用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(日出康城) 日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 ...
go

日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 [複製鏈接]

hi, 我都係tko 媽咪, 學之園收左亞囡讀pm, 等緊劍嗚同spn result.

我都有諗過叫姐姐接送, 但如果搭地鐡, 班次好疏呢~ miss左一班車會等好耐... 同埋夏天由地鐡站行去學校, 溶都似~

原帖由 neko1234 於 11-4-6 12:03 發表
我係pm的...男仔..所以無報spn

而家都係決定pm都比佢讀..
難得LH真係一間可以安心比佢讀4年的KG (有英普,又係活動教學)

我手上只有一間屋村KG offer (連迦南都係得waiting..仲要係無機會個隻..因為已打 ...

係呀, 3月interview果日都唔算太熱, 但亞囡都行到索晒氣. 除非叫姐姐推bb車! (雖然推bb車返學似乎唔係太好睇, 但係我見好多老人家湊孫返學放學都會推... 舒服d嘛!)

原帖由 lydi 於 11-4-6 13:47 發表

睇黎各位家長都諗緊咩方式等小朋友返放學喎...

係喎, 我都未諗到夏天行去地鐵站係幾咁熱...hoyuma一提起, 我都覺得又熱又遠呀!!

hi, 果仁, 我都決定係學之園pm class la (除非st. paul 無啦啦call waiting, hehe 發夢)
註冊會下個星期六去, 帶埋囡囡去試埋校服.

隔日洗!!? but 我對姐姐無信心,所以會買2套.

因為試過大囝讀pn時, 有兩套校服都敢贍死洗唔切!! 已經叫左姐姐放學要即刻手洗, 但都係懶到等開機洗衫, 所以乾唔切, 激到我死死下.

又試過亞囝無啦啦瀨濕左,又試過飲水都可以飲到成身濕晒, 所以應該會買兩套穩陣d.

果仁,

我都知, 發下夢... 嘻. 下年會再戰spk, 搏一搏, 無頻撲!!!

原帖由 榛子果仁 於 11-4-28 15:47 發表
hoyuma,

嘻, SPN我打定輸數啦, 但一定會佢interview前寫信俾校方話想繼續考慮... 收到藍色信, 都知...

我都去左做註冊啦. 果日註冊完同亞囡行返出去搭地鐡都幾甘下, 天氣又悶又熱, 佢行到一半已經想抱. 都係搭校車舒服d (但又怕多大型垃圾車出出入入, 的士佬話見過有張梳化跌左起條馬路度, 都幾危險!!!)

去到咁岩係放學時間, 見到小朋友上校車的情況, 見到校車嬸嬸同老師控制場面都好ok喎!

校服方面, 夏天果條裙仔都幾厚下... xs and s都係差不多 (s會長少少), 諗緊好唔好買大一個size (襟著d嘛)hehe.

Oh really? 多謝你的意見, 諗住長D襟著D咋, 哈!!

註冊果日咁岩係放學時間, 所以D姐姐唔得閒招呼我, 我自己起度度咋.

不過件外套XS都好大件, 有排著.

原帖由 JCMickey 於 11-5-5 11:54 發表
Hoyuma
校服size方面,幫我註冊果個姊姊好好人,佢話唔好買咁長,去vee vee都無咁易整濕,佢仲check下同我個女差唔多高既同學仔既size, 都係xs,所以我都係跟佢意思訂左xs囉。果姐姐真係又靚又好人! ...

我囡都係pm, nice to meet you ~

原帖由 Cherrywsy 於 11-5-5 16:04 發表

有我陪你,我女女都係pm,諗住呢2日去註冊,你註冊未呀??

如果am班的媽媽有D咩 meeting,記得都預我一份呀!!

回覆 310# 榛子果仁 的文章

果仁,

咁係咪有適應班呀? 駛唔駛錢呢?

snow, 唔駛擔心喎, 小朋友適應力好強, 有得玩就會精神.

因為哥哥今年會返pm class, 所以無幫亞囡轉am, 咁姐姐就可以方便照顧.

大家開始同小朋友介片未呢? 我開始同亞囡介片一個week啦, 由第一日瀨濕十次到第二日的五次, 到幾日後的一兩次, 成績唔錯呀, 希望可以快d介到啦~~ 快d介到, 快d慳錢!!!

原帖由 snow228 於 11-5-19 15:31 發表
謝謝報料, 我都等緊上午班位, 知唔知學校用咩準則去批核轉上午班之申請? 唔知有幾多個位可以上 呢?  唉~ 轉唔到我都唔知點 tune 個b d 生理時鐘

...

[quote]原帖由 neko1234 於 11-7-9 23:19 發表
1/ JCMickey - girl - PNB (AM)
2/ neko1234 - boy - PND (PM)
3/ hoyuma - girl - PND (PM)

家長日果日, 校長話28人一班, 其實分group係咪同枱的意思呢? 知唔知有幾多班pn呀?
‹ 上一主題|下一主題