用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區(3)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區(3)   [複製鏈接]

王國長老

唉,今日睇報紙, 睇到唸段,真係好感慨
山寨流水:睡好覺不跳樓「六一」兒童節是未來主人翁的大日子。優質教育是美好未來的保障,何謂教育?既可以數十萬字專著詳釋,亦可以「傳道解惑」簡單歸納之。內地有教育界人士的答案超雷人,不是教學生知書識禮,而是讓他們「今天睡好覺,明天不跳樓」。
此話絕非外行人信口狂言博出位,而是出自武漢一位名校校長之口。如今內地經濟條件大大改善,論物質小朋友甚麼都不缺,唯一缺少的是童年的快樂。
從踏入小學大門開始,就要面對無休止的測驗和考試,還有家長為免孩子輸在起跑線上安排的各項活動,從繪畫、鋼琴到芭蕾舞,不僅玩樂要讓路,連健康成長最需要的睡眠時間也屢遭蠶食。
過去十年,中小學生睡眠時間持續減少,平均數字每天比國家規定起碼少一個多小時。也難怪,如今辦教育如同辦企業,考試出成績老師才能拿獎金。學生間接成了學校和老師的提款機,課堂有如生產線,為考試拿高分,老師巴不得你竟日不眠不休,同學不被榨乾才怪。
機器超負荷運轉,早晚會出事。有調查發現,內地半數以上青少年存在不同程度的心理問題,而自殺更是他們的頭號殺手。其實,香港青少年何嘗不是面對同樣問題?書包愈來愈重,近視愈來愈深,壓力愈來愈大。日前將軍澳一名十三歲學童因沉溺上網詐病逃學,遭母親責罵後跳樓身亡。
中港兩地同病相憐,武漢校長上述十字箴言,本港家長應共勉之,望子成龍,不如望子有夢。

------
我都好想同女女一齊好好0甘放鬆心情
好期待暑假,因為女女報左0的平時無時間學既魔術, 紙黏土, 疊疊杯.....
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

回覆 3# kswiss 的文章

A) PAST CONTINOUS TENSE都幾難. 再加上校內EXTRA更深的EXERCISE, 囝囝都好無信心完全掌握.
B) 中小測- 嘩, 真係有些難. 由其是推敲句意(題2)如果(D)加上: 經戰爭後, 城市無復繁華的景象是否會易些???
C) 數學- 15分鐘------雖然題少, 但係15分鐘會俾小朋友好大壓力.  我囝囝都無時間覆卷, 以致分數不理想.
A&B班都咁驚險, 其他班咪......
ANYWAY唔理得咁多, 成績拉CURVE&博採數, 由得其自由發揮, 無辦法, 頂硬上.

黃巴士

原帖由 cookie 於 11-6-1 18:37 發表
我女女話數學唔夠時間做

csy_ma & 黃巴士,
真係要俾佢地休息下,唔係到考試先病就真係好煩.....

SO FAR, 由細到大, 今次都係第4次了, 每次都係考前一/兩星期或當日其中一日病,  每次都咁驚險.  
今次唯有俾5日佢休息, 下星期二考囉. 朋友仔仔上年呈分試, 病住去考都係咁(成績OK). 只可亞Q唸當為TRAINING佢狀態, 無佢乎!!   

黃巴士

暑期YMCA COOKING都好受歡迎. 囝囝第1次報學校音樂日營, 唔知好玩嗎???

請問你地知唔知, 今個暑假係咪要返學校補課呀?

原帖由 YLMBEE 於 11-6-2 09:17 發表
請問你地知唔知, 今個暑假係咪要返學校補課呀?

A&B班唔灑, C-E班聽講要.

回覆 127# 黃巴士 的文章

Thanks, 咁可放心同仔仔報暑期班

原帖由 黃巴士 於 11-6-2 05:28 發表
暑期YMCA COOKING都好受歡迎. 囝囝第1次報學校音樂日營, 唔知好玩嗎???

好玩!! 舊年有小組練習, 分組比賽(輸贏都有獎品), 亞囡個組WIN左, 每人有個小型電子調音器+拍子機(見過Tom Lee有得賣, 約$100), 又有國際學校外藉指揮家來上堂, 交流及表演. $300真係好抵.  重有, 最尾個日, 有個小型音樂會, 表演俾校長, 老師及嘉賓觀賞. 最後有Mini lunch buffet, 亞囡話好多野食架.

所以佢今年都堅持要參加.

原帖由 cookie 於 11-6-1 18:43 發表

此話絕非外行人信口狂言博出位,而是出自武漢一位名校校長之口。如今內地經濟條件大大改善,論物質小朋友甚麼都不缺,唯一缺少的是童年的快樂
從踏入小學大門開始,就要面對無休止的測驗和考試,還有家長為免孩子輸在起跑線上安排的各項活動,從繪畫、鋼琴到芭蕾舞,不僅玩樂要讓路,連健康成長最需要的睡眠時間也屢遭蠶食。
過去十年,中小學生睡眠時間持續減少,平均數字每天比國家規定起碼少一個多小時。也難怪,如今辦教育如同辦企業,考試出成績老師才能拿獎金。學生間接成了學校和老師的提款機,課堂有如生產線,為考試拿高分,老師巴不得你竟日不眠不休,同學不被榨乾才怪。

快樂, 睡眠, 呢2樣我好堅持架! 因為作息時間真係會影響健康及學習. 我堅持2個囡早睡早起, 細女9:00要上床, 我姑奶話我痴線.

原帖由 黃巴士 於 11-6-1 19:22 發表

SO FAR, 由細到大, 今次都係第4次了, 每次都係考前一/兩星期或當日其中一日病,  每次都咁驚險.  
今次唯有俾5日佢休息, 下星期二考囉. 朋友仔仔上年呈分試, 病住去考都係咁(成績OK). 只可亞Q唸當為TRAIN ...

妳囝囝發燒都返學咁勤力?學校叫我地要唔返兩日,今朝見阿囡退咗燒,都想迫佢返學,點知佢轉頭嘔返D早餐同藥出黎……都係俾佢休息好先算

唉!都知道呢幾日老師同佢地打補針,唔返學好蝕底架勒

係勒,阿囡學開既英文口語,暑期班較平日平成半,教既NET以前都有同阿囡補過對話課,好好人。佢本來教中學,據聞頂唔順中學NET既工作量,所以去咗阿囡學開果度做全職。既然做全職,老闆娘自然想收多D人做多D好過,所以價錢真係好抵。我已經自行組咗班,不過都俾你地參考吓。
間中心仲代理一個英國既口語同演藝考試Lamda,英國派黎既考官都好好人,會引導考生講野,令到佢地冇咁緊張(我囡啱啱考完兩個試,其中一個因為準備不足,演講果部分超緊張,腦中一片空白,有幾秒鐘死寂咗,之後又將D講稿次序調亂咗 ,不過輪到同考官對話部分,考官就引佢講其他,雖然佢冇咩準備,但都冇咁緊張)。我覺得考呢個試,也有利於下年去面試。有興趣既不妨去參考吓:http://www.mmind.org/Courses.html

王國長老

唉,我大女今日都因為發燒無返學喇
大家真係要小心保重呀))))
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原帖由 lucy 於 11-6-2 10:22 發表

快樂, 睡眠, 呢2樣我好堅持架! 因為作息時間真係會影響健康及學習. 我堅持2個囡早睡早起, 細女9:00要上床, 我姑奶話我痴線.

我由P.1, 都係要囝囝9:00訓.  最遲9:30要上床.  所以我一聽到2位朋友囝囝(P.5)做功課&溫書到11:00, 我就"O"咀.
我係唔會咁"谷"小朋友, 可能我囝囝又唔受"谷"啦!!  
囝囝10:00訓, 我都唔OK, 唔好話11:00.

黃巴士

回覆 2# cookie 的文章

我囝囝尋日病住都話要計吓MATHS,
我話: 夠啦, 唔要做啦, 都識啦, 佢都仍堅持要做.
仲話常識未溫熟. 我話: 得啦!! 唔溫了, 打吓機RELAX休息吓啦.
今朝我同佢講, 盡左力就算, MUMMY覺得已收貨了.

黃巴士

原帖由 csy_ma 於 11-6-2 11:49 發表

妳囝囝發燒都返學咁勤力?學校叫我地要唔返兩日,今朝見阿囡退咗燒,都想迫佢返學,點知佢轉頭嘔返D早餐同藥出黎……都係俾佢休息好先算

係勒,阿囡學開既英文 ...

唔係呀!! 我係前晚見佢想作病, 又勊. 咪尋日唔返學. 尋日早上無發燒,  點知尋日下午就發燒.
聽日打算都唔會返....   

黃巴士

我唔理老師D EXERCISE了.
見英文D TENSE EXERCISE都好難, 攪到囝囝做完仲無信心.  
MATHS - 都是咁計. ENGLISH & 中文- 都係REVIEW之前的TENSE AND PREPOSITION. 中文 - 我唸都係講返小測卷.  
我覺得純是重溫, 小朋友自己都攪掂.
唔返學唔會好蝕底.  反而小朋友身體狀態好去EXAM更重要.

黃巴士

大家要多些休息呀! 我班有一同學病倒, 入左醫院啦! 各位真係要休息, 休息.  祝早日康復!!

原帖由 lucy 於 11-6-2 12:30 發表
大家要多些休息呀! 我班有一同學病倒, 入左醫院啦! 各位真係要休息, 休息.  祝早日康復!!

唔好迫佢返學了, 我唸小朋友未全好翻灑, 佢地真係有壓力了.  
囝囝已退燒, 驚佢返"燒"仲大鑊.  都唔知重咩會發燒?? 又無"谷"佢.  上星期六仲去打波RELAX.
ANYWAY, 如果我囝囝話聽日話返, 我都唔准.  

黃巴士

原帖由 lucy 於 11-6-2 10:11 發表

好玩!! 舊年有小組練習, 分組比賽(輸贏都有獎品), 亞囡個組WIN左, 每人有個小型電子調音器+拍子機(見過Tom Lee有得賣, 約$100), 又有國際學校外藉指揮家來上堂, 交流及表演. $300真係好抵.  重有, 最尾個日, 有個 ...

HKD300.00真係好抵!! 仲有咁精采節目.  考完試, 真係要開開心心玩過夠.

黃巴士
‹ 上一主題|下一主題