用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 NURSERY 退學
go

NURSERY 退學 [複製鏈接]

現在NURSERY 要通知學校是否不讀K1,如通知左唔讀,學校會唔會對小朋友無以前咁好?
   0    0    0    0

其實你有冇學校係手?如真的唔需要個位,就通知學校唔讀,唔好hold住個位。
我亞女之前讀九龍塘迦南,就算通知唔讀,我都覺得佢地冇話特別對我個女少左關心,相反,老師仲問我考左邊間,傾左幾句研究亞女是否識合讀我地揀左嘅學校。
原帖由 heungboy 於 11-4-18 16:42 發表
現在NURSERY 要通知學校是否不讀K1,如通知左唔讀,學校會唔會對小朋友無以前咁好?

同意,一開始收到回條要留位,我們已回覆唔會直升架喇,就算老師知道我地唔會上K1,都冇對我地有咩唔同呀,同時都有問我地將會去邊間讀呢~

原帖由 sheffield 於 11-4-18 16:47 發表
其實你有冇學校係手?如真的唔需要個位,就通知學校唔讀,唔好hold住個位。
我亞女之前讀九龍塘迦南,就算通知唔讀,我都覺得佢地冇話特別對我個女少左關心,相反,老師仲問我考左邊間,傾左幾句研究亞女是否識合讀我地揀左嘅學校。 ...

我都有類似煩惱!!!
問題系,阿哥走,細佬入......
有D對人唔住既感覺!
唔知點開口,唉
況且,間nursery真系好好,唔捨得!

我都有呢個問題~~

我女女考到KV, 而家讀果間我都會提早一個月寫信比學校話唔讀, 因為唔想比多一個月學費 (SUMMER HOLIDAY)

我都前未確認考唔考到別的幼稚園K1時, 回覆了N1的老師會留在校升上K1, 已比了留位費, 但當我收到新幼稚園收我的小朋友後, 就寫了封退學K1通知書給學校, 其實我可以交大訂時通知, 但我覺得快D比學校知道, 那耐心等待後備生就快D有希望, 雖然我唔知學校會否即時通知, 但我至少做了我認做的事, 加上老師收到信後, 話雖然唔開心, 但仍祝我新學校快D適應, 好開心! 我奶奶都話我咁快通知學校驚學校會對我小朋友唔好, 我話我的小朋友老師很好, 加上老師話其實好多小朋友都無咁, 無咩特別, 老師話每個家長都想自己女兒入到心儀學校, 叫我放心, 我都叫奶奶放心, 現在好好呀, 仍每天好喜歡上學

醒目開學勳章

原帖由 moonychan 於 11-4-18 19:16 發表
我都有呢個問題~~

我女女考到KV, 而家讀果間我都會提早一個月寫信比學校話唔讀, 因為唔想比多一個月學費 (SUMMER HOLIDAY)

我果間仲死 暑假係8/12先放
我諗緊要幾時退學呀
如果7/30退的話 會唔會唔係太好呢?

我覺得都唔洗諗咁多,大前提係為小朋友好,只要係好,咪同佢轉羅。

其實d幼兒園都慣晒,我個女讀方方下午校,入學時我問老師有無上午班,老師話都無乜所為,因為到小朋友讀幾個月后(我個女係細女,十二月才入學)就升k1,k1會有好多人揀其他學校,到時就會有位。

我覺得老師們都習慣了,讀N班小朋友有機會唔係原校同K班。
‹ 上一主題|下一主題