用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如何發現資優兒童??
go

如何發現資優兒童?? [複製鏈接]

各位家長,

你們是怎發現小朋友是是資優兒??
由學校老師懷疑叫你去check??
自已懷疑去check??
學校到某歲做test 突然發現??
   4    0    0    0

根據一份網站下載 file...資優兒童的處理和培育

(一)學習方面
1.字彙豐富,語文表達力高
2.領悟力強,很快洞察因果關係
3.觀察力敏銳,能從事物或事件中獲得許多訊息
4.學習興趣廣泛,喜好自由自在學習

(二)學習動機方面
1.專注力強,能持續不斷地完成一件工作
2.自我要求高,力求完美
3.喜歡獨立工作,不需旁人指導
4.對許多大人的問題感興趣,關心政治,社會等問題

(三)創造能力方面
1.好問,喜歡打破沙盤問到底
2.能夠想出許多新觀念或解決問題的方法
3.好奇心強, 喜歡瑁險
4.對細節不感興趣,從眾性低

(四)人際溝通能力方面
1.自我觀念強烈,常想表現特殊
2.對於別人期望較高,批判性高
3.正義感強烈,十分關心對錯,好壞
4.情感專注,十分敏感

當你發現這個小朋友在某一方面有無限潛力﹐無限可能性﹐我覺得就應該多數資優。比如一個一年級的小朋友﹐不需要狂操﹐教他代數﹐他能輕松掌握﹐教他微積分﹐他也能融匯貫通﹐舉一反三﹐這種小朋友應該就算是資優吧。

原帖由 kit234 於 11-4-19 16:20 發表
根據一份網站下載 file...資優兒童的處理和培育

如果只中咁多呢?

(一)學習方面
1.字彙豐富,語文表達力高

(二)學習動機方面
暫時沒有

(三)創造能力方面
3.好奇心強

(四)人際溝通能力方面
4.情感專注,十分敏感
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

資優最好問下學校老師意見 係9嵗左右便可以去測 最准的年紀係9嵗

阿仔一年級時,由學校班主任老師提議,問我們有沒有check過IQ.當時我說覺得阿仔學野快,記性好之外沒有什麼過人之處。老師說你們對著一個沒有比較,但一大幫小朋友的時候就很容易比較。阿仔看問題和思考問題的角度和一般小朋友不同。所以建議我們去check。
但是當時我唔想check.因為知道質優兒有很多情緒上的問題.我寧願他是普通孩子,所以選擇逃避。。。

阿女8個月己懂認字,現在2.8歲己無乜英文字佢唔讀倒,所己2.1歲就帶她去做Test,果然最强是Knowledge 那part,有成15X,其他就一般.

我女4歲,有以下情況,但甘細個唔係無得check既咩??

(一)學習方面
4.學習興趣廣泛,喜好自由自在學習

(二)學習動機方面
3.喜歡獨立工作,不需旁人指導

(三)創造能力方面
3.好奇心強, 喜歡瑁險

(四)人際溝通能力方面
1.自我觀念強烈,常想表現特殊
2.對於別人期望較高,批判性高
4.情感專注,十分敏感<<<呢個唔係好明??

但情緒一定係唔好

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 meimei223 於 11-7-1 02:31 發表
阿女8個月己懂認字,現在2.8歲己無乜英文字佢唔讀倒,所己2.1歲就帶她去做Test,果然最强是Knowledge 那part,有成15X,其他就一般.

兩歲check, 準嗎?!
恐龍家

2歲check早了一點, 建議6歲開始check

因為阿囡的認英文特易工能實在另我無法不去check,現2歲半己無乜字不懂讀,亦讀Full sentance,有時我唔肯定的也問她,都好近似.  所以佢Knowledge 那part 有15X, math就14X,其他就一般,我相信也有原因.

對!6歲再check,看看最終result,其實2歲check唔check都冇乜分別,個report冇乜用.

回復 4# BABY@CHAN 的帖子

請問做了那一個TEST? Stanford?
我仔做了WPPSI, 沒有"knowledege" and "math", 只有"information", "comprehension" "arithmetric", etc.

15X 是不是只指normalized score?

原帖由 meimei223 於 11-7-14 10:02 發表
因為阿囡的認英文特易工能實在另我無法不去check,現2歲半己無乜字不懂讀,亦讀Full sentance,有時我唔肯定的也問她,都好近似.  所以佢Knowledge 那part 有15X, math就14X,其他就一般,我相信也有原因.

對!6歲再check, ...

回復 12# meimei223 的帖子

Where are u go to test???  Could u pm the details to me, thanks!!!

I also want to know where can I do the test for my son.  He also has very strong power to read.  He can read children bible by himself.

孩子如果是資優兒,大大下你就會發覺他有過人之處又超出圍繞所以孩子好多,除非你沒有留意他。

回復 12# meimei223 的帖子

我都覺得2-3歲人仔, 乜都吾識意義不大, 我個仔都係1歲前就認識超多英文, 3歲前就自己看小學英文書認字讀字拼字對他完全無問題, 現在剛5歲, 已自己看英文百科全書, 但我覺得知道資優又如何, 結果早d培訓給他很多學習, 可憐的是小朋友, 無了幼兒的童真.

好一個"童真",這是很重要的,咁你小朋友也很叻,咁佢有冇童真? 我相信你咁着重,他一定有,所以童真和叻不可掛在一起.
其實Test 完也實覺沒用,之前一心希望用來求一間我很心儀的kg,但也實覺沒用,只給自己更大動力比她們更多explore, 但pressure也跟着來更大.  

原帖由 spk 於 11-8-4 15:24 發表
我都覺得2-3歲人仔, 乜都吾識意義不大, 我個仔都係1歲前就認識超多英文, 3歲前就自己看小學英文書認字讀字拼字對他完全無問題, 現在剛5歲, 已自己看英文百科全書, 但我覺得知道資優又如何, 結果早d培訓給他很多學習, ...

我女2歲1月,用 Standford Binet, Factor Index score, Knowledge (KN)- 15X,Quantitative reasoning(QR)-14X.
而 Overall Nonverbal IQ 14X.  這standford binet 咁細,太全面,阿女最後那part 又哭又不理人,最後也有些冇咗分,但亦有些估佢唔到又話好.
等佢6歲 test again WPPSI.  會準些

原帖由 Aerosol_Ma 於 11-7-17 17:51 發表
請問做了那一個TEST? Stanford?
我仔做了WPPSI, 沒有"knowledege" and "math", 只有"information", "comprehension" "arithmetric", etc.

15X 是不是只指normalized score?
‹ 上一主題|下一主題