用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區(3)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區(3)   [複製鏈接]

原帖由 cookie 於 11-6-10 10:30 發表
係呀,尋日細女問遨請卡格式,又係花左時間上網搵....
個個月球呀地球呀,我由唔識睇左幾次仲熟過佢.
大女反而緊張視藝多過一切呀)))

哈哈.  亞囝都係估出邀請卡/慰問卡/賀卡 唔知中唔中呢??

王國長老

唉, 大女尋晚係0甘搵老師俾佢既格式note, 差0的搵唔到
原帖由 黃巴士 於 11-6-10 10:53 發表

哈哈.  亞囝都係估出邀請卡/慰問卡/賀卡 唔知中唔中呢??
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原帖由 cookie 於 11-6-10 09:43 發表
嘩,黃巴士,您好詳細呀)))
唉,我尋晚都係放棄同佢地溫書,因為兩個女都係答我:[得喇,得喇....溫左喇溫左啦!!!! 好眼瞓呀......下刪100字都係唔想溫書....

考埋今日就真係一身鬆哂,黎梗既星期六日真係要好好0甘去威威食大餐.

x2.  成家人放監! 打機既打機, 煲碟既煲碟, 食大餐既食大餐. YEAH!!

王國長老

噢,好似我一樣不問世事既細女,課外題差不多衰哂.
中文2 係考慰問卡而唔係遨請卡,又衰埋....不過細女睇得好開,仲同我講[算啦,都過去左啦!!!]
就係0甘我同佢好開心0甘去食麥當當喇......
大女話常識好淺喎, 希望係啦,次次佢話淺就會出事架
原帖由 lucy 於 11-6-10 12:15 發表

x2.  成家人放監! 打機既打機, 煲碟既煲碟, 食大餐既食大餐. YEAH!!

想請問各位呈分的試卷上, 學生會知道多少分嗎 ? 什麼分數介別那個grade ? 有什麼科目要呈分 ? 呈分每個科目比例是多少 ? 謝謝指教

王國長老

您可以看看此帖文以作參考
http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?tid=1684371&goto=lastpost
原帖由 01 於 11-6-14 13:21 發表
想請問各位呈分的試卷上, 學生會知道多少分嗎 ? 什麼分數介別那個grade ? 有什麼科目要呈分 ? 呈分每個科目比例是多少 ? 謝謝指教

Thanks cookie

王國長老

唉, 曾同自己講唔好因為女女既成績而鬧佢地同令自己唔開心, 之前都可以做到, 但原來到最後都係做唔到.......
今日終於知道數學分,女女放學即致講我知,聽佢口窒窒都知到唔好...當知道後心裡真的接受唔到, 因為真的好差...
未見到女女之前都同自己講見到女女時唔可以鬧唔可以表現唔開心. 但當見到女女時,再聽到佢講既原因,真的再控制唔到. 其實因為成績唔開心係佔好少,最唔開心既係佢之後既態度, 只係識怪我點點點...又搬出大道理話自己考得差既原因.本來我都沉住氣, 但最後我都係鬧左佢......

原帖由 cookie 於 11-6-14 14:56 發表
唉, 曾同自己講唔好因為女女既成績而鬧佢地同令自己唔開心, 之前都可以做到, 但原來到最後都係做唔到.......
今日終於知道數學分,女女放學即致講我知,聽佢口窒窒都知到唔好...當知道後心裡真的 ...

囝囝數學都係考得唔好, 自己都好失望.
所以我好明白你心情.

黃巴士

王國長老

唉,最有把握拿唯一一個A既數學竟然考得0甘差,仲要係有生以來第一次0甘差, 記得佢自己考完講無8字頭死得喇.今日同佢講番佢 我都知佢自己都好失望好唔開心. 我都唔想再鬧佢,始終都過左去喇.
我鬧佢最主要係因為佢搵太多唔合理既借口,完全唔覺得自己付出幾多就得幾多呢個道理,只係識得拿自己所謂既權利,一0的都無履行過自己應有既義務. 一句[過左去]就想當咩事都無,我接受唔到羅......
原帖由 黃巴士 於 11-6-14 17:11 發表

囝囝數學都係考得唔好, 自己都好失望.
所以我好明白你心情.

黃巴士

原帖由 cookie 於 11-6-14 17:55 發表
唉,最有把握拿唯一一個A既數學竟然考得0甘差,仲要係有生以來第一次0甘差, 記得佢自己考完講無8字頭死得喇.今日同佢講番佢 我都知佢自己都好失望好唔開心. 我都唔想再鬧佢,始終都過左去喇.
我 ...

唉!!
我都打定心理準備亞囝下降至BAND 2生...... 但係好唔甘心!! 呈分先來"孱".

原帖由 黃巴士 於 11-6-14 18:25 發表

唉!!
我都打定心理準備亞囝下降至BAND 2生...... 但係好唔甘心!! 呈分先來"孱".

唔好咁快灰心! 重有2次呈分可以追.

原帖由 lucy 於 11-6-15 00:47 發表

thank you!!
ANYWAY, 真係要些時間來調息&重整吓.

黃巴士

王國長老

講真既話只係仲有一次可以追,第3次既呈分幾都挽救唔到好多..最令我痛心既係我個女仲怪我無做過0的乜先係我最唔開心既原因
原帖由 lucy 於 11-6-15 00:47 發表

王國長老

我真係有個衝動想同老師講想睇下份卷,女女究竟錯0的咩,好想知究竟佢唔識0的咩.等我可以知道點樣教識佢.唔好再錯.
講真, 之後女女講其他科幾多幾多分我已經無再著意去聽..
細女不嬲都唔係叻個隻,而佢又經常係平時好過考試測驗,所以佢唔太差同無唔合格我就已經好安樂
原帖由 kswiss 於 11-6-15 09:33 發表
仲有, 今次我地睇唔到份卷, 只係知分數, 其實都無話可說, 好似中文大多考得唔係幾好, 雖然分數低, 但真係冇野講, 因為都唔知係唔係份卷深到佢地 handle 唔到, 還係錯係唔小心既地方, 所以我今次派完卷後都無咩反應.  ...

原帖由 cookie 於 11-6-15 09:10 發表
講真既話只係仲有一次可以追,第3次既呈分幾都挽救唔到好多..最令我痛心既係我個女仲怪我無做過0的乜先係我最唔開心既原因

原帖由 kswiss 於 11-6-15 09:29 發表
係! 其實只有下一次可追. 仲有, 張成績表唔靚都唔係咁好.

其實呈分試既名次同我地學校一般既計分方法, 係名次上係有分別, 唔知學校會唔會講俾家長聽, 又會講邊個呢! 等我地心中有數, 再定選校策略. ...

噢!多謝提醒.

亞囡話老師講左, 中二卷可能唔會派俾佢地睇TIM.  點解?

原帖由 cookie 於 11-6-15 09:41 發表
我真係有個衝動想同老師講想睇下份卷,女女究竟錯0的咩,好想知究竟佢唔識0的咩.等我可以知道點樣教識佢.唔好再錯.
講真, 之後女女講其他科幾多幾多分我已經無再著意去聽..
細女不嬲都唔係叻個隻,而佢又經常係平時好過 ...

我地班老師話:份卷會響完成了呈分程序之後派回,不過阿囡講既時候,其實搞唔清楚老師話既呈分程序,係今次定係整個三次加埋。我猜可能係僅指這次呈分程序?

仲有,今次份卷最後都唔係由比較喜歡思考題既阿Sir出,所以聽講都出得幾大路,只有一兩題係要轉彎答,小朋友可能衰唔小心多於唔識?(AB班都有人100分,9X亦非罕有)

因為黎緊十月係另一次重要既呈分試,所以暑假如不鬆懈的話,絕對有可能補得返。數學要求準求快,每日做十零分鐘百子格應該有效
(由於而家既乘除比較複雜,我建議最多做50題。我在復活節幫阿囡同其他黎屋企既做咗五日,主要做小數,結果佢響份數乘除度忘了約簡,失好多分 。我長假一般會做乘+減,或者除+加,每日做150題,隔日重複(即做除+加是做同一批數,做到準確性同時間都有較明顯改進,再換另一批)。

我反而擔心李Sir未出題目,下次有機會輪到佢?唔知駛唔駛響暑假學定奧數好?阿囡向來對此不表興趣,又唔知邊度學比較好,都煩緊

王國長老

講真卷二最主要考寫作,派同唔派都唔係一個大問題, 都係睇老師buy唔buy篇文啫
女女成日以為中卷二同英卷二可以追番,唉,我都無咩期望, 但求唔太差就算,反正我都預左Band 2.
原帖由 lucy 於 11-6-15 10:26 發表

噢!多謝提醒.

亞囡話老師講左, 中二卷可能唔會派俾佢地睇TIM.  點解?
‹ 上一主題|下一主題