用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 非老師也可以監考?
go

非老師也可以監考? [複製鏈接]

[url=非老師也可以監考?  今早有位老師講,宜家每日都有非老師監考。 無老師牌監考已經有兩年。而老師都覺得這行為好奇怪(差不多30位老師但只有12班都安排唔到老師監考)]非老師也可以監考?  今早有位老師講,宜家每日都有非老師監考。 無老師牌監考已經有兩年。而老師都覺得這行為好奇怪(差不多30位老師但只有12班都安排唔到老師監考)[/url]
   0    0    0    0

醒目開學勳章

想問樓主, 你開咗兩個topic, 但講完就走咗, 無再follow, 其實如果兩件事都係真, 可以講多d比我地聽嗎 ??

又可以講吓你身份嗎, 你係家長/老師/同學/校工/校外人 呢?

回覆 1# kc_01k 的文章

我係家長.入去監考已經知道係office同事.監考的同事一定唔係老師.
每次考試都會找office監考.4年級同學仔講已經有幾年時間

回覆 1# kc_01k 的文章

我係家長.入去監考已經知道係office同事.監考的同事一定唔係老師.
每次考試都會找office監考.4年級同學仔講已經有幾年時間

回覆 3# kc_01k 的文章

我唔想公開我自己身份.因為之前大家對我有好大敵意.但我的講係事實.當中我問過知道的人才會在此發表言論

醒目開學勳章

其實因為我地唔多見你上黎講野,但一講說係一D Negative 的東西,所以想你講多D,及follow-up 一下你講D事。又因為我地唔認識你,所以唔知你係用甚麼身份及途徑得知D消息。我地唔係對你有任何敵意!!

好多上黎的家長,大家D"真身"都見過,所以大家在這會講D野都比較信任吧!!

原帖由 lllaaauuulau 於 11-4-8 20:03 發表
我唔想公開我自己身份.因為之前大家對我有好大敵意.但我的講係事實.當中我問過知道的人才會在此發表言論
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

回覆 1# Whitepine 的文章

我先生同我本人好多時早會都經常參加.所以我好多時都見到大家.
我只會對事.講真真係無教師資格真係唔應該去監考.去到教育署都講唔通(好似係犯法行為)
另外有救護資格同樣無可能因為要証實小朋友有沒失去知覺就用腳去撞小朋友.無可能呀
有D老師好有愛心.但有D真係唔覺得有.

我喜歡這學校.但唔可以麻木保護學校.

大家只係問我有沒搞清楚.咁你地唔相信可以去問下呀.你只要問就知我有沒起度講大話.

原帖由 lllaaauuulau 於 11-4-9 02:11 發表
我先生同我本人好多時早會都經常參加.所以我好多時都見到大家.
我只會對事.講真真係無教師資格真係唔應該去監考.去到教育署都講唔通(好似係犯法行為)
另外有救護資格同樣無可能因為要証實小朋友有沒失去知覺就用腳去 ...

lllaaauuulau

其實關心學校提出意見,待學校有所改進實在是好事 如果標題友善d大家都會容易接受 .一開聲就天大罪行比你嚇親...............
我仔仔是轉校生,以前學校家長每事投訴校無寧日,學生操行,成績追不上又投訴,將責任全歸學校老師.完全沒有檢討自巳做家長責任.學生像家長事事投訴一點包容心都沒有.到最後祗會令自巳小朋友會將所有問題都是別人的錯........這是做家長不想見到.........我相信林文燦校長,老師絕對接受何改善學校的提意

醒目開學勳章

原帖由 lllaaauuulau 於 11-4-8 19:36 發表

oh, 可否咨詢吓校長, 問吓佢點解會咁, 得唔得呢 ??

回覆 2# kc_01k 的文章

如果我問校長無問題.但我問完後大家會相信嗎?

麻木保護學校及維護是無意思.

英文話劇有家長表示比老師話.我唔係那位家長.我唔代表他發言.
人永遠歡喜聽好消息.所謂負面就永遠唔想知及唔去查證.這叫公平嗎?
我發表的叫"敵意".大家一樣是家長.你如何教育下一代小朋友呢?你如果真心想小朋友好就要平心靜氣去分析事情.唔好自己心裡有答案.用自己意見去維護學校.學校所想的真是你心中睇法?

校長早會講要教小朋友面對問題.負責camp既亞sir講小朋友有王子病公主病因為父母過份"保護及愛護"而起.

回覆 1# lllaaauuulau 的文章

我有不單一個小朋友.我非常想我下一代好.所以我經常教小朋友正確價值觀念.

小朋友學行路跌倒.唔係地下問題.你教佢打地下無用呀.佢以後只會推責任.要教佢起身再行過.正確觀念

我小朋友曾經也是轉校生.我明白.我希望大家都明白.黑永遠是黑.白永遠是白.

無牌的同事.就算如何好人.都唔可以當為老師身份監考.上到教育署一定講唔通.

大家這樣堅持又自己不夠膽面對事實是麻木維護.

我覺得校務處員工個個都好勤力又友善.大家又有沒讚過一班幕後呢?公平D.教下一代去接受每個人的意見.同樣自己也要接受人的意見

原帖由 lllaaauuulau 於 11-4-9 19:02 發表
如果我問校長無問題.但我問完後大家會相信嗎?

麻木保護學校及維護是無意思.

英文話劇有家長表示比老師話.我唔係那位家長.我唔代表他發言.
人永遠歡喜聽好消息.所謂負面就永遠唔想知及唔去查證.這叫公平嗎?
我發表 ...

我會相信學校, 學校所做的每件事都是為小朋友為出發點. 而校方必定清楚在監考方面的人身份是否正確, 不用我們作為家長作出擔心. 你post出來是想將事件廣大, 還是想大家要去校方探究. 從而要求校方作出解釋來滿足你的求知欲.

回覆 1# kuenkuen1 的文章

世界上太多人麻木去維護人或事情.難怪卡達非會仲有支持者

麻木維護

回覆 1# lllaaauuulau 的文章

"對人唔對事"&"對事唔對人"——完全分不清

原帖由 lllaaauuulau 於 11-4-9 21:56 發表
世界上太多人麻木去維護人或事情.難怪卡達非會仲有支持者

麻木維護

我想你已到了不信任的時候了, 會對丁點事情而徬徨擔憂, 應該要考慮去留問題了, 而不是在發表你的偉論.

回覆 1# kuenkuen1 的文章

去留問題?
我為何要離開?
打壓? 字 網上欺凌?

回覆 3# jeffry 的文章

我問過其他學校校長,係唔可以這樣做的

‹ 上一主題|下一主題