用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有這所中學嗎?
go

有這所中學嗎? [複製鏈接]

TxB 9;30分播放的劇集內,咁樣的中學是劇情虛構,還是真有這樣的中學?
   1    0    0    0

當然有啦, 可能你以前未讀過 BAND 5中學, 在這種地方讀書, 唔學壞已經好好.

KL3有這樣的中學嗎?
原帖由 dickychui 於 11-4-21 22:42 發表
當然有啦, 可能你以前未讀過 BAND 5中學, 在這種地方讀書, 唔學壞已經好好.

有無叫個仔看這個節目,他有什麼反應?

原帖由 20091 於 11-4-21 23:21 發表
KL3有這樣的中學嗎?  

我睇左半集無再睇嘞,,,要講差,佢又未去到而家d band3尾學校咁差(以前就叫band5囉),又似將d衰野cute版化咁??
個女更加唔睇得,佢就嚟升中嘞,我廢事佢以為中學生活就係咁~
都唔套劇有乜好睇??我又唔覺得好笑!
而家d中學有d已經衰到離譜,入到去根本讀唔成書已事小,係群埋一堆衰鬥衰~
不過以前band5又無而家咁過份,只少當年未興吸毒,多數都係食煙打交啫,,,社會風氣越嚟越令人擔心
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我昨晚重同個仔看添。
我好鍾意陳毫,聽你禁講都是錄左自己看好D。

原帖由 cameo 於 11-4-22 06:28 發表
我睇左半集無再睇嘞,,,要講差,佢又未去到而家d band3尾學校咁差(以前就叫band5囉),又似將d衰野cute版化咁??
個女更加唔睇得,佢就嚟升中嘞,我廢事佢以為中學生活就係咁~
都唔套劇有乜好睇??我又唔覺得好笑!
而家d中 ...

BAND 1 生都有好多爆粗, 牛津道銀禧. 但最起碼唔會當眾食煙. BAND 3 學校吸毒問題嚴重, 鳴遠, 高雷. 20年以前, 地利亞已經好差, 現在一D學校比地記更甚.

我都是錄起午夜睇, 即晚洗, 怕亞仔學劇內學生對話方式及行為, 現d細學壞好快呀!!尤其P.5~6, 在校扮大哥:-|

原帖由 dickychui 於 11-4-22 09:11 發表
BAND 1 生都有好多爆粗, 牛津道銀禧. 但最起碼唔會當眾食煙. BAND 3 學校吸毒問題嚴重, 鳴遠, 高雷. 20年以前, 地利亞已經好差, 現在一D學校比地記更甚.

haha~ 將現有band3尾學校,同以前o既地記比較,咁可能地記算係校風唔錯tim呀,,,hahahaha
我自己都同個女講,你以為入band1學校讀書係最吃力嗎??? 錯晒啦!
係入band3尾學校讀書先最辛苦呀,大部份同學唔係讀書,打交吸毒乜都有,你要喺呢個學習氣氛下讀得成書,直頭可以比喻為"出於污泥而不染"...hahaha
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 cameo 於 11-4-22 15:06 發表

haha~ 將現有band3尾學校,同以前o既地記比較,咁可能地記算係校風唔錯tim呀,,,hahahaha
我自己都同個女講,你以為入band1學校讀書係最吃力嗎??? 錯晒啦!
係入band3尾學校讀書先最辛苦呀,大部份同學唔係讀書,打交吸毒 ...

我都唔會比亞女睇依套戲, 只怕佢地學左d唔好既野.. 呢d特別易入腦........事實上, 好似楊怡果類老師真係犧有品種.....

今年咁縮班 ,填表過於進取,萬一碌到20-30志願的中學 ,同這間相差冇幾時,

]有無叫個仔看這個節目,他有什麼反應?

[/quote]
我仔話:"的無聊節目就唔好看啦!"
我聽到心花怒放.
但個囡:"陳豪好搞笑,媽咪可唔可以給我看完這一節?"
聽完,我好唔開心.

回覆 12# 尚宮大人 的文章

請問天水圍香島中學和香島中學(kl3果間)是相同的教學背景嗎?

睇唔睇嗰套劇唔代表佢學唔到d衰嘢, 點解小學要認識毒品的問題, 就係早d比佢地知道, 等佢地上到中學時唔會覺得呢d事係默生, 要學識保護自己, 呢套劇會有d情節講下d band 3學生會有幾差, 我就會同阿仔講如果你唔努力讀好d書, 萬一派到這些學校, 你就唔使讀書o架啦! 仲好大機會會學壞, 有時有d反面教才都係好, 可以比佢知道, 如果吸毒會點, 喺學校打交又會點, 有d學生又會比人蝦, 我又會同佢講比人蝦就要出聲, 唔可以啞忍.

原帖由 alice44 於 11-5-9 10:11 發表
睇唔睇嗰套劇唔代表佢學唔到d衰嘢, 點解小學要認識毒品的問題, 就係早d比佢地知道, 等佢地上到中學時唔會覺得呢d事係默生, 要學識保護自己, 呢套劇會有d情節講下d band 3學生會有幾差, 我就會同阿仔講如果你唔努力讀 ...

係寫實片就不妨睇啦,,,最慘係無謂劇集呢~
社會風氣差係事實,要知事實可以睇新聞,睇報紙,,,何止吸毒,重有不少風化案向年輕少女落手,貪佢地夠無知~
要知學野唔係睇陳豪~

原帖由 cameo 於 11-5-9 21:36 發表

係寫實片就不妨睇啦,,,最慘係無謂劇集呢~
社會風氣差係事實,要知事實可以睇新聞,睇報紙,,,何止吸毒,重有不少風化案向年輕少女落手,貪佢地夠無知~
要知學野唔係睇陳豪~ ...

小朋友又點會咁好同你攞起份報紙嚟睇呀! 用d攪笑帶點真實嚟吸引d學生去睇, 佢地先會睇, 重中家長可以同佢講下band 3的問題, 叫佢地努力讀書, 爭取入band 1學校, 戲內有講一個band 1名校生都會吸毒, 後果係點, 有講清楚, 所以利用呢點又同個仔講, band 1都有壞份子, 都會引誘你做壞事, 要佢上中學時多加留意, 唔好以為入到band 1英中就以為無衰人.

原帖由 alice44 於 11-5-10 15:10 發表

小朋友又點會咁好同你攞起份報紙嚟睇呀! 用d攪笑帶點真實嚟吸引d學生去睇, 佢地先會睇, 重中家長可以同佢講下band 3的問題, 叫佢地努力讀書, 爭取入band 1學校, 戲內有講一個band 1名校生都會吸毒, 後果係點, 有講 ...

點解小朋友唔會攞報紙嚟睇???
我女朝朝返學喺地鐵站拎免費報紙,到站時重識將份報紙俾站內D婆婆拎去回收~
就算唔睇報紙,港鐵又播緊新聞,,以前低年級時,校車又播收音機新聞,,,所以,我更相信培養小朋友吸收知識真係要有一套方法,,對我女而言,睇報紙係車程上最大"娛樂"~

原帖由 cameo 於 11-5-10 23:01 發表

點解小朋友唔會攞報紙嚟睇???
我女朝朝返學喺地鐵站拎免費報紙,到站時重識將份報紙俾站內D婆婆拎去回收~
就算唔睇報紙,港鐵又播緊新聞,,以前低年級時,校車又播收音機新聞,,,所以,我更相信培養小朋友吸收知識真係要 ...

你要搭港鐵就緊係有時間睇啦! 我個仔係搭校車, 只需要5分鐘車程, 唔係個個細路都會搭長途車或搭港鐵o家! 大廈報紙唔到我地攞, 新聞就有睇, 不過好多校園事件都未必會報導, 我覺得唔係大件事都好少報導, 但我覺得大小問題佢都應該要有心理準備.
其實睇唔睇呢套劇係各有各的睇法, 我係覺得有些問題其實我地係收知道, 但一時記唔起, 就唔會同佢講, 但看了呢套劇, 就勾起d記憶, 順勢同佢講下中學問題.
如果你只睇了半集, 咁有d情節你可能唔知啦!

未聽過,係邊區 ?
‹ 上一主題|下一主題