用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(日出康城) 日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 ...
樓主: 榛子果仁
go

日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 [複製鏈接]

chichibb, 你最鍾意康城LP乜嘢, 同埋覺得有乜嘢係如果改善咗就PERFECT啦咁樣呢? 平時佢地會唔會去第二個班房上堂架?如音樂堂去音樂室. LETTERLAND係一個點樣的教材呢?
佢地的親子旅行/運動會/OUTING, 係星期六定係平日架?
有無中秋節燈籠比賽呀或其他節日比賽? 或新年著新年服
我諗到就問, 希望我唔會好煩氣啦~!

sweetorange, 咁我真係大膽啦, 同埋我個袋隨時都有多條底褲, 襪同褲... 呢三個星期六日, 返CHURCH, 去PLAYGROUP, 食飯, 都無失手呀, 但我係一去到個地點, 即刻會去一次廁所, 走時一定會再去一次, 中間的就等囡囡自己講要去. 咁就萬無一失~!

今日我先醒起, 囡囡去PG 3:00, 因為回程瞓咗, 返到6:30... 都無賴濕呀, 真係要俾個叻叻佢~!

每個小朋友都唔同既~! 祝大家戒片成功~!

chichibb,

interview有show oxford reading tree. 係咪會買架? 定學校借?

我好鍾意呢套書, 特別鍾意隻狗floppy~!

hoihoima,

Thanks so much for your info, actually my friend works in Oxford University Press and may be she can order ORT for me at staff price... That's why I ask.

snow,

因為我都要搭上搭, 已構成不便, 所以, 抱歉未能為你效勞了~!

公共圖書館都有reading tree可以借架~! 我借咗俾囡囡睇, 佢好鍾意floppy floppy呢本(因為佢好鍾意狗), 聽得多, 佢會去到個頁就講: no floppy! 好開心~!

另今朝佢無端端話睇書: six in the bed (ORT: Grey one).

同佢講的時候, 佢無話一定會跟你, 但今日佢講個書名, 我知道原來佢吸收咗啦~!

呢套書我自己都鍾意, 唔錯呀~!

sorry, typo, should be "six in a bed"~!

我之前一借借咗成個6本, 同一series, 我觀察囡囡, 一星期一至二本重覆睇對佢來說係最好, 所以, 一次過借唔哂, 可以hold或下次再借.

six in the bed 同 Floppy Floppy好好笑架個人容~! 我依家睇緊first words的那六本~!

Snow,

青田的網頁有優惠價, 大約$200一套, 一套六本, 以First Word的SERIES來說, 但你們是不是說有新版?

那SNOW, 何妨先去圖書館借借, 給孩子看看, 然後8月開學便看看學校訂的價錢, 之前有家長說學校買也比出面平, 到時可能又平又係新版.

我都搭我朋友問究竟係咪有新版, 同STAFF PRICE又會幾多錢... 同埋想等埋學校的價目先, 因為目前我喺圖書館可以借到6 本 FIRST WORDS的系列的書.

囡囡今天指著書說(我們又看six in the bed), dad and mom, 好開心, 接著她指著我和爸爸也說, DADDY AND MOMMY, 呢套書連我都追... 呢次慘...

成套有咁多本, $1000都係買到5套, 30本... 一路借, 一路等消息有無得平啲啦, 等緊學校價~!

snow,

我牛津做的朋友問咗, 佢話係會出新版, 同埋話書展好似有8折, 年年都好多人掃貨.

書展, 可以去睇呀.

同埋聽日沙田有牛津50週年exhibition, 但我唔知有無ORT的書可以睇, exhibition的詳情係點我真係唔知, 要打去問或睇網頁有無講?

鐵定會讀學之園啦, LP am class~!

好緊張呀, 下星期到學校註冊啦~ 會佢地放學時間去交, 順便去睇睇放學情況~!

好開心呀~!

嘻, 其實我囡囡依家有返緊PN, 我地都係運動衫同校裙各1套. 每天洗都乾得切呀~!

我時不時都攞返封信出嚟睇... 睇完又開心一陣...

hoyuma,

嘻, SPN我打定輸數啦, 但一定會佢interview前寫信俾校方話想繼續考慮... 收到藍色信, 都知...

大家講緊返學的問題~!

我囡囡冬.夏兩季校服都係買咗一套, so far又ok, 可能因為我無姐姐, 我日日開機同佢洗(嘻, 我部機好正有15分鐘快洗function, 專洗污糟衫, 潮濕時開抽濕機就無有怕啦.

另唔知學校可唔可以備多套自己衫.褲,底褲仔,襪, 咁學校有乜嘢事整濕咗, 都可以即刻替換.(依家囡囡返全日, 就可以, 半日我估都會有個書包櫃可以放嘢既?!)

snow, 唔駛買多套大啲啦, 因為到時唔知小朋友大成點, 到時先買啦, 慳返d錢 ) (我就係上年買定今年d衫, 結果, 有啲仲未啱著, 浪費了)

你地戒片ok嘛? 夏天可以盡情戒啦~ 囡囡飛咗片成個月有多lu~! 夜晚我都飛埋(我懶得換返片先瞓啦)... 咁耐以來濕過一次咋...個次仲因為我遲返屋企, 可能佢臨瞓前無去廁所先濕呀~!

我話買咗冬/夏各一, 係指我囡囡讀緊依家的PN的情況呀~!

到時, 咪聽老師講多數買邊一個碼, 同埋帶把軟尺度下2個碼數的尺寸來決定~! 聽老師講一般都唔會錯架啦~! 同埋有得換嘛~!

好期待囡囡認識到新的同學仔, 我又認識到你地新一班媽咪/爹地~!

chichibb,

想問, 冬夏的外套係咪同一件? 係白色定係寶藍色架?

我記得你囡囡係08年10月bb?(記錯咗請勿見怪呢) 如果係, 今年8月你咪K.1囉, 你英普班定係粵英呀?

snow and chichibb,

我之前為戒片搞到好煩惱, 綜合我囡囡同學的媽咪的經驗.

1.  最初目標係, 去到個potty, 願意坐, 同願意疴落去.

2.  定時定候帶佢去廁所, 加時不時check下佢幾時相隔幾耐會濕片, 如一個鐘度就會濕片, 即係大約50mins你同佢去一次廁所, 到時佢都急, 咁等佢知急就可以疴落potty.

3.  如果去到定時定侯一埋到廁所, 已經可以控制到肌肉, 有就會疴, 咁就學要出聲同人講...

4.  最初我囡囡就係去到step 3, 佢學到既只係, 我帶佢去廁所呢個地方, 去到呢個地方就可以去vv, 但無學到, 急要同人講...

5. 煩惱之際, 睇到potty training的網頁, 竟然有講呢個問題, 網頁教要製造學習機會, 即係, 只係著普通底褲, 等佢濕唒尿, 唔舒服自然同你講...

6. 咁我即就, 囡囡一濕尿/濕到落地下, 同你示意, 就即刻帶佢去廁所, 同佢去potty, 同佢有眼神接觸咁講: 你疴vv, 要同媽咪講乜呢?(千祈唔好責備, 溫柔的語氣) 要講: 我要疴vv... 咁就唔會濕褲唔舒服架啦... 咁我囡囡就跟我講: 要同媽咪講疴vv...

7. 10日只著底褲仔(著幾層的褲, 我個囡舒服到濕咗唔出聲, 我就盡地一煲, 抹地就抹地, 只著普通底褲, 濕到落腳同地下)之後, 就學識咗... 夜晚訓覺我著咗1星期學習褲, 但我見都無濕過, 咪連夜晚都唔著... 完全飛哂所有片.

去街只係失過一次手, 喺我車上的car seat, 因為長程同飲咗好多水~!

努力呀大家, 如果ready, 好快就識架啦~! 仲有成4個月, 一定得~!

嘻, 唔好客氣啦, 因為之前搞咗一輪, 失敗過先得出以上經驗...

又有媽咪試過, 學校已經定時去, 但屋企唔肯坐POTTY, 咁個媽咪就盡地一煲, 屋企就咁飛片, 小朋友濕得多, 慢慢就願意坐POTTY同埋成功戒~! 我記得都係好快就成功咗.

我諗, 係要有心理準備, 一定唔可以責罵小朋友, 語氣同表情都唔可以有責罵的感覺, 要笑住嚟抹地同解釋俾小朋友聽. 自己的EQ先最大考驗. 因為一日濕褲可能會5/6次架頭一兩日. 俾定心理準備會濕會抹地就OK啦~!

[quote]原帖由 caterpillar08 於 11-4-29 20:50 發表
多謝您分享介片心得, 好有用!

caterpillar,

想問下你點入去學之園, 坐地鐵定的士呀?

坐地鐵之後行去易唔易呢?

7月9號... 唉... 呢日撞正... 真大件事...

caterpillar,

點會仲有interview呀, 除非奇蹟. :p~!

我叠埋心水等學之園開學架啦... 今日, 我囡囡指著對白鞋(因為佢依家學校要著白鞋), 佢竟然話: 學之園唔著白鞋架... (我聽到個心震咗一震), 佢返去依家間幼稚園咁樣同老師講... 真係大件事... (因為我諗住最後一刻先同學校講要轉校啦, 早講就唔好啦)

撞正我返工個日有重要任務, 唉, 我估老細唔放人...

我老公其實一定會出席, 但呢啲嘢一路都係我跟, 交俾佢跟呢啲嘢我真係唔放心...

如果11:30-12:30我估老細都仲有得傾... 唉...
‹ 上一主題|下一主題