用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學一覽表2009/2011已有得睇喇!
go

中學一覽表2009/2011已有得睇喇! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 kilykilyk 於 11-4-14 22:35 發表

但只係收得幾十人,點解會咁小??如果係BAND 1中學,全級F.1大約都有百幾二百人,自行收54人,非保留得53人,咪收好小人囉,啲人數計起上嚟..好似唔多啱咁o既?? ...

因為有d 中學, 會有學位比他區
好似英皇甘
佢屬於中西區, 但都有位比南區
如果你有時間
你全港甘多區的學位計晒出黎, 就知道條數係岩
我上年都做過呢個無聊動作

醒目開學勳章

原帖由 bobo 於 11-4-15 09:35 發表
我想問係中學概覽中有一欄 "直屬及聯繫學額" why 有 d 學校個數咁少? 就以中西區, 英皇來講, 佢直屬及聯繫位只得9個, 但我聽朋友講, 佢仔讀灣仔官軒, 以往學生考前50名都可以直入英皇喎, 其實有無可能呀? 比咁多官軒 ...

軒官的聯繫中學係皇仁, 吾係英皇
點解軒官甘多學生入皇仁
我覺得, 其中一個原因係因為, 佢地都係同區
抽完聯繫位之後, 還有一線生機係同區樹再抽多一次
同埋, 始終自行派位時, 都有有d 入到既

醒目開學勳章

原帖由 bobo 於 11-4-15 09:57 發表
sorry, 可能我聽錯左英皇同皇仁啦, 不過我朋友講到好似 sure 有50個位架, 唔係話抽完聯繫之後再抽一次果 d, 又唔係講自行收左果 d 位喎, 佢係話大抽獎時比官軒o既直屬聯繫位囉 ...

rumour 就係甘黎........
你check 下, qc 幾時比過50個位出黎比軒官做聯繫位...........
impossible
兩間軒官, 夾埋超過50個學生入qc 就係事實.......
但今年吾知還會吾會甘多, 因為縮班, cut 左33.x %

醒目開學勳章

原帖由 bobo 於 11-4-15 10:15 發表

我剛才入去睇左, qc post 出來直屬/聯繫位果欄無數字架, 咁即係點? 今年無位比聯繫小學呀? 果欄聯繫位係咪一定要公布數字架呢? 官軒有上下午, 兩間加埋有50個位比佢地, 我都覺得好似好多囉, 一級F1 最多咪160個位, ...

我聽你講英皇
你係吾係拿住中西區/南區的中學一覽表黎看?
軒官係灣仔
你係吾係應該拿住灣仔區的黎看?
你如果係拿住中西區/南區的中學一覽表黎看, qc 係無聯繫位post 出黎, 未  = qc 無聯繫位比中西區/南區的小學law

你去看下灣仔區的中學一覽表先啦

‹ 上一主題|下一主題