用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(日出康城) 日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 ...
樓主: 榛子果仁
go

日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 [複製鏈接]

catepillar,

你都有報SPN? 其實, 我心梗係open to surprise and miracle~! 寫咗信俾學校未呀?

我都忍唔住想今日就去註冊, 但星期四ok, 就等多兩日先~!

唉... 我想自己聽囉, 話哂乜都熟啲, 我驚我老公聽漏哂啲嘢, 要打返學校問個印象就唔好啦.

唉~!

你註冊個陣同學校講想改聽11:30-12:30 個場咪得law

原帖由 榛子果仁 於 11-5-3 15:56 發表
caterpillar,

點會仲有interview呀, 除非奇蹟. :p~!

我叠埋心水等學之園開學架啦... 今日, 我囡囡指著對白鞋(因為佢依家學校要著白鞋), 佢竟然話: 學之園唔著白鞋架... (我聽到個心震咗一震), 佢返去依家間幼稚園 ...

等我又報到先!!!
囡囡會讀am...MTR行過去真係好遠,仲諗緊搭唔搭校車...始終好想亞女一放學就見到有人接...
另想請問有冇人知將中係咪有穿梭巴士呢??THANKS!

我冇報spn呀! 我個係仔~ 我估男仔可讀到spn簡直萬中無一! 哈哈~ 因我經常見到"榛子果仁"在spn條threat, 都有八吓你哋傾咩! 個人認為spn真的是好難入或者是好渺茫, 亦沒有人知學校收生準則. 靠張相?! 我老公大學同學的太太就是old girl, 都一心想個女讀! 以為spn一定會收佢個女...仲不斷同我哋講, 佢太太係old girl會收佢個女機會好大..仲計劃想搬, 結果當然落空了..
根本有太多old girl ! 收得幾多個?! 再者, spn 收生,就算你係"百無"人士, 唔知點解都有機去interview! 所以沒有知道古修女口味! 哈哈!
不過世事冇絕對! 做人才會有希望 :p

有媽咪建議妳聽下午班那場, 妳註冊時問吓得唔得!

原帖由 榛子果仁 於 11-5-3 17:40 發表
catepillar,

你都有報SPN? 其實, 我心梗係open to surprise and miracle~! 寫咗信俾學校未呀?

我都忍唔住想今日就去註冊, 但星期四ok, 就等多兩日先~!

唉... 我想自己聽囉, 話哂乜都熟啲, 我驚我老公聽漏哂啲嘢,  ...

Hello cchloee, 您好!

我會選擇搭校車! 昨天我計過, 由康城站行去, 慢行都差唔多要15分鐘...到時工人帶阿b返學, 可能他扭扭令令, 最少用20分鐘都唔出奇, 再加埋搭mtr 由tko站去康城, 可能返學要35-40分鐘.. 不過又咁講, 讀am class 可考慮唔搭校車, 因早上是繁忙時間mtr開得密啲!(都係3+1)

join校車可以有單程或雙程..我會選雙程!

穿梭巴士我就唔知...我都想知...有冇人知呢??
原帖由 cchloee 於 11-5-4 02:13 發表
等我又報到先!!!
囡囡會讀am...MTR行過去真係好遠,仲諗緊搭唔搭校車...始終好想亞女一放學就見到有人接...
...

ccholee.

嘻, hello呀am架我囡囡都係.
我囡囡依家返緊PN, 我最初都好擔心搭校車, 但搭咗咁耐, 好ok呀, 最初係上校車頭一個星期, 第2-4日分離喊. 但依家好開心啦, 我估佢返學之園校車都無乜嘢, 因為成年啦就快坐校車~!

我無由地鐵站行過去學校, 但見其他家長話遠, 同埋有味, 所以, 坐校車好似仲理想啲~!

你註咗冊未呀? 我依家填緊張表同準備緊張支票呀~! 好興奮~!

Caterpillar,
原來你個個係仔仔, 你都煲好多呀, 知道SPN的口味~! 希望在人間啦, 入學之園我都好好好開心架啦~!

咁多位準家長你地好呀, 我平時都有煲各位d post, 尤其果仁好多有用的分享呀, 但真係冇咩時間留言, 宜家先o黎報到...

我囡今日生日, 見到佢一日一日長大真係好開心, 祝各位小朋友都快高長大, 身體健康呀!

今日爸爸去幫佢註冊, am class...我住o係LP 隔離個屋苑, 最近o個個la, 但番學都唔知點番, 唔想佢搭校車, 因為佢細粒呀, 驚睇漏佢, 佢爸爸又想親自帶佢番學, 但我住o個度出番去坑口搭車仲煩, 都唔知點搞...知道坑口有架298E入LP, 爸爸話佢一陣試搭o下wor...

baby_sasa,

如果你搭校車, 我地會喺同一個站上車呀~!
原來有298E, 我都諗緊, 點樣係屋苑返學校呀, 係咪要出返去搭地鐵, 你講我先知有298E咋.

我會搭校車呀, 因為送完亞囡上校車, 我就要返工... 請唔到工人住呀, 呢一年我都會送囡囡上校車先返工啦~!

你囡囡5月bb, 都入到學之園, 叻~! 祝佢生日快樂呀~! 一陣間見到有daddy/mommy攞住生日蛋糕, 哈哈, 同你打招呼啦~! 呵呵~!

好想今日偷走去註冊添, 等唔切聽日~!

原帖由 cchloee 於 11-5-4 02:13 發表
...

有關去領都既shuttle bus, 我係#15都寫左D資料俾大家參考, 另外我尋日都搭過架車去君薈坊, update既詳情如下:

往領都 (KFC對出上/下車)
MON-FRI
10:15-12:55; 14:15-16:35  (20分鐘/)
*首都/領都/君傲灣住戶證可直接登車/ 在君薈坊消費, 並在服務台登記可換取乘車證2張(先到先得)

大家參考參考啦!

我老公o岩o岩註冊完la, 佢試過298E, 話LP的落車地點同條路有d危險, 唔適合小朋友行, 掙扎緊可能俾佢搭校車最好, 你知la, 搭mtr 好複雜呀.....

298E o係間中學對面馬路有站上車(subway過去), 但o個度等車好似好危險, 同埋朝早多人入工業村番工會好迫人, 如果o係坑口搭就地鐵站上車, 20mins. 一班....落車就中學門口, 我上網check 過係偱環線

老公話佢頭先在坑口上車, 第6個站落車, 要過條環保大道太危險, 佢話如果等多幾個站等佢"dull"番轉頭就o係平時的士/私家車入領都首都之間回旋處入口附近落(即回程的上車站), 咁就唔使過馬路, 但行入去都危險, 隔離係地盆ma...

我sat 會親自帶個囡去交番今日d form同度身買校服, 試o下條路先!

原帖由 榛子果仁 於 11-5-4 13:48 發表
baby_sasa,

如果你搭校車, 我地會喺同一個站上車呀~!
原來有298E, 我都諗緊, 點樣係屋苑返學校呀, 係咪要出返去搭地鐵, 你講我先知有298E咋.

我會搭校車呀, 因為送完亞囡上校車, 我就要返工... 請唔到工人住呀, 呢 ...

baby sasa and other moms,

想問, 有邊啲form要交返去, 可唔可以去註冊時填埋架, 因為我想一次過做哂所有嘢呀~!

謝謝~!

可以即時填好交晒ga!

只係因為老公話等我決定買咩size幾多套校服wor, 仲有未定到搭唔搭校車, 所以同我商量o左先交form....仲有d家長會回條咁lor...反正都想帶埋姐姐同呀囡去一次, sat 去多次lor, 但要1pm前.

原帖由 榛子果仁 於 11-5-4 15:17 發表
baby sasa and other moms,

想問, 有邊啲form要交返去, 可唔可以去註冊時填埋架, 因為我想一次過做哂所有嘢呀~!

謝謝~!

yes~ ok~!

我校車站, 仲未定到我媽媽度上車定我度, 如果老細唔俾我返十放七, 囡囡就要我媽媽度上車...(仲未知有無得咁坐法)

真頭痕... 無六月都未知究道可唔可以咁做!

我會星期六去註冊,想問下成個過程last幾耐?一小時內能夠完成嗎?

原帖由 baby_sasa 於 11-5-4 13:38 發表
咁多位準家長你地好呀, 我平時都有煲各位d post, 尤其果仁好多有用的分享呀, 但真係冇咩時間留言, 宜家先o黎報到...

我囡今日生日, 見到佢一日一日長大真係好開心, 祝各位小朋友都快高長大, 身體健康呀!

今日爸爸 ...

HAPPY BIRTHDAY TO YOUR DAUGHTER, 我個女都係五月出世,不過佢要過多兩星期先生日.....轉下眼,個豬女就兩歲了....HAHA

原帖由 榛子果仁 於 11-5-4 15:56 發表
yes~ ok~!

我校車站, 仲未定到我媽媽度上車定我度, 如果老細唔俾我返十放七, 囡囡就要我媽媽度上車...(仲未知有無得咁坐法)

真頭痕... 無六月都未知究道可唔可以咁做! ...

榛子果仁, 校車服務張回條有寫, 即使你呢一刻未確定係咪一返學就搭校車, 但只要你打算搭就要填番張回條係514號前交番俾學校, 因為校車公司到時會因應家長既回覆去編定來年既校車路線喎, 所以要填呀!

另外我都有問過上車同落車地點唔同既問題, 學校既STAFF答我只要係校車服務表上有站既地方都可以架!! 不過, 價錢呢刻就未有啦, 要等家長會先知.

其實個D回條只要你能即場決定的話, 你可以全部即刻交番架! (包括: 訂校服FORM, 校車服務FORM, 出席79日家長會回條, 仲有張冇記錯係知悉所有安排既回條) , 校服錢可以俾現金, 我就係咁啦! 不過, 我就係未決定到校車個PART所以之後要郵寄番張FORM同支票番學校. 你穩陣起見, 帶定本支票簿去, 有咩到時開票咪得囉! 咁你就可以安心一轉搞掂!

原帖由 gegemok 於 11-5-4 16:17 發表
我會星期六去註冊,想問下成個過程last幾耐?一小時內能夠完成嗎?

如果唔多人, 好快搞掂, 15分鐘都OK.

不過, 星期六可能會比較多人...

如果你地平日返學時間交form,就可以睇到小學生返學,嘟學生證,然後齊齊唱歌。
我見到覺得好好笑呀,亦諗緊好快到我個女係咁囉!哈哈!

原帖由 JCMickey 於 11-5-4 18:09 發表
如果你地平日返學時間交form,就可以睇到小學生返學,嘟學生證,然後齊齊唱歌。
我見到覺得好好笑呀,亦諗緊好快到我個女係咁囉!哈哈!

我係放學時間去, 見到嘟書包個幕...同埋學校姨姨帶小朋友上校車, D小朋友真係好可愛呀! 好期待阿囡返學呀...

我聽日幾點鐘去到會見到嘟書包同唱歌呢?4點?
‹ 上一主題|下一主題