用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我女中一,懷疑佢有讀障??
樓主: kitty
go

[讀障] 我女中一,懷疑佢有讀障?? [複製鏈接]

1234ats,
我儿子读默一向有问题。 最近考试他词语和背默一共错了两个字。而读默则只有0分。对他来说非常正常。他的原因是缺乏短暂记忆,当他读墨时需要思考或有点些微分心如拿擦胶或搔痒便会忘记老师刚刚读出的内容。

我個女都係,讀默好低分,背默可以100分
我家有對雙子公主

Kitty,

讀障的小朋友在學習的過程承受很多的挫折,因此很容易對讀書失去興趣...

讀障是實實在在的一種學習障礙, 就好像視障的人一樣, 是實實在在看不清東西。因為, 無論他的成績如何, 都盡可能協助他用不同的方法學習, 切勿讓他失去自信。

譬如他默書成績不好, 但他如果能理解課文, 對課文有自己的見解及想法, 其實已經是成功學習。

努力呀, Kitty

回覆 18# kitty 的文章

"好多謝你的分享,你真是一個很細心的媽媽,現階段排期中!"

我是小儿爸爸。只可惜小儿妈妈也不太理解小儿的问题。有时候教妈妈比教儿子更困难。

LINUX,
係呀,佢已失去大半信心,成日都覺得點讀都唔記得同唔識,有時讀讀下就訓左,係扲住張功課,書訓
我就係到左佢小五開始已經覺得力不從心,唔知點同佢溫,教佢....因為如果好似低年級時的方法係不夠時間溫得識,所以只有選擇性溫死一科,另一科就唔合格,成績而家係中下
佢而家中學反而默書OK,因為冇小學咁大範圍,所以次次都OK高分!
我家有對雙子公主

原來是爸爸難得的細心
其實當初我都不理解,可以話根本唔識,以為我女蠢,回想初小時成日讀到喊,一半是我罵她罵到喊,又罰佢抄N次,抄到識為止....佢而家仲好記得我同佢溫書時變面變到好得人驚
那時心諗,點解其他同學咁勁成日100,9X...而我女讀極都係得6,7X 有時仲唔合格到了妹妹大些,點解妹妹又唔洗我點同佢溫都可以好高分,果時先覺得有分別,
原帖由 1234ats 於 11-7-11 13:21 發表
"好多謝你的分享,你真是一個很細心的媽媽,現階段排期中!"

我是小儿爸爸。只可惜小儿妈妈也不太理解小儿的问题。有时候教妈妈比教儿子更困难。
我家有對雙子公主

簽名被屏蔽

我當日都接受唔到亞仔有讀障 (直頭係晴天霹靂), 但好彩我當時入咗特殊學習障礙協會, 有個過來人媽咪同我講, 如果連父母都接受唔到佢, 試問佢點去面對出面既人.
唔好意思咁同你講, 如果你唔可以將對佢成績既要求降低, 只會影响你同佢親子關係, 尤其你將佢同佢大哥比, 呢d係好hurt佢及hurt佢哋兄弟情 (我以前同我家姐就係咁, 樣樣野d人話我好過我家姐, 佢嬲咗我好多年我都唔知, 係後來大家大咗, 結咗婚生咗仔女, 多咗見面先間唔中聽佢講咋).
試下對佢要求唔好咁高, 你同佢會開心d.

原帖由 Hoining 於 11-8-17 15:42 發表

我同你相反, 我家大哥係adhd, but智商高+記憶力強, 今年升f1都仲未有問題. 但2佬應該係add+讀障, 佢係早2個月係智能評估中心check左, 但要等小一下學期再做詳細評估, 9月升小一連a-z都未攪掂, 同佢溫書佢就 ...

原帖由 Hoining 於 11-8-17 15:42 發表
我係一個要求很高嘅mami, 大哥係top 10人馬, 我真係接受吾到佢係bottom10嘅人,

你有否认真想过你对儿子要求高是为你自己还是为他着想?
对儿子要求高很容易,问题是你对他的要求是否他能力所及。
家长可做到的是最大发挥孩子的潜能 。如他读书已尽了力的话,Bottom10%没有么可耻的。
我儿子有学习障碍,我从不让他觉得成绩不好是什么大问题。他每天仍能开开心心生活。
‹ 上一主題|下一主題