用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區(3)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區(3)   [複製鏈接]

回復 475# csy_ma 的帖子

對了,有關唐乃勤,我囡不大喜歡的一點是:圖書館太小了,好像比仁紀的還小?而且英文故事書太少了,只得一列(約兩三個書架),又多一式多本的交功課書(好像很多black cat),頗大路,沒有太多她感興趣的英文圖書……(中文書倒挺新,書種也不錯)。

原帖由 黃巴士 於 11-12-11 17:31 發表

莊預收的唐中生, 深信是有質素及斤兩的. 這是無容置而的.
但在於唐中現階段的f.1-f.3時的成績, 未可有50%的保障f.4. (但這又是以前的數據, 可能過幾年又有大幅上升, 真是未知數).
有點似是1所新辦幾年的學校, 以 ...

黃巴士:

您的形容很好呵:)

不大清楚您200人選60多人的數據是從何而來?
在簡介會上,莊預的校長明確表示:由於之前需要撥出資源去繼續預科課程,所以F4開的班是較唐中F3少(但當年唐中每班人數好像少於30?)。從今年起,唐中F1有幾班,莊預F4便有幾班,唐中生只要合乎升級要求,就可以過檔莊預。

至於入U率,對,莊預校長說要到今年暑假後才知道結龍後第一批唐中生考大學的成績,到下一年才有相關數據。不過,有在唐中就讀的家長表示,唐中有個校風,就是老師不鼓勵學生在外補習以改進成績。他們認為,成績唔掂,應課後向老師請教,並讓學生相信,老師有能力改進學生成績(事實上,唐中考試不及格的同學,會由老師安排作課後進補,或小組或個別,視乎老師風格而定)。朋友的朋友女兒中文不及格,我叫佢跟朋友的女兒一起過來讓我看看可否義務幫忙,那女孩就死硬不願,謂相信老師的輔導已足夠。

莊預成績驕人,固然因為收生質素高,但老師富教導應付公開試的經驗,也是不容置疑的。否則也不能成為預科名校。既然唐中有個不假外求的習慣,相信也是莊預的風氣。就我所知,不少名校的子弟其實都有科科補的風氣,名校的成績驕人,未必是老師掂,相對於比較平民的莊預,我就信該校老師質素多一點:)

看看唐中如何備戰高中必考的通識課,就遠較同級數的陳兆民,甚至高一級的學校為佳。在開放日中,唐中敢於拿學生平日的功課出來展覽,自然對老師的教法和同學的水準有一定信心。

跟以前的莊預相同,唐中的生源都是匯聚各區名校二線生(聞說唐中以往的叩門位較多,因為一般家長未聽聞過唐中,又或不知道唐中轉型,所以很多抽中都沒有報到。而很多名校的唐中生回母校時皆有所長進,讓老師留意起唐中,甚或叫在唐中讀的畢業生回校介紹唐中;且名校家長較留意搜集資料,加上跟莊預接龍是個很好的誘因,唐中交通又方便,因此造成該校吸收了不少基礎不弱的名校二線生)。而它最著重的是叩門生的英文成績及運用能力,因此英文底子應較其他band1-2間學校看高一線。

另外一個誘因就如黃巴士您既比喻一樣:唐中現幾乎為沒有往績的學校:全港首間初中書院,除了知道其老師擅長教學習動機不高的band3學生外(band3年代,唐中的會考及格率遠超同水平的學校)。不過,莊預是保良的"拳頭品牌",保良的辦學又傾向集合資源造名牌(您可查一下,保良的學校現時已有多間佔地區之首),又據間接的內部消息指,保良對唐中"煮重佢米"(其實唔駛內部消息,用眼睇下都知),加上管理層看來眼光開闊,所以,唐中呢三年校譽已像坐直升機般,尤其受保良屬下小學歡迎。我覺得,這個名牌的下線失敗的可能頗低……(我係莊預既校長,都會擺更多響今年既唐中直升生度,省靚個招牌,所以今年暑假要多留意佢地既報喜榜)

講咁多,可能已俾好多同學仔既家長鬧,話我增加佢地既競爭對手(都有可能影響埋我囡既叩門機會添:()。講完呢次之後就唔再講勒……

原帖由 kswiss 於 11-12-10 22:09 發表
你地上午有冇去可風? 有咩特色? ...

因為囡囡都已揀定自行既學校,結果唔肯去可風同李兆基。但佢上開英文朗誦既學習中心老闆娘都話可風既老師近年流動多咗,佢地有個可風學生,本身醒而數差,補咗短時間內就由唔及格去到8X,可見係學校老師唔識教。
老闆娘又話好多家長話後悔俾小朋友入可風,結果搞到我放棄咗(本來想大抽獎響唐乃勤前填可風,起碼叫band1,老公話唔駛第二就抽band2學校,不過我地第一志願係b and1c,咁都抽唔到,即係個隨機號碼唔慌前,我諗住跨區可能機會仲大d,但老公又唔鍾意可風,口碑又唔好,都係費事是旦塞間)。

黃巴士  可風 ~ 我都有聽聞在校家長&補習社老闆講唔多滿意老師質素, 學習風氣好一般. 今年升中講座更令愕然的是全天氣講"課外活動", 沒大著重學術. 一味玩...   發表於 12-2-18 09:06

回復 484# csy_ma 的帖子

仲想提一下:由於唐中之前有幾多派入去既band2生,有部分英文底子差幾多,所以有幾多留班生。響"中學交流"果邊既唐中討論區中,有一個家長講過,佢囝囝果班最初得佢囝囝可以升到班(佢囝小學聽講係陳守仁,小朋友又聰明,不過係懶),暑假後話多咗兩三個升到,其餘都要留班。

唐中學生會以唔希望自己留班黎激勵自己勤力d。

回復 黃巴士 的帖子

沒有謝師宴了上周聖誕聯歡到學校當義工時,家教會常委就說,她們都很忙,沒空搞。她們說,要搞的話,她們只會參與。既然您們覺得二百多元也貴,那謝師宴能怎麼搞?幸好我也覺得自己沒有這個能力,當時就回絕了。所以我大概會全家去那聚餐(後來才知道有這個聚餐,也正好),就當是謝師吧?不知是否需要我們買票予老師出席?又不知老師會否出席?

kswiss 發表於 11-12-26 18:28
其實都唔係難搞! 可以叫美利做到會, 所有P.6同學及家長都可以出席, 再買感謝卡及紀念品送給老師, 最理想係 ...

如果叫美利到會,那似乎跟每年的家教會選舉日沒有大分別。而且,在學校搞,即係叫老師做野,如果由學生做小司儀,咁即係要由老師訓練埋……咁似乎同謝師宴既原意有相當出入……
感謝卡及紀念品平日都可以送,唔駛搞老師一輪?

劉健明 發表於 11-12-26 12:27
回復 csy_ma 的帖子

放心

謝謝回覆,那即是學校搞的謝師宴了?不是乾手淨腳嗎?

黃巴士 發表於 11-12-26 11:24
呵呵!!
如是謝師宴, 是否沒咁多人呢??   只有P.6同學&各老師&校長.  場面會CLOSE些.  其實我本來唸住$$是預 ...

響唔知學校五月有個宴聚時,我都諗住各班自己搞,咁聯絡4X家,好似容易D?但係而家既然有學校搞,咁就唔係咁方便另起爐灶

學校選響五月搞,對畢業級來說是不是更好?因為七月放榜好多大人細佬都唔得閒,情況大混亂,到塵埃落定時,可能又要忙升中適應周……五月聚班家長,起碼可以交流一下叩門攻略,亦可以多D同老師了解有關資料。何況,謝師宴既目的本來就係多謝老師,多謝老師多年來既栽培,既然係咁,捐少少錢多謝學校,益吓師弟師妹,亦無可厚非?

我自己曾游說阿囡畢業後送佢有既英文故事書俾老師,益吓師妹,佢當時不置可否,但後來發現佢寫咗響一份給老師謝卡既功課裡面……點知,佢諗黎諗去,都係唔捨得……只係肯俾佢唔鍾意睇果十本八本 好彩學校有呢個機會可以多謝吓……

我地學校既老師,年年聖誕聯歡都自掏腰包買蛋糕同零食,佢地都冇同我地計過,佢地又買好多有趣既英文圖書借俾同學,得以令阿囡有少少讀英文書既習慣,對住咁既老師,我十分願意出埋佢地果份一齊去食餐"政治飯",夾份請埋就更好,所以五月點都會去

至於班聚會和謝師,我都仲有興趣,但係想定響九月作"重聚日",分派到不同學校既同學可以見返面,一定有好多分享?

回復 kswiss 的帖子

Kswiss:

既然學校現已有"官方"既飯宴(據聞係家教會常委在開會提出我地既建議,校長認為可行,並擴大至非畢業班),似乎唔方便再搞另一個?至於重聚,我地可以各班自己先聯絡,到時再看看可否幾班一起搞?

新年快樂!
曲奇:都唔記得咗多謝您上回給我的有趣啤啤
還有好少出現既ccpig
多謝您地既啤啤
祝大家囝囝囡囡順利搵到間佢地同我地都鍾意既中學
提提A班家長:
記住要醫貓囝囡既portfolio初稿俾班主任老師

回復 cookie 的帖子

您地打算幾時交表?
會唔會等考完試派卷後,仲可以略略提吓這次既分數?
我地班可能都要等老師睇完我地既選擇同履歷之後……

回復 csy_ma 的帖子

另外,響升中派位度見到很多家長仲未決定自行果兩間學校,真係咁難決定咩?點解我囡都係揀佢一年前心儀果兩間?

響呢區,可能係囝囝難揀D?囡囡有band1中既同學,因為想揀返同宗教或冇宗教既中學,又怕揀林護安柱盞浪費個機會,結果都跨咗去沙田同荃灣區,您地會唔會咁?

回復 黃巴士 的帖子

昨天才交了一間,今天有朋友來訪,尚有一間大概要周三周四才交(仍未完成家長自薦信呢)

昨天去交那一間,見到其他人交的都有一大一小兩疊,大的逾半吋厚……

回復 cookie 的帖子

我都係輕鬆晒幾驚自己趕唔切

不過,都識得人兩間都未交,真係有少少"脗"

黃巴士:唔要學校信,應該咁做令小學工作量太重,小學向教局求饒,所以中學(津中)統一話唔要學校信(自行階段)。咁家長先最清楚小朋友既優缺點,假如填學校表格,好似係超市上架既貨物咁,咁自薦信就係"賣野",小朋友叫賣,就顯出其自信同可愛,家長叫賣,就可能同超市響某產品做推廣咁,話俾個客聽產品有咩好,至於唔好既野......都唔係唔提既,但提到,就要講改善工作正好進行中,最好有少少"業績"可以睇吓。例如,衰英默既,就話送咗小朋友上拼音班,所以成績漸見改善……

由封自薦信可以睇到:家長先提既野,就可能係佢最重視既野;所以最好唔好先提成績(呢個提黎都嘥氣,成績表一眼睇晒,唔駛重複),而係提小朋友既性格、操行等。然後講小朋友所長,最後至略略提下差既地方點改善(除非已見很大既改善後果,先至再張揚d咁提)。呢封信好睇得出家長了唔了解個細路(咁當然,到面試時要"夾到口供"),對個細路既培育策略o唔ok,佢既側重點係咩咁……

不過話說回頭,人地要睇幾百封申請,係一定唔會有心機睇信既,所以寫,都係要黎自娛既多。同埋要寫得有條理,簡而精,最好用點列,每點最前果句概括形容,加上粗體,咁人地至會驚鴻一瞥。要預咗最有可能同必須睇既讀者就係自己既小朋友,咁等佢若干年後睇返,都知道父母當年曾經為佢既前途總結過d咩,都幾值得架

回復 黃巴士 的帖子

話時話,我今日交表時經過安柱,先發現安柱原來校舍好靚上次去保祿時由另一邊入,都冇留意到添

佢真係幾聰明開放日響七一黎搞,考完試,好多人都得閒,又可以分到邊d係有心,邊d係好似我d冇心既家長,咁到遞表前臨渴至掘井,四圍參觀既,仲有連講座因為有網上整理而懶去既(今年係阿囡唔肯去),咪冇心囉,一試就試到勒

表交咗,就各安天命啦。到大抽獎,葵青區第一志願如果唔揀林護,可能抽中既機會會大咗(會唔會有五成學生揀佢呢)?我地自行第二同抽獎第一都係同一間比較唔熱門既學校,所以面試可以定少少??

回復 黃巴士 的帖子

ABE班中,好似我地班最多功課,BE班有英數,但冇咁多份,我囡拆開逐份功課計,有廿幾樣之多

我地自初四就開始趕功課,到今日,據聞剩返兩樣,而家ABE班小朋友仔都在我屋企齊齊畫緊畫……

至於成績表,估計響2月16日家長日那天派,唔係老師都唔知講乜??

kswiss 發表於 12-1-22 00:01
今年確實好多家長都唔敢博, 雖然龍年人數全港增加600多人, 但某些中學自行收生卻錄得跌幅, 反映家長保守選 ...

既然機會率咁難估,不如疊埋心水揀小朋友最鍾意、或者最適合佢既學校就算啦,其餘交返俾上天……

黃巴士:裡面大堆名果度有我地既同學仔??

另外,要包書至記得講,荃灣千色三樓做緊栢雅$100蚊8本書既推廣,果度有較冷門既輕典文學全譯本,如《隱形人》、《化身博士》(即"變形俠醫")、《小公主》、《海蒂》等,仲有羅蘋同福爾摩斯對決既偵探漫畫,我囡不嬲對福爾摩斯冇興趣,上星期睇完幾本漫畫後,就搬返羅蘋探案既字書返屋企

好嘢,考試將完了
因為星期二多咗日假,呢次考試既準備都幾hea。星期六活動照上(因將比賽,不能缺課),星期日溫中默(囡囡視為次難科目),星期二溫常識……

英同數都冇咩點溫過,好彩老師平日都操得好衡,老師話,英卷一今次全班都安全抵疊,85分A以上值得慶賀

黃巴士  全靠老師操到行的HK-AT,  由其最後一篇的作文, 作得多, 對他/她們英卷(II)&日後寫作有利.  發表於 12-3-29 14:23

我聽阿囡講,佢果班最近確實操得比較多辯論,如中港自由駕咁,中文講都難,仲要用英文所以雖然阿囡明天要面試,考完試,都情願輕鬆吓,而家睇緊佢最鍾意既電視劇不過,我地班仲HKAT功課星期一交

黃巴士  仲有一份功課係10週年隨筆感想.  發表於 12-3-26 08:51
‹ 上一主題|下一主題