用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺 band 1 選校
go

油尖旺 band 1 選校 [複製鏈接]

原帖由 mhv_woman 於 11-4-21 16:41 發表
剛做完油尖旺區 anaylsis, 係呢區 o既 band 1 男真好
進取的可以
1. 喇沙
2. 九華
3. 聖芳濟

正常的
1. 九華
2. 聖芳濟

穩陣o既可以放聖芳濟做第一志願

如果band 2 頭 o既男仔想博的話, 放聖芳濟做第一志願都仲有 ...

喇叭得2個位,點解重要放第一位?風險會好高。一跌左落第二志願,隨時九華不保。

原帖由 greendotdot 於 11-4-23 17:02 發表

從你提供的數字看,我都相信西貢區的私立103人是屬於女拔小,但事實上,教育局計算Banding時,把女拔小納入原本所屬校網抑或這過渡期的校網,我真係唔知,但我覺得影響很大,因為女拔小的103人,無論放在西貢區或油尖旺區計算Bandi ...

greendotdot你的推算較為合理。跟據教育局的公開資料
已清楚列名DGS 和DGSJ同為油尖旺區的學校。
http://www.edb.gov.hk/templates/sch_list_print.asp?district=YTM

原帖由 bb818 於 11-4-30 15:45 發表

同意,曾經聽過一個講座話中一對小朋友好重要,如果無選到一些小朋友想讀嘅學校影響會好大。小朋不但唔開心,更大件事就係會成績會漸漸變差甚至唔返學。講者話女孩子尤為重要。如果循中係不錯嘅中學應好好與女兒研究下分 ...

最慘現實係選了小朋友喜歡的都未必一定入到。我而家只會淡化小朋友的心情,我會跟他說總之揀過的學校由其是頭5位之內的都是經過精心挑選,間間入得到去讀都係好的,費事影響佢第日的心情。
‹ 上一主題|下一主題