用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 3-4歲的興趣班
go

3-4歲的興趣班 [複製鏈接]

請問各位, 有無介紹呀, 想找3-4歲的興趣班給囝囝學.
謝謝.
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 babydream2008 於 11-4-7 15:08 發表
謝謝.

你個問題好 "open question"喎 其實選課外活動/興趣班比3-4歲好簡單,先要看小朋友的興趣,然後可以每一樣試下,到小學才cut剩最鍾意的興趣班,發展1、2項為專長。

我覺得學畫畫都幾必要,一來可以讓小朋友訓練小肌肉、又可以發揮創意表達感受,又可以讓小朋友很快得到成功感增加自信,又不受地方時間限制(在家在酒樓都可以畫一餐),最重要是上到小學視藝科,學過畫畫真係好有幫助架 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

原帖由 babydream2008 於 11-4-7 15:08 發表
謝謝.

Which  location you need ?

醒目開學勳章

我仔3yrs8個月學緊國術班,畫班,5月中join左tom你.jmc音樂班
謝謝.

原帖由 ^_^chowsyan 於 11-4-10 22:51 發表
我小朋友學緊 bb口琴, 珠心算, 游水, phonic 佢樣樣都學得好開心!!   有時同grandma 佢地飲茶都會攞個口琴出黎吹下歌仔, 好攪笑!!haa

bb幾大可以學口琴、珠心算?

我小朋友3yrs都join左珠心算, 現在3yrs 7個月, 到6月會考13級(only珠算), 現在都計到4連加減數(個位), 但講真的, 他不明白什麼叫加, 什麼叫減, 有d機械化.

另學兒童畫, 真的很有幫助, 對學習線條書寫很好.

都有學拼音, 同剛join了中國功夫(要等小朋友手腳協調才能join),

My girl is 4 and she likes to draw. Any good drawing/painting class in HK side?

我覺得選一樣運動, 一樣音樂, 一樣語言, 一樣藝術啦,咁咪平衡D。運動,我報咗游水,諗住遲少少試下網球。音樂我報咗TOM LEE JMC. 語言我報咗一個戲劇式普通話班 (包括戲劇及蒙特梳利遊戲),藝術就畫畫啦,最基本啦。其實小朋友咁細,都真係唔知佢鐘意乜,都係比佢試下啦,同埋要考慮小朋友的注專力,坐唔坐得定先? 你報的班係要求小朋友坐定定,或是係活動式教學呢? 為咩要報呢D班呢? 記住考慮埋接送問題同埋時間安排,安排得唔好盞自己同小朋友都辛苦。始終一學都要學兩三個月先知小朋友有無興趣呀

3-4歲的興趣班

我想要九龍區的資料, 可否pm我作參考. 謝謝.

回覆 10# yukyukma 的文章

請問你小朋友的JMC係由幾時開始報架???上咗幾耐?

請問珠心算係邊度學? 又會有3歲班...

原帖由 rubyrubylau 於 11-4-12 13:29 發表
我小朋友3yrs都join左珠心算, 現在3yrs 7個月, 到6月會考13級(only珠算), 現在都計到4連加減數(個位), 但講真的, 他不明白什麼叫加, 什麼叫減, 有d機械化.

另學兒童畫, 真的很有幫助, 對學習線條書寫很好.

都有學 ...

bbpeter,

JMC要足三歲九個月先可以報架,你可以打去TOM LEE問下新班幾時開,如果開班時你小朋友夠三歲就OK
我小朋友上咗三四個月左右啦

珠算在荃灣學, 1對1 or 2, only hk$100-hk$110一堂
另在這centre 學鋼琴, 10月阿仔考test.

你阿仔好叻, 學左唔係好耐就考12級, 我都想找游水私人, 可以介紹給我嗎?? 貴唔貴呀, 可把資料pm我嗎??

請問喺荃灣邊到學珠算呀???
可唔可以 pm 資料比我呢??
thanks!!

原帖由 rubyrubylau 於 11-4-15 13:38 發表
珠算在荃灣學, 1對1 or 2, only hk$100-hk$110一堂
另在這centre 學鋼琴, 10月阿仔考test.

回覆 1# loching 的文章

已pm你啦, 你查一下啦
‹ 上一主題|下一主題