用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 續:子女有"大腦麻痺症"的家長站 (2) ...
樓主: ndw
go

續:子女有"大腦麻痺症"的家長站 (2) [複製鏈接]

原帖由 tissue0522 於 11-5-4 18:52 發表
我都好掛住我大孖呀~~
清明都總會想去睇下佢......

次次睇返醫院俾我個張有細孖腳印紙既時侯個心都好痛!
而且聽到人地馱孖胎個時, 雖然會替人開心,
但自己心裡面都有莫名既失落.. T_T

原帖由 ioi 於 11-5-5 13:58 發表

認同, 我覺得每次返醫院覆診根本就無乜意義, 只係浪費我的人力(兩名成人) 物力(時間) 財力($60診金和的士車費)! 每次都唔同醫生, 醫生花好多時間睇file內病歷, 睇完都肯定唔能夠清楚晒, 跟住問我地問題, 記錄低小 ...

其實我都有同感
因為次次去到醫院都係唔同醫生見你
我覺得如果係同一個醫生FOLLOW返會好D

原帖由 諾諾爸爸 於 11-5-5 11:39 發表
thanks all.

諾諾在天堂玩了差不多三個月, 我的身體狀況已回復8-9成, 我老婆就6-7成,還有腰手腳痛.

諾諾已由天堂去左我手機wallpaper玩. 暫時我都未肯改wallpaper, 別人叫我delete ,免得時時見住, 但冇 ...

我明白丫..
我成日都話將來我再有BB
希望細孖會再次返黎我到....

針炙/流口水

好高興認識你!

我仔仔依家係上水針炙http://www.tfcmc.com/  鄭政中醫師.一次150.吉頭,,腳共20多針.留針1小時,亦有開中藥.
我試過一次去九龍塘浸大中醫院針炙.醫師都好有經驗,但好難預約,要約一星期2-3次更難.
仔仔依家2歲半,cp開始時至今已2,大肌肉可以說沒有進展,但小肌肉好些,以前手掌不打開,握拳頭,依家可用前3指拿餅乾吃,但當然不太靈活.

我幾個月前經pwh轉介去大埔那打素睇亞仔流口水問題, 那打素職業治療內有個小組專睇流口水. 俾多d機會仔仔用飲管啜野飲, 啜奶昔, 啜豆腐花, 仔仔面肌鬆, 彈下面肌, 又用手指按下嘴仔四周刺激下. …..仔仔流口水仍沒有改善. 見醫生, 醫生話仔仔得2歲幾,尚細, 正常bb都會流口水 (當時我心想, 仔仔係流得唔正常喎), 醫生話年紀細, 現階段唔會做創傷性既治療控制流口水, 亦唔會打botox, 一年後再覆診見醫生.

方心淑收左仔仔, 8月返學! 希望有顯著進步!

原帖由 ioi 於 11-5-5 14:12 發表

jojonice,
我囡囡的表現跟你囝囝的差不多, 但成因不同. 我囡囡的腦結構先天有問題, 現在2歲4個月, 不懂坐, 不懂企, 不懂爬, 不懂說話, 流很多口水. 只懂翻轉身, 但不懂再翻番轉. 手經常扭向後方, 不懂拿東西, 不懂 ...

原帖由 jojonice 於 11-5-5 15:43 發表
好高興認識你!

我仔仔依家係上水針炙http://www.tfcmc.com/  鄭政中醫師.一次150元.吉頭,手,腳共20多針.留針1小時,亦有開中藥.
我試過一次去九龍塘浸大中醫院針炙.醫師都好有經驗,但好難預約,要約一星期2-3次更難. ...

ic. 我囡囡也有針灸, 在下葵涌的仁濟醫院中醫診所.

原來有專門治療流口水的team, 我囡囡在瑪嘉烈醫院覆診, 完全不知有這回事.

請問你囝囝幾時開始排方心淑的? 我們沒有收到通知, 只是幾個月前佢哋打黎問過我們會居住地點距離方心淑遠, 我們是否仍然打算入讀... 你住得遠不遠呢? 如何返學? 我囡囡已在區內有位, 只是如果方心淑也收, 我還會考慮方心淑.

原帖由 ioi 於 11-5-5 16:37 發表

原來有專門治療流口水的team, 我囡囡在瑪嘉烈醫院覆診, 完全不知有這回事.

請問你囝囝幾時開始排方心淑的? 我們沒有收到通知, 只是幾個月前佢哋打黎問過我們會 ...

你打電話去方心淑問下收唔收.  我前幾日打去問先知收亞仔.  我居住地點同方心淑都遠架. 可能要搭的士返學, 希望復康巴有線接載(將會申請).

原帖由 ioi 於 11-5-5 16:37 發表

請問你囝囝幾時開始排方心淑的? 我們沒有收到通知, 只是幾個月前佢哋打黎問過我們會 ...

你可以叫瑪嘉烈醫院兒科/腦科醫生寫封轉介信去大埔那打素職業治療流涎科, 詳細打電話問:大埔那打素職業治療流涎科26892426楊姑娘)

回覆 2# jojonice 的文章

ic. thx!

其實我仲15/16, 我覺得方心淑的環境,人手,設施等處理CP小童都好似好d, 但又有家長話區內的中心也是耀能協會的, 沒有分別. 如果在區內, 就可以申請搭校巴, 就算上學期未輪到, 搭的士都未至於太遠車程. 但如果讀方心淑, 有一程巴士到, 但一個大人應該湊唔到囡囡去搭巴士, 孭住實在太重, 坐BB車又好難上巴士; 搭的士就好貴; 就算申請到復康巴士, 都可能要好早出門, 坐好耐車 (因會兜路)...

可否說說你選擇方心淑而不在區內讀的原因給我參考?

你的 case 同我亞女好相似都係腦部結構問題~

原帖由 ioi 於 11-5-5 14:12 發表

jojonice,
我囡囡的表現跟你囝囝的差不多, 但成因不同. 我囡囡的腦結構先天有問題, 現在2歲4個月, 不懂坐, 不懂企, 不懂爬, 不懂說話, 流很多口水. 只懂翻轉身, 但不懂再翻番轉. 手經常扭向後方, 不懂拿東西, 不懂 ...

點解會揀方心淑

原帖由 ioi 於 11-5-5 17:40 發表
ic. thx!

其實我仲15/16, 我覺得方心淑的環境,人手,設施等處理CP小童都好似好d, 但又有家長話區內的中心也是耀能協會的, 沒有分別. 如果在區內, 就可以申請搭校巴, 就算上學期未輪到, 搭的士都未至於太遠車程. 但如 ...

2間收亞仔,大圍特殊幼兒中心(耀能協會)/方心淑, 我決定揀方心淑前參觀過大圍幼兒中心,八成小朋友屬智力發展遲緩(識行識走), 只有數位小朋友未能行走/多項弱能, 我一家人認為方心淑老師對訓練傷殘小朋友富有經驗些, 了解和明白他們的需要多一些, 而且固家定時間限定家長/姐姐入課室協助訓練, 對小朋友幫助亦會大d. (情況就好似小朋友有眼疾, 一間是眼科專科醫院, 另一間是一般醫院內的眼科部門, 我會揀眼科專科醫院醫治小朋友)
樂富離我家遠, 搭地鐵是不可能的, 因為朝早繁忙時間太迫, 試過等了成3班車才可推著b車迫上車, 但落車時要成推人出門口先可以落車, 兼且其他人睇唔出亞仔傷殘, 就話咁大個(小朋友)都推車,阻住晒. 若沒有復康巴, 返學搭的士, 放學搭地鐵.
我一家人考慮經濟(每月的士費)、人力(接送返學+入課室協助亞仔訓練)、住屋(下年打算搬去九龍區),
決定了選擇方心淑。

回覆 1# jojonice 的文章

你可以比亞仔去住宿 , 甘大家都無甘辛苦~~我亞女係果到讀左差唔多5年喇~~ 都有住宿過 , 我亞女都ok~

DEAR IOI,
小元的寶寶的情況一樣,她已經3歲了,
流口水現在仍有少少,但不太嚴重,
她好早就嘗試用牙刷刷牙,刺激口腔和舌頭活動,
有時她會不肯,會咬牙切齒,咬住牙刷,要好小心等佢放鬆才可拿出來,及用針筒飲少少水之後會輕柔地按摩咽喉,等佢學下吞嚥,感覺一下...

原帖由 BELLFOK0318 於 11-5-6 13:00 發表
你可以比亞仔去住宿 , 甘大家都無甘辛苦~~我亞女係果到讀左差唔多5年喇~~ 都有住宿過 , 我亞女都ok~

你女女唔係得2歲4個月咩?

原帖由 BELLFOK0318 於 11-5-6 00:47 發表
你的 case 同我亞女好相似都係腦部結構問題~

係呀, 我囡囡個頭圍好細, 腦部表面好平, 好少腦溝.

其實佢嘅情況有時都令我幾氣餒, 以前細個d就容易d, 當佢bb咁湊就得, 但宜家身高體重有番咁上下 (雖然都好瘦, 因食嘢有困難), 抱佢, 孭佢, 幫佢沖涼, 著衫都開始難了, 再大個d都唔知點幫佢沖涼, 又要諗下係咪因應佢嘅需要裝修過屋企d設備, 例如浴室等. 都幾煩. 好彩宜家個工人姐姐好錫佢 (我要返工), 幾有心機照顧佢, 但經常要孭佢去治療和針灸, 喺屋企佢宜家都多咗扭計, 因為佢見阿哥周圍走有得玩, 佢自己就坐喺度唔識郁, 又要人抱, 姐姐有時都話腰骨痛了, 婆婆又因為湊佢而手腕痛, 遲d點算呢.

原帖由 小元 於 11-5-6 13:11 發表
DEAR IOI,
小元的寶寶的情況一樣,她已經3歲了,
流口水現在仍有少少,但不太嚴重,
她好早就嘗試用牙刷刷牙,刺激口腔和舌頭活動,
有時她會不肯,會咬牙切齒,咬住牙刷,要好小心等佢放鬆才可拿出來,及用針筒飲少少水之後會 ...

我囡囡只肯飲奶和好味和落了鹽的湯, 水和其他野都唔肯飲, 所以都要用針筒餵, 但佢會吐番出黎, 要令佢喊, 趁佢擘大口時先餵到少少, 但我成日都驚佢會濁親.

刷牙我地都有幫佢刷, 只係晚上臨瞓前刷. 佢都會咬住牙刷. 食飯時就有時會咬住匙, 因為佢唔識控制個口幾時開合, 又唔識用牙咬碎食物, 只係(口答)下(口答)下咁吞. 好味的食物佢會食得好乾淨和好快, 唔鍾意的成日伸條脷出黎, 好難搞. 平時佢都鍾意擘大口, 伸脷出黎和流口水. 去過見職業治療師, 但口肌都係用得好差.

原帖由 jojonice 於 11-5-6 09:37 發表

2間收亞仔,大圍特殊幼兒中心(耀能協會)/方心淑, 我決定揀方心淑前參觀過大圍幼兒中心,八成小朋友屬智力發展遲緩(識行識走), 只有數位小朋友未能行走/多項弱能, 我一家人認為方心淑老師對訓練傷殘小朋友富有經驗 ...

ic. thx for sharing. 我都覺得方心淑好, 但我今日打去問了, 今年唔收我囡囡呀. 佢話佢哋唔係淨係睇排隊日期, 仲會考慮居住地點和其他因素喎. 都有d失望, 等咗咁耐都無位.

原帖由 ioi 於 11-5-6 16:51 發表

其實佢嘅情況有時都令我幾氣餒, 以前細個d就容易d, 當佢bb咁湊就得, 但宜家身高體重有番咁上下 (雖然都好瘦, 因食嘢有困難), 抱佢, 孭佢, 幫佢沖涼, 著衫都開始 ...

完全講出我心聲, 情況一樣, 亞仔大了真係唔知點湊佢, 高了又重了, 唔識行, 唔識表達去洗手間, 點抱? 點沖涼? 點去洗手間? 真係要日日夜夜著片. 我又點知邊d設施適合佢?

記住, 無論點都好, 想法子一星期有一天自己睡足10小時.唉, 我知好難.

其實佢嘅情況有時都令我幾氣餒, 以前細個d就容易d, 當佢bb咁湊就得, 但宜家身高體重有番咁上下 (雖然都好瘦, 因食嘢有困難), 抱佢, 孭佢, 幫佢沖涼, 著衫都開始 ...

回覆 6# jojonice 的文章

我亞女剛剛 7 歲 喇~~ 佢唔夠兩歲 就入左方心淑讀 , 讀到5歲幾就畢業 , e+ 係靈實恩光讀~~~

唔知點解 我們 的 cp 小朋友 特別愛扭又愛哭 , 他們開始大問題就會越多~~~ 加油~

‹ 上一主題|下一主題