用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 2011 St Clare's K1交流站
go

2011 St Clare's K1交流站 [複製鏈接]

你哋好呀!今日去咗家長會,相信大家已經決定比囡囡讀呢間!
因為St Clare's好低調,大家可能無乜資料,希望大家係度一齊交流下!
我一直好鍾意呢間學校,但就忘記問一星期有幾多堂英文同普通話,有無人知?
   1    0    0    0

回覆 2# angel_laam 的文章

我囡囡間nursery日日都有英文堂,普通話就一星期兩次,所以無再出去學呀!

回覆 3# moonmoon^^ 的文章

好大機會,因為佢係英小,但我仲有個細女,學費都係concern!

08 年出生率高,我阿女得15分,相信好難入其他好出名嘅小學,參加大抽獎得個搏字,好驚兩頭唔到岸!所以St Clare 真係個好backup, 希望無揀錯!

回覆 18# Ksnoopy 的文章

你女女讀緊K3?點解唔讀?可否分享下?
同埋家長會話K3要造句,咁算深定淺?

回覆 20# caltrate 的文章

係啦, 我都想知 round 1可唔可以參加, 不過阿女得15分, 無乜機!
我都覺得校長比較嚴肅, 但老師就好 nice!我相信佢哋要求小朋友品德好, 好似阿女interview時, 要求佢一定要望住老師答問題就知啦!

回覆 25# moonmoon^^ 的文章

聽講係如果你要大抽獎,就要sign form放棄小學個位,學校put 學生waiting list, 如果抽得唔好,就睇下有無咁好彩St clare收返啦!

各位K1同學仔媽咪, 想問下我哋要唔要影定學生相? 如果要, 用乜顏色background呀?
另外, 好似要準備有名同班嘅label, 但又末知邊班喎, 點算?

好似頭兩日返兩個鐘,可以家長陪!

回覆 31# angel_laam 的文章

你好細心喎!
我只可以請兩日假,所以陪唔到撘校車Lu!

係其他forum見到話St Clare's學生決定入小學就要放棄大抽獎,但其他考生仲可以大抽獎,咁咪對我哋unfair law?

回覆 41# bolun 的文章

thanks! bolun!
我見d師姐用嘅橡筋都一樣,係咪學校有得買?

校車寄咗張乘車證來,囡囡讀K1B am 呀!

我住西環, 上車時間係0840, 正!!
有冇K1B am同學仔呀?

各位, 原來校網有最新消息, 得間睇下啦!
書包會九月一日派!

我好比阿女著底裙, 好似舒服d!
我阿女讀N班巳坐校車, 不過坐咗成年, 都係唔多鍾意!

各位家長, 原來3/9係 parent's day, 我要返工呀, 要daddy 代表出席啦!
明日開學啦, 好緊張呀! see u all tmr!

我仲未開始做燈籠呀!!
而且12/9攞唔到假, 真可惜呀!

各位媽媽, 你哋會參加數學班嗎? 原先以為有得參與 校慶ballet performance, 點知冇K1份, 好失望呀!
係school website睇到有小蜜蜂, 但又係冇K1份, 唉.............!
其實, 數學都好, 但又唔係個個sat都有喎, 而家阿女sat返開ballet class, 都唔知同唔同佢轉班好, 懊惱中.............!

我都有同樣問題, 聽日問下老師先!
‹ 上一主題|下一主題