用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區(3)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區(3)   [複製鏈接]

王國長老

唉,最有把握拿唯一一個A既數學竟然考得0甘差,仲要係有生以來第一次0甘差, 記得佢自己考完講無8字頭死得喇.今日同佢講番佢 我都知佢自己都好失望好唔開心. 我都唔想再鬧佢,始終都過左去喇.
我鬧佢最主要係因為佢搵太多唔合理既借口,完全唔覺得自己付出幾多就得幾多呢個道理,只係識得拿自己所謂既權利,一0的都無履行過自己應有既義務. 一句[過左去]就想當咩事都無,我接受唔到羅......
原帖由 黃巴士 於 11-6-14 17:11 發表

囝囝數學都係考得唔好, 自己都好失望.
所以我好明白你心情.

黃巴士
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

王國長老

講真既話只係仲有一次可以追,第3次既呈分幾都挽救唔到好多..最令我痛心既係我個女仲怪我無做過0的乜先係我最唔開心既原因
原帖由 lucy 於 11-6-15 00:47 發表

唔好咁快灰心! 重有2次呈分可以追.

王國長老

我真係有個衝動想同老師講想睇下份卷,女女究竟錯0的咩,好想知究竟佢唔識0的咩.等我可以知道點樣教識佢.唔好再錯.
講真, 之後女女講其他科幾多幾多分我已經無再著意去聽..
細女不嬲都唔係叻個隻,而佢又經常係平時好過考試測驗,所以佢唔太差同無唔合格我就已經好安樂
原帖由 kswiss 於 11-6-15 09:33 發表
仲有, 今次我地睇唔到份卷, 只係知分數, 其實都無話可說, 好似中文大多考得唔係幾好, 雖然分數低, 但真係冇野講, 因為都唔知係唔係份卷深到佢地 handle 唔到, 還係錯係唔小心既地方, 所以我今次派完卷後都無咩反應.  ...

王國長老

講真卷二最主要考寫作,派同唔派都唔係一個大問題, 都係睇老師buy唔buy篇文啫
女女成日以為中卷二同英卷二可以追番,唉,我都無咩期望, 但求唔太差就算,反正我都預左Band 2.
原帖由 lucy 於 11-6-15 10:26 發表

噢!多謝提醒.

亞囡話老師講左, 中二卷可能唔會派俾佢地睇TIM.  點解?

王國長老

csyma, 您女女肯跟您指意又願意做就真係唔錯,只可惜我兩個都係....唉, 要佢地每日做一個練習都嗌哂救命,更何況係--->每日做150題,隔日重複(即做除+加是做同一批數,做到準確性同時間都有較明顯改進,再換另一批)。
之所以我成日同女女講付出同得到既係成正比,但佢地態度依然......

王國長老

唉,我兩個好另類架, 日日都火星撞地球,您叫家姐教妹妹,真係要太陽係西邊升先會 我每日唯一有安寧既時間就係夜蘭人靜佢地瞓哂同埋早上佢地未醒既時候   
家姐太高估自己,一定要等佢自己衰得多先會有改善,什麼獎勵作用已不太有用了..
原帖由 csy_ma 於 11-6-15 12:35 發表

我囡都唔肯 所以通常響長假,我都搵佢幾個朋友黎一齊做。呢個係搵佢地黎玩既條件之一,咁佢地至肯咋

做百子格,係響一本格仔簿上橫十直十咁寫數字,叫佢地響交匯處計答案,最初可以好易 ...

王國長老

通常派完卷,總是有一些問題....
等我問下大家咩答案先係正確..
兩個大小相同的等邊三角形可以拼砌出哪類四邊形?

王國長老

唔該哂,我就係唔明點解答案唔可以係平行四邊形而一定只可以係菱形. 等我問下老師點解先.
我細女係0甘問我點解答平行四邊形唔0岩!
我都解唔到,因為佢未俾份卷我睇時問我同大女,我同大女諗都唔洗諗就答平行四邊形.到睇到份卷後我都係解唔到.

原帖由 pyh 於 11-6-15 14:54 發表
正方形&平行四邊形?

王國長老

唏,我地仲有細個個嘛,keep住傾,到細個個都畢埋業,咪搬去中學部再吹過羅,到時可能要開一個文帖係[仁紀畢業生重聚站] 呵呵呵....
原帖由 kswiss 於 11-6-16 09:45 發表
我地已經不知不覺相識咗5年啦!   5年前既今日由一位媽咪係度開 post, 跟住呢度就成為我地既平台, 不住的交流, 分享, 支持!

時間過得真快! 仲有1年仔仔女女就畢業啦! 我地會各散東西, 真係會唔捨得. 5年間不斷交 ...

王國長老

終於知道點解喇-->
一個平行四邊形的四條邊長度相等 即等於一個菱形
因為題目講明是 "等邊三角形", 所以砌出的四邊形的四條邊長度一定相等, 所以出來的一定是 "菱形"

王國長老

咦, 但有另一個媽咪俾左以下條link俾我......
http://cd1.edb.hkedcity.net/cd/maths/tc/ref_res/Addenda_series2c/ad4/ex/FILES/3S4A.doc
睇完個表,又覺得女女答平行四邊形好似0岩....
老師唔俾分係咪因為個條問題問[可拼砌出哪類四邊形呢?] 大女就話一定係問題既問法所以只可以係菱形,但佢又諗唔到條問題陰係邊個字眼.唉,點解小三既數學都要0甘樣陰佢地呢?

原帖由 cookie 於 11-6-16 10:48 發表
終於知道點解喇-->
一個平行四邊形的四條邊長度相等 即等於一個菱形
因為題目講明是 "等邊三角形", 所以砌出的四邊形的四條邊長度一定相等, 所以出來的一定是 "菱形" ...

王國長老

我就係唔明女女答平行四邊形點解唔0岩,細女係0甘講將個三角形點點點,咪就係平行四邊形羅,點解唔0岩....
我今日就將個個圖表highlight左連埋份卷再加上我既問題叫女女交俾老師睇下老師點答再話您知吖.
原帖由 黃巴士 於 11-6-17 08:55 發表

仍然唔明. 平行四邊型唔啱咩???

taotaolee,
細女升小四喇

王國長老

唉,依家讀書真係好似花家姐成日講個句真係唔簡單呀))))
原帖由 lucy 於 11-6-17 16:54 發表

嘩! 你朋友個囡好厲害!

我都識得有朋友target個囡入全港果2間名女校, 不惜大灑金錢請名教練, 入區隊, 除左玩基本運動外, 玩埋又冷門又高消費運動, 催谷個囡. 佢大小公開賽都參加, 目的係爭取全港排名, 引起名校 ...

王國長老

嘩,呢個星期要交好多$$$$$, 書簿啦,暑期班+托管啦, 校車費又加價!!!!!
女女話自己坐車慳0的,我就驚佢地周圍去,無得揀加左故要坐校車......

王國長老

回復 259# 黃巴士 的帖子

講番個條數學,終於知道點解一定係菱形,因為平行四邊形可以對邊唔一樣長, 只有菱形先係四邊一樣長既四邊形.

王國長老

您講開我又記得喇,個陣都幾開心, 個個小朋友仲好得意,仲有0的小朋友表演,如果學校唔搞,我地自己搞羅, 場地我可以搵人幫手架.

原帖由 csy_ma 於 11-6-28 20:31 發表

好似未聽過有謝師宴??如果冇,真係少咗d回憶,幾可惜
不過,我囡以前幼稚園都冇既,佢果屆倒有幾位熱心既家長發起,自己搞謝師宴,再搞願意幫忙既家長一齊群策群力,結果搞得好成功 真係幾令人感動:excite ...

王國長老

係呀,佢好有自信同表演慾,佢都有打排球架.
原帖由 csy_ma 於 11-6-29 11:07 發表

我記得果年俾老師既禮物都好有心思 好多家長都捐出好多禮物黎抽獎,而家成日攞獨舞獎果位女囝,果時做體操已經好厲害 真係一個難忘的回憶 ...

王國長老

係學校搞都好喎,到時問下校長先.
原帖由 YLMBEE 於 11-6-29 14:22 發表

你女女個答案好抵C . 我都好讚成搞 , 平時好難聚埋一齊, 襯這機會比佢地一齊玩吓, 食吓, 同同學,老師,家長影下相, 希望佢地响每一個階段都可留下美好回憶 . ...

王國長老

您都講得0岩既,我初初都想係校外搞,不過場地最低消費一定過100元一個人頭. 或者到時問下其他家長既意見,睇下去酒店,去社區會堂又或者睇下有冇其他家長既club house

原帖由 csy_ma 於 11-6-30 13:12 發表

呵呵,我唔贊成響學校搞,理由如下:

謝師宴係答謝老師多年來既辛勞,請佢地食返餐。但請佢地食可能日日都食既美利……對佢地黎講可能不係享受?

響學校搞,涉及學校資源,家長插唔到手,都係要勞煩老師安排校工協助。咁即係俾多 ...

王國長老

個次係家長自己搞架
原帖由 pyh 於 11-6-30 16:27 發表
csy_ma

我仔仔都是士德仔.那時都是無謝師宴架.
‹ 上一主題|下一主題