用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(日出康城) 日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 ...
樓主: 榛子果仁
go

日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 [複製鏈接]

Snow,

青田的網頁有優惠價, 大約$200一套, 一套六本, 以First Word的SERIES來說, 但你們是不是說有新版?

那SNOW, 何妨先去圖書館借借, 給孩子看看, 然後8月開學便看看學校訂的價錢, 之前有家長說學校買也比出面平, 到時可能又平又係新版.

我都搭我朋友問究竟係咪有新版, 同STAFF PRICE又會幾多錢... 同埋想等埋學校的價目先, 因為目前我喺圖書館可以借到6 本 FIRST WORDS的系列的書.

囡囡今天指著書說(我們又看six in the bed), dad and mom, 好開心, 接著她指著我和爸爸也說, DADDY AND MOMMY, 呢套書連我都追... 呢次慘...

成套有咁多本, $1000都係買到5套, 30本... 一路借, 一路等消息有無得平啲啦, 等緊學校價~!

Thanks 果仁

snow,

我牛津做的朋友問咗, 佢話係會出新版, 同埋話書展好似有8折, 年年都好多人掃貨.

書展, 可以去睇呀.

同埋聽日沙田有牛津50週年exhibition, 但我唔知有無ORT的書可以睇, exhibition的詳情係點我真係唔知, 要打去問或睇網頁有無講?

鐵定會讀學之園啦, LP am class~!

好緊張呀, 下星期到學校註冊啦~ 會佢地放學時間去交, 順便去睇睇放學情況~!

好開心呀~!

hi, 果仁, 我都決定係學之園pm class la (除非st. paul 無啦啦call waiting, hehe 發夢)
註冊會下個星期六去, 帶埋囡囡去試埋校服.

係咪真係有得試校服?  無得試我唔帶亞b 去

Hello, 我個b都係LH LP
剛才打電話返學校查詢, 校務處職員答覆, 註冊時會有校服不同 size sample給家長訂, 取訂購表格回家慢慢決定, 買錯size 可以換..
一, 三, 五 穿校服 + 黑皮鞋
二, 四 穿運動服 + 白波鞋
P.S. 現在只可購買夏季校服

原帖由 caterpillar08 於 11-4-28 12:14 發表
Hello, 我個b都係LH LP
剛才打電話返學校查詢, 校務處職員答覆, 註冊時會有校服不同 size sample給家長訂, 取訂購表格回家慢慢決定, 買錯size 可以換..
一, 三, 五 穿校服 + 黑皮鞋
二, 四 穿運動服 + 白波鞋
P.S.  ...

校服隔日穿..有充足時間去洗...咁各買一套都夠喎..

我諗住星期六去註冊..

嘻, 其實我囡囡依家有返緊PN, 我地都係運動衫同校裙各1套. 每天洗都乾得切呀~!

我時不時都攞返封信出嚟睇... 睇完又開心一陣...

hoyuma,

嘻, SPN我打定輸數啦, 但一定會佢interview前寫信俾校方話想繼續考慮... 收到藍色信, 都知...

嘻, 我都係會買各1套, 隔日穿, 應該洗得切~
btw, 小朋友大得快, 出年高咗或洗到殘晒先再買過啦.. LH的校服唔算貴, 我未必買大好多, 出年唔啱身再買~
May 3 開始可以註冊, 可能我會請半天假去註冊, 好心急, 又開心 到註冊時,若有新資料, update 俾大家

隔日洗!!? but 我對姐姐無信心,所以會買2套.

因為試過大囝讀pn時, 有兩套校服都敢贍死洗唔切!! 已經叫左姐姐放學要即刻手洗, 但都係懶到等開機洗衫, 所以乾唔切, 激到我死死下.

又試過亞囝無啦啦瀨濕左,又試過飲水都可以飲到成身濕晒, 所以應該會買兩套穩陣d.

果仁,

我都知, 發下夢... 嘻. 下年會再戰spk, 搏一搏, 無頻撲!!!

原帖由 榛子果仁 於 11-4-28 15:47 發表
hoyuma,

嘻, SPN我打定輸數啦, 但一定會佢interview前寫信俾校方話想繼續考慮... 收到藍色信, 都知...

...希望我家位姐姐真係每天幫阿b洗啦..
不過你的提醒都好啱! 各買多套穩陣d.. 因tko比較潮濕..唔知會唔會乾得切..

原帖由 hoyuma 於 11-4-29 11:56 發表
隔日洗!!? but 我對姐姐無信心,所以會買2套.

因為試過大囝讀pn時, 有兩套校服都敢贍死洗唔切!! 已經叫左姐姐放學要即刻手洗, 但都係懶到等開機洗衫, 所以乾唔切, 激到我死死下.

又試過亞囝無啦啦瀨濕左,又試過飲 ...

相反我覺得姐姐係懶既你俾2套佢都會洗唔切, 反而我會只用一套, 迫姐姐日日洗, 另一套買大好多洗完收埋佢做後備

大家講緊返學的問題~!

我囡囡冬.夏兩季校服都係買咗一套, so far又ok, 可能因為我無姐姐, 我日日開機同佢洗(嘻, 我部機好正有15分鐘快洗function, 專洗污糟衫, 潮濕時開抽濕機就無有怕啦.

另唔知學校可唔可以備多套自己衫.褲,底褲仔,襪, 咁學校有乜嘢事整濕咗, 都可以即刻替換.(依家囡囡返全日, 就可以, 半日我估都會有個書包櫃可以放嘢既?!)

snow, 唔駛買多套大啲啦, 因為到時唔知小朋友大成點, 到時先買啦, 慳返d錢 ) (我就係上年買定今年d衫, 結果, 有啲仲未啱著, 浪費了)

你地戒片ok嘛? 夏天可以盡情戒啦~ 囡囡飛咗片成個月有多lu~! 夜晚我都飛埋(我懶得換返片先瞓啦)... 咁耐以來濕過一次咋...個次仲因為我遲返屋企, 可能佢臨瞓前無去廁所先濕呀~!

我話買咗冬/夏各一, 係指我囡囡讀緊依家的PN的情況呀~!

到時, 咪聽老師講多數買邊一個碼, 同埋帶把軟尺度下2個碼數的尺寸來決定~! 聽老師講一般都唔會錯架啦~! 同埋有得換嘛~!

好期待囡囡認識到新的同學仔, 我又認識到你地新一班媽咪/爹地~!

原帖由 榛子果仁 於 11-4-29 14:07 發表
大家講緊返學的問題~!

我囡囡冬.夏兩季校服都係買咗一套, so far又ok, 可能因為我無姐姐, 我日日開機同佢洗(嘻, 我部機好正有15分鐘快洗function, 專洗污糟衫, 潮濕時開抽濕機就無有怕啦.

另唔知學校可唔可以備多 ...

學校係要家長比定一套衫褲佢地換架 , 我個囡未介片, 所以每日都放兩塊片喺書包, 有d家長成包放喺學校添. 我地冬天衫就各買一套, 但夏季c6話要買兩套, 我見唔係好貴就算啦 其實我好鬼唔鐘意lh套校服, d色同款都好唔靚

chichibb,

想問, 冬夏的外套係咪同一件? 係白色定係寶藍色架?

我記得你囡囡係08年10月bb?(記錯咗請勿見怪呢) 如果係, 今年8月你咪K.1囉, 你英普班定係粵英呀?

原帖由 榛子果仁 於 11-4-29 14:49 發表
chichibb,

想問, 冬夏的外套係咪同一件? 係白色定係寶藍色架?

我記得你囡囡係08年10月bb?(記錯咗請勿見怪呢) 如果係, 今年8月你咪K.1囉, 你英普班定係粵英呀? ...

夏天外套係薄d, 有d似羊毛衫, 冬天既係抓毛褸, 都係寶藍色. 我個女抽唔到英普班, 所以會讀粵英, 不過佢講野唔多掂, 所以我同老師都係prefer佢讀粵英多d
‹ 上一主題|下一主題