用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區(3)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區(3)   [複製鏈接]

原帖由 lucy 於 11-6-2 12:30 發表
大家要多些休息呀! 我班有一同學病倒, 入左醫院啦! 各位真係要休息, 休息.  祝早日康復!!

請問知唔知尋日中文功課- 詞搜搜集咩字??

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 11-6-3 07:42 發表

請問知唔知尋日中文功課- 詞搜搜集咩字??

黃巴士

<稱>及<奇>

1) X稱
2) 稱X

1) X奇
2) 奇X

四字成語可以寫係兩組詞語既最尾.

原帖由 lucy 於 11-6-3 10:16 發表

1) X稱
2) 稱X

1) X奇
2) 奇X

四字成語可以寫係兩組詞語既最尾.

MANY THANKS!!!

我小朋友外表輕鬆, 內裡十分緊張.  

我唸今次呈分EXAM的準備, 可清楚見到小朋友屬於邊類型學習模式?? 邊類型性格FOR邊類型中學!!! 勉強無幸福.:;pppp:

聽囝囝講今日D中卷I題目, 佢話都幾難吓. 睇來"A"字無望了.

黃巴士

好多同學仔都話難.  由其是標點符號.  篇閱讀理解- 奇幻跪異篇.
咁難- 係咪要平衡返"林紀"九龍生收生標準呢??  

哎喲!! 我唸MATHS, 今次真係會有返咁上下.

黃巴士

原帖由 kswiss 於 11-6-7 10:05 發表
真好! 還有3日, 日子很快便會過. 唔知點解我'仍住' 呈分試會深d架呢, 尤其係數學/常識. 仲有, 我比女女做坊間既中文練習, 佢通常都啱晒, 但係學校考番嚟個d又唔係, 總有唔識, 係唔係我地學校出得深呢?  

睇到其他 t ...

聽阿囡講,今中卷一既段義句義之類,有D都來自某本坊間既練習,不過佢係響考完後先見到同學果本練習對吓答案咁 。坊間既練習出版年份不一,有D真係勁淺,有D則係我同阿囡一齊做都未必啱得晒 ,如句義綜合咁,就真係要睇答案先確定。

佢都話今次既中文卷勁深,佢好辛苦先做完

王國長老

唉,我兩個女都話好深,唔識做
大女話上次得100分個個都話今次中一好難......
快0的考完就好喇...
唉, 同BAND 1既距離愈來愈遠了.............
原帖由 csy_ma 於 11-6-7 16:05 發表

聽阿囡講,今中卷一既段義句義之類,有D都來自某本坊間既練習,不過佢係響考完後先見到同學果本練習對吓答案咁 。坊間既練習出版年份不一,有D真係勁淺,有D則係我同阿囡一齊做都未必啱得晒 ,如句義綜合咁,就真 ...
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

囝囝一返來, 就話好深.  無幾耐, 已經
佢班好多同學都愁眉深鎖.  
ANYWAY, 只望佢唔好輸得太難睇.

黃巴士

原帖由 csy_ma 於 11-6-7 16:05 發表

聽阿囡講,今中卷一既段義句義之類,有D都來自某本坊間既練習,不過佢係響考完後先見到同學果本練習對吓答案咁 。坊間既練習出版年份不一,有D真係勁淺,有D則係我同阿囡一齊做都未必啱得晒 ,如句義綜合咁,就真 ...

我囡都話有一篇好深, 唔明, 唔識做.

中二卷應該都唔淺.

老師話今次常識無課外題?   
可能範圍太多, 根本只係讀課本已經想死.

擒日我都唔敢問阿仔份卷深唔深, 聽你地講完都 .

王國長老

唉,我女女溫來溫去都仲係中國歷史,咩月蝕日蝕撈到亂哂籠.
尋日第一波已經打沉左佢地0的0的信心.
尋晚我都抱觀望態度,無迫佢地溫書,上網溫左幾個網上練習,做完就去小校園打機,打完就
原帖由 lucy 於 11-6-8 10:19 發表
老師話今次常識無課外題?   
可能範圍太多, 根本只係讀課本已經想死.
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原帖由 kswiss 於 11-6-8 11:26 發表
今日英文真係唔知點. 但係數學我真係唔多樂觀, 大家都知邊個出, 舊年都死咗好多人.

常識都唔敢掂住, 費事搞到頭昏腦漲.

哈哈!! 囝囝報料, 今日英卷(1)唔深.  比較下, 深過小測小小, 英默仲係讀默.

常識 - 囝囝都係未溫熟.  都似你話咋, 唔掂佢住. 先攻MATHS.

黃巴士

‹ 上一主題|下一主題