾叻都無用。

原帖由 kitmantsoi 於 11-4-6 13:59 發表
聖母有英中, 唔想將來考學校, 可以考慮.
全女校, 小朋友由kinder到secondary都同一班同學, 都幾sweet gar.

中學上年好似唔係英中喇。您點睇聖母小學?是否比上不足比下有餘呢?好嗎?

如果讀聖母,囡囡就會出九龍跟婆婆住。

Do you mean your girl has to be away from you for 3 years?  

Is it worthwhile to leave your kid for a kindergarten that you don't seem to like?

打算到時我放工會返去食飯, 好似依家咁同佢玩,沖涼,跟住我先返屋企。星期五晚就帶佢一返屋企。

可能沙田樂基教出來的品德比聖母教的還好呢?
‹ 上一主題|下一主題