用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區(3)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區(3)   [複製鏈接]

原帖由 kswiss 於 11-6-9 13:03 發表
頭先聽完女女講, 突然心一沉, 而家灰個個係我.

今日數學都幾深, 推理題唔識, 我地平時冇呢方面操練. 老師改咗中文+中默. 話考得唔好, 大多數人得7字頭, 吓! 唔好嚇我, 7字頭得個 C 咋! 咁既成績點攞出去俾人睇, 點 ...

囝囝話MATHS多是思考題.
係囉.  如果考得唔好, 老師不如考完灑至講.  因為真係會好影響佢地聽日心情.
我都預左中卷(I), 亞囝都會低分.
但係中默都唔好, 就真係...........

黃巴士

原帖由 kswiss 於 11-6-9 13:04 發表
你地班全部 A Grade?

老師話係.

原帖由 黃巴士 於 11-6-9 13:23 發表

老師話係.

中卷(I)E班最高分都只有78.

王國長老

唉,B班唔知點呢....
唉, 不嬲都話大女太自我,成日都唔聽我講計數係要有正確既步驟,以為答案0岩就得,今次係咪知衰羅...剩係方程式個兩題都無硬6分! 我話9字頭都好MAN水, 佢聽我0甘講[下]左一聲仲話,數學無A死得羅...
今日英二佢地好多都話深,好多都衰係POLICE REPORT....
又話甄老師今日講中一終於有人9字頭喇,又同一些同學講叫佢地中二要加油拉番中一既分...
原帖由 黃巴士 於 11-6-9 13:00 發表

老師打了支強心針, 英卷(I)全部A GRADE.

黃巴士
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

王國長老

頭先同大女傾開,佢話中一會由尾數得第二喎,我個心.....
不過, 考埋聽日就真係甩難了,考得好同唔好都由佢喇,起碼大女好似真係有少少知道自己既不足,希望佢真係開窺啦..
原帖由 kswiss 於 11-6-9 13:03 發表
頭先聽完女女講, 突然心一沉, 而家灰個個係我.

今日數學都幾深, 推理題唔識, 我地平時冇呢方面操練. 老師改咗中文+中默. 話考得唔好, 大多數人得7字頭, 吓! 唔好嚇我, 7字頭得個 C 咋! 咁既成績點攞出去俾人睇, 點 ...

中卷(II)一向係亞囝弱項, 真係有些"老鼠拉龜"!!

常識 - 愈睇愈多範圍.  亞囝似識非識, 都唔知佢想點???

聽講E班英卷(I)都考得幾好.

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 11-6-9 10:46 發表
如囝囝沒說錯, 今次題目類型各款都有(10頁紙).  每PART少少分, 好多範疇.
小朋友不輕易在單一形式題目上獨攬"高分".

黃巴士

您指既係英一?聽講英一有四頁唔駛做,另有一頁只有一題,即係做五頁零一題。已知有位數學成日攞滿分,上次英二攞九九分(一哥果次攞滿分)既同學有一百分
不過我囡話冇聽到英一全班都係A果句,係就真係佩服老師既高明

王國長老

咪就係,明知呈分試就唔好出0甘深,個個都拉低哂...
全級第二中一都係得86分!!!
原帖由 kswiss 於 11-6-9 15:10 發表
其實呈分試出咁深係唔係會拉高學校全港排位呢? 否則, 點解呢? 反而出咁深, 自己學生既排名又不會大變, 都係一齊低. 但係如要出去學校面試, 冇咩A始終唔係咁好.

好似上年數學得幾位同學合格, 咁既成績點考學校? ...

原帖由 黃巴士 於 11-6-9 12:22 發表
如大家所料, MATHS勁深.

我湊放學時聽到有同學仔話做唔晒,阿囡就話OK,都有時間覆檢份卷。

我地班老師話已改完英一,唔知明天考完試後會唔會對卷呢?算啦,都米已成炊,周末玩完先等結果啦。不過暑假真係唔可以鬆懈,今日同B班既同學仔食飯,佢暑假已join開我地既英文話劇同作文班,加埋佢響自己屋企同隔鄰上開既英會話班,一個星期上四日英文,真係快馬加鞭。

我覺得阿囡自從上咗英作班,一星期要作一篇文後(雖然當中請咗好多次,其實作唔夠),概念真係搞清楚咗。英作呢樣野,單對單冇睇到其他人點作,效果能反而冇咁好?阿囡既英作阿Sir有個同年級,響油天度讀既囝囝,本來話weekdays唔得閒上堂,但阿Sir最後都安排到同我地一齊上,可能就係呢個原因?

至於話劇,我覺得較單純諗到乜講乜既會話好,因為當中有重覆朗誦既過程,較易訓練語感。且冇咁悶,易引起興趣同投入。

原帖由 cookie 於 11-6-9 15:44 發表
咪就係,明知呈分試就唔好出0甘深,個個都拉低哂...
全級第二中一都係得86分!!!

我諗係因為學校對呢一屆既水準有信心?而且呈分試有三次,第一次唔高分,第二次先更緊張。通常有一條龍中學既附屬小學,第一呈分都勁深,咁叻既學生就唔可以憑偏低既分數去面試,直屬中學先可納盡精英果批。不過仁紀既第二次呈分試結果應該都趕得及攞去面試,我估係想學生同家長響暑假努力加鞭。

係勒,有家長話之前問咗校長,校長話因為搵唔到校外機構幫手,老師本身又好忙,今年CDE班都唔駛響暑假加班補課,暑期既活動可較好安排。

原帖由 csy_ma 於 11-6-9 15:39 發表

您指既係英一?聽講英一有四頁唔駛做,另有一頁只有一題,即係做五頁零一題。已知有位數學成日攞滿分,上次英二攞九九分(一哥果次攞滿分)既同學有一百分
不過我囡話冇聽到英一全班都係A果句,係就真係佩服 ...

係中卷(I) - 有得溫的都較易, 不圍繞課文範圍內的較深. 如閱讀理解(有了題名,可上WEB CHECK吓篇文)&標點佔5分。
MATHS - 多是應用題, 其中一題立體圖較"雕鑽"。我囝話"深"喎!!
ENG(I) - 佢班多數9X, 有幾個8X, 全班都是A GRADE. , 有位仲100分。

ENG (II) - 聽囝講所有內容, 不過佢唔准我 講出來。

黃巴士

原帖由 csy_ma 於 11-6-9 15:46 發表

我湊放學時聽到有同學仔話做唔晒,阿囡就話OK,都有時間覆檢份卷。

我地班老師話已改完英一,唔知明天考完試後會唔會對卷呢?算啦,都米已成炊,周末玩完先等結果啦。不過暑假真係唔可以鬆懈,今日同B班既同學仔食飯,佢暑假已joi ...

吓!! 1星期上4次英文。 咁個暑假咪俾灑本"書"。
唉!! 為考試而考試, 我真係覺得幾辛苦下。升中後, 係咪都要咁"狂刨書"呢???

我&囝囝都好想RELAX吓噃。

黃巴士

王國長老

我都唔想0甘辛苦讀書,所以一考完試就俾佢地想玩既興趣班上. 大家都可以開開心心.
原帖由 黃巴士 於 11-6-9 16:37 發表

吓!! 1星期上4次英文。 咁個暑假咪俾灑本"書"。
唉!! 為考試而考試, 我真係覺得幾辛苦下。升中後, 係咪都要咁"狂刨書"呢???

我&囝囝都好想RELAX吓噃。

黃巴士 ...

俾亞囝問到"O"咀, 結果唸左好耐至明???  

黃巴士

A) 月 球 是 否 經 常 以 同 一 面 向 著 地 球 ? B) 月 球 有 沒 有 自 轉 ?
A) 是 ;B) 有 。
由 於 月 球 看 來 永 遠 以 同 一 面 向 著 地 球 , 因 此 很 多 人 以 為 月 球 沒 有 自 轉 。 事 實 剛 好 相 反 , 由 於 月 球 不 斷 環 繞 地 球 公 轉 , 如 果 月 球 沒 有 自 轉 的 話 , 我 們 便 有 機 會 看 到 月 面 的 所 有 區 域 。 月 球 既 有 自 轉 及 公 轉 , 可 是 我 們 卻 只 能 見 到 月 球 的 同 一 面 , 那 是 由 於 月 球 的 公 轉 周 期 與 它 的 自 轉 周 期 完 全 一 樣 ( 等 於 27.3 日 ) 。

只 要 細 心 留 意 或 拍 下 照 片 比 較 , 我 們 會 發 現 每 次 滿 月 所 見 到 的 月 球 中 央 部 分 可 能 大 致 上 一 樣 , 但 近 邊 緣 地 區 則 可 能 有 差 別 , 某 些 地 形 有 時 較 近 邊 緣 , 有 時 則 較 遠 。 這 種 現 象 稱 為 天 秤 動 (libration) , 主 要 是 因 為 月 球 的 軌 道 並 非 圓 形 ( 是 橢 圓 形 ) 以 及 其 軌 道 平 面 與 地 球 軌 道 平 面 不 同 所 引 致 。 我 們 可 以 見 到 的 月 球 表 面 達 59% 。

由 於 月 球 的 軌 道 是 橢 圓 形 , 所 以 月 球 並 不 以 等 速 運 行 。 當 它 從 近 地 點 運 行 了 四 分 之 一 周 到 達 A 點 時 , 由 於 速 度 會 比 平 均 速 度 為 快 , 運 行 的 角 度 因 此 超 過 90 度 , 我 們 便 可 以 從 地 球 上 看 到 月 球 背 其 中 一 邊 的 部 分 地 帶 。 相 反 , 當 月 球 從 遠 地 點 運 行 到 B 點 時 , 由 於 這 時 的 速 度 比 平 均 速 度 為 慢 , 我 們 便 會 看 到 另 一 邊 的 部 分 地 帶

王國長老

嘩,黃巴士,您好詳細呀)))
唉,我尋晚都係放棄同佢地溫書,因為兩個女都係答我:[得喇,得喇....溫左喇溫左啦!!!! 好眼瞓呀......下刪100字都係唔想溫書....

考埋今日就真係一身鬆哂,黎梗既星期六日真係要好好0甘去威威食大餐.

原帖由 cookie 於 11-6-10 09:43 發表
嘩,黃巴士,您好詳細呀)))
唉,我尋晚都係放棄同佢地溫書,因為兩個女都係答我:[得喇,得喇....溫左喇溫左啦!!!! 好眼瞓呀......下刪100字都係唔想溫書....

考埋今日就真係一身鬆哂,黎 ...

我囝尋日都唔想溫, 成日唸住放學後返來打機!! 結果, 都係REVIEW一次當溫左.
咁啱又俾佢考到我, 連SEARCH&搵ANSWER, 中左佢計, 阻灑時間, 夜左, 要 . 無得再溫.

可能男生較喜歡研究"太空", 我對依D"月蝕,日蝕, 盈虧"..就真係投降 , 叫我溫中史還可以.

最慘囝囝不停問我(又唔可以唔答). 我&佢尋日扮地球&月球在公轉&自轉, 至明白.   KEYWORD 是"同一面"-這3個字.

剛剛執灑D書, 清左張"TABLE", 又通告, 又書, 又習作, 又草稿紙, 又課外書..... 多到呢???

E+忙緊報咩暑假班玩呢??  今晚去邊到食DINNER?? 亞囝已經約左同學仔SUNDAY上屋企玩, 又話要睇FILM, DAD又話要SWIMMING..... 真係似"放監"!!

黃巴士

雖然老師未必睇到依個POST, 但都在此多謝各科老師, 由其班主任咁有HEART, 為小朋友"牽腸掛肚".
佢班全部出席了今次考試, 起碼都算平平安安順利過渡.

黃巴士

王國長老

係呀,尋日細女問遨請卡格式,又係花左時間上網搵....
個個月球呀地球呀,我由唔識睇左幾次仲熟過佢.
大女反而緊張視藝多過一切呀)))
原帖由 黃巴士 於 11-6-10 10:10 發表

我囝尋日都唔想溫, 成日唸住放學後返來打機!! 結果, 都係REVIEW一次當溫左.
咁啱又俾佢考到我, 連SEARCH&搵ANSWER, 中左佢計, 阻灑時間, 夜左, 要 . 無得再溫.

可能男生較喜歡研究"太空", 我對依 ...
‹ 上一主題|下一主題