用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(日出康城) 日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 ...
樓主: 榛子果仁
go

日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 [複製鏈接]

"學校係要家長比定一套衫褲佢地換架"  係咪唔需要校服, 咩衫都得?

同埋未介片既小朋友學校係要佢著學習褲(唔著片), 定要你著番片?  學校會唔會幫你地手幫小朋友介片?

原帖由 chichibb 於 11-4-29 14:18 發表

學校係要家長比定一套衫褲佢地換架 , 我個囡未介片, 所以每日都放兩塊片喺書包, 有d家長成包放喺學校添. 我地冬天衫就各買一套, 但夏季c6話要買兩套, 我見唔係好貴就算啦 其實我好鬼唔鐘意lh套校 ...

介片呢個重任交託左俾姐姐, 努力進行中, 進展好慢, 之前未介片poo poo 左會自已除褲, 而家到時到侯帶佢去toilet, 反而poo poo 左唔出聲.(玩野)

原帖由 榛子果仁 於 11-4-29 14:07 發表
大家講緊返學的問題~!

我囡囡冬.夏兩季校服都係買咗一套, so far又ok, 可能因為我無姐姐, 我日日開機同佢洗(嘻, 我部機好正有15分鐘快洗function, 專洗污糟衫, 潮濕時開抽濕機就無有怕啦.

另唔知學校可唔可以備多 ...

回覆 161# snow228 的文章

咩衫都得架, 係要著學習褲, 因為佢地中間有兩個break係排隊佢廁所, 如果戒緊片, 可以同老師講聲, 佢地都會留意吓既

回覆 163# chichibb 的文章

我都係呢個easter holiday叫姐姐同佢戒片, so far佢都去到vivi, 不過ng ng未得住

請問學習褲買幾多層好呢, 我買左d四層好厚....3層同2層好似簿d..   應買簿定厚?

原帖由 snow228 於 11-4-29 15:46 發表
請問學習褲買幾多層好呢, 我買左d四層好厚....3層同2層好似簿d..   應買簿定厚?

呀, 你誤會左啦, 我指既學習褲係huggies嗰隻, 所以佢返學我都放多兩塊喺書包, d嬸嬸會同佢地換架啦

介片唔係要唔著片咩?

原帖由 snow228 於 11-4-29 16:13 發表
介片唔係要唔著片咩?

因為佢都係初初戒, 所以我驚佢都未得, 所以都會比佢著住片返學, 等佢習慣左而條片keep住乾我先放心比佢唔著片返學, 費事搞到d嬸嬸要抺地啦, 不過屋企都會試吓唔著片先既~~

snow and chichibb,

我之前為戒片搞到好煩惱, 綜合我囡囡同學的媽咪的經驗.

1.  最初目標係, 去到個potty, 願意坐, 同願意疴落去.

2.  定時定候帶佢去廁所, 加時不時check下佢幾時相隔幾耐會濕片, 如一個鐘度就會濕片, 即係大約50mins你同佢去一次廁所, 到時佢都急, 咁等佢知急就可以疴落potty.

3.  如果去到定時定侯一埋到廁所, 已經可以控制到肌肉, 有就會疴, 咁就學要出聲同人講...

4.  最初我囡囡就係去到step 3, 佢學到既只係, 我帶佢去廁所呢個地方, 去到呢個地方就可以去vv, 但無學到, 急要同人講...

5. 煩惱之際, 睇到potty training的網頁, 竟然有講呢個問題, 網頁教要製造學習機會, 即係, 只係著普通底褲, 等佢濕唒尿, 唔舒服自然同你講...

6. 咁我即就, 囡囡一濕尿/濕到落地下, 同你示意, 就即刻帶佢去廁所, 同佢去potty, 同佢有眼神接觸咁講: 你疴vv, 要同媽咪講乜呢?(千祈唔好責備, 溫柔的語氣) 要講: 我要疴vv... 咁就唔會濕褲唔舒服架啦... 咁我囡囡就跟我講: 要同媽咪講疴vv...

7. 10日只著底褲仔(著幾層的褲, 我個囡舒服到濕咗唔出聲, 我就盡地一煲, 抹地就抹地, 只著普通底褲, 濕到落腳同地下)之後, 就學識咗... 夜晚訓覺我著咗1星期學習褲, 但我見都無濕過, 咪連夜晚都唔著... 完全飛哂所有片.

去街只係失過一次手, 喺我車上的car seat, 因為長程同飲咗好多水~!

努力呀大家, 如果ready, 好快就識架啦~! 仲有成4個月, 一定得~!

多謝您分享介片心得, 好有用!

原帖由 榛子果仁 於 11-4-29 17:27 發表
snow and chichibb,

我之前為戒片搞到好煩惱, 綜合我囡囡同學的媽咪的經驗.

1.  最初目標係, 去到個potty, 願意坐, 同願意疴落去.

2.  定時定候帶佢去廁所, 加時不時check下佢幾時相隔幾耐會濕片, 如一個鐘度就 ...

嘻, 唔好客氣啦, 因為之前搞咗一輪, 失敗過先得出以上經驗...

又有媽咪試過, 學校已經定時去, 但屋企唔肯坐POTTY, 咁個媽咪就盡地一煲, 屋企就咁飛片, 小朋友濕得多, 慢慢就願意坐POTTY同埋成功戒~! 我記得都係好快就成功咗.

我諗, 係要有心理準備, 一定唔可以責罵小朋友, 語氣同表情都唔可以有責罵的感覺, 要笑住嚟抹地同解釋俾小朋友聽. 自己的EQ先最大考驗. 因為一日濕褲可能會5/6次架頭一兩日. 俾定心理準備會濕會抹地就OK啦~!

[quote]原帖由 caterpillar08 於 11-4-29 20:50 發表
多謝您分享介片心得, 好有用!

thx 榛子果仁 again ar!
剛去LH註冊, 同大家報料:
估唔到學校送月曆, 都幾nice 架, 裡面有學生穿著校服的相,仲有貼紙!
收到校車info.
訂購夏季校服表格
7月9日新生家長會11:30am-12:30pm(可兩位家長出席)~

caterpillar,

想問下你點入去學之園, 坐地鐵定的士呀?

坐地鐵之後行去易唔易呢?

7月9號... 唉... 呢日撞正... 真大件事...

我都註冊左喇, 可以俾阿女睇多d本月曆同學仔著校服既相先, 另外7月9日新生家長會時間視乎係上午定下午班架, 我上午班係10:00am-11:00am, 我都即時填埋訂校服表格, 都係各一套先, XS size都好似好大件咁...

我坐地鐵架~ 唔趕時間麻...(3+1去康城)
不過上次去interview 就坐的士, 如果唔係都行幾遠!而且3+1去康城, 走咗班車就煩...
其實搭地鐵後個位置係有少少吊腳架...
早期在LH康城分校剛剛開時, 我哋都去過1次, 好似係開放日, 當時出咗地鐵仲要行個大U型, 浪費時間, E+其實地鐵出去的位置已改善咗, 至少唔會要你兜大圈~
記得上次阿B interview 搭的士就再方便好多!!

7月9日, 你有咩大事? 仲有學校 interview.
因我個係下午班家長會, 我就唔肯定上午班家長會係唔係同一天...

原帖由 榛子果仁 於 11-5-3 13:16 發表

係呀~ 個月曆幾靚架!! 我都會掛出來, 等阿b睇! 穿著校服的同學仔個個都影得好醒目咁~

yes, 我個b係下午班, 11:00am-12:30pm! 你係上午班, 所以早d!

我會買各1套細碼~ 唔貴喎!! 仲可買埋外套仔, nice!!

原帖由 JCMickey 於 11-5-3 13:18 發表
我都註冊左喇, 可以俾阿女睇多d本月曆同學仔著校服既相先, 另外7月9日新生家長會時間視乎係上午定下午班架, 我上午班係10:00am-11:00am, 我都即時填埋訂校服表格, 都係各一套先, XS size都好似好大件咁... ...

榛子果仁, 註冊時張通告有寫,新生家長會學校會派發:
開課探訪學校時間表
新生適應週時間及新生適應手冊
學生健康記錄卡
學生接送保安卡資料
已訂購的校服

原帖由 榛子果仁 於 11-5-3 13:16 發表

點會仲有interview呀, 除非奇蹟. :p~!

我叠埋心水等學之園開學架啦... 今日, 我囡囡指著對白鞋(因為佢依家學校要著白鞋), 佢竟然話: 學之園唔著白鞋架... (我聽到個心震咗一震), 佢返去依家間幼稚園咁樣同老師講... 真係大件事... (因為我諗住最後一刻先同學校講要轉校啦, 早講就唔好啦)

撞正我返工個日有重要任務, 唉, 我估老細唔放人...

我老公其實一定會出席, 但呢啲嘢一路都係我跟, 交俾佢跟呢啲嘢我真係唔放心...

如果11:30-12:30我估老細都仲有得傾... 唉...

我星期四放學去學校註冊呀~! 真係好期待~!

榛子果仁,
嘻嘻...好難講仲有冇得interview既... 世事冇絕對 :p
小朋友講野真係愈來愈叻! 我個仔都超多說話, 真係想唔到2歲人仔已有咁多個人思想~
重要任務?! 試吓問啦~ 我怕聽漏野, 兩個去好d!
星期四去註冊! 都好啦~ 原本我想星期六, 最後一天先去註冊, 因星期六唔使返工, 不過等唔切, 好心急, 今日就去 :p

‹ 上一主題|下一主題