用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2011年派位分析 (24/04/2011更新)
樓主: khmama
go

2011年派位分析 (24/04/2011更新) [複製鏈接]

回覆 1# khmama 的文章

Khmama,辛苦你,多謝你為我哋呢班家長出力!

各區考生人數比較

校網2011考生人數2010考生人數人數改變各組別人數改變
中西區1,815 1,939 -124 -41
灣仔2,268 2,441 -173 -58
南區1,683 1,740 -57 -19
東區3,256 3,511 -255 -85
油尖旺2,742 2,927 -185 -62
九龍城4,503 4,800 -297 -99
深水埗3,626 3,777 -151 -50
黃大仙3,540 3,898 -358 -119
觀塘4,739 4,902 -163 -54
葵青3,691 4,039 -348 -116
荃灣2,477 2,563 -86 -29
沙田4,664 4,891 -227 -76
元朗5,621 6,102 -481 -160
屯門3,796 4,460 -664 -221
西貢2,925 3,231 -306 -102
北區3,092 3,175 -83 -28
大埔1,969 2,267 -298 -99
離島1,316 1,507 -191 -64

各區非保留(包括全英文班中中)英中學額比較

校網2011非保留英中學額2010非保留英中學額非保留英中學額改變
中西區263 282 -19
灣仔235 283 -48
南區115 125 -10
東區501 806 -305
油尖旺449 503 -54
九龍城655 748 -93
深水埗482 509 -27
黃大仙459 504 -45
觀塘713 820 -107
葵青591 768 -177
荃灣327 394 -67
沙田832 1,102 -270
元朗686 847 -161
屯門611 772 -161
西貢194 297 -103
北區402 524 -122
大埔341 516 -175
離島25 13 12

各區英中學額(包括直屬/附屬)比較

校網2011英中學額2010英中學額英中學額改變
中西區586 624 -38
灣仔795 853 -58
南區135 153 -18
東區550 872 -322
油尖旺535 691 -156
九龍城1,295 1,491 -196
深水埗634 676 -42
黃大仙560 613 -53
觀塘727 839 -112
葵青612 797 -185
荃灣337 409 -72
沙田926 1,210 -284
元朗760 949 -189
屯門723 950 -227
西貢194 326 -132
北區402 524 -122
大埔341 516 -175
離島25 13 12

原帖由 johnnywalker 於 11-4-23 21:08 發表
謝謝...即係中西區、灣仔同九龍城b1位供過於求?

其實計下條數都知. 中西區考生1815人, 即BAND1有605人. 而英中學額就有586個, 照計自行成功同考到直資既人唔會少過19個. 當然仲有其他因素未計, 包括跨區出去同入黎既人數, 同埋部份直屬/附屬學額可能多過BAND1生數目, 結果會分比BAND2生. 而有O的BAND1生雖然有直屬/附屬中學, 但仍然會搏更好既中學, 爭非保留學位. 另外男女生人數唔同, 如果分開計算, 女仔會著數O的.

自行派位分析

根據縮班後既班級數目, 然後以每班34人計算, 3成用作自行派位, 數目大約如下 (油尖旺聖瑪利已結龍, 只得8個自行學額). 如每區學生只抽番本區, 成功率如下. 當然呢個成功率唔可以作準, 因為自行係可以去邊區考都得. 最重要係睇全港成功率27.7%.

校網英中中一班級數目自行學額(大約)成功率
中西區34347 57.32
灣仔29296 39.13
南區10102 18.18
東區34347 31.95
油尖旺36314 34.35
九龍城57581 38.73
深水埗30306 25.32
黃大仙28286 24.20
觀塘36367 23.25
葵青32326 26.53
荃灣16163 19.77
沙田57581 37.40
元朗38388 20.69
屯門40408 32.24
西貢12122 12.55
北區20204 19.79
大埔20204 31.08
離島00 0.00
 5343 27.77

回覆 26# khmama 的文章

香港浸會大學附屬王錦輝中小學

請問沙田係唔係要扣返一百五十個學生人數?

更新版試算表

更新版更易睇, 家長可再到下載區下載或click下面條link下載.

http://www.FreeUploadShare.com/DOWNLOAD/24e4b333/school_allocation_spreadsheet_2011.xls

原帖由 ADALAM. 於 11-4-24 15:07 發表
香港浸會大學附屬王錦輝中小學

請問沙田係唔係要扣返一百五十個學生人數?

點解要扣?

原帖由 khmama 於 11-4-24 18:31 發表
更新版更易睇, 家長可再到下載區下載或click下面條link下載.

http://www.FreeUploadShare.com/DOWNLOAD/24e4b333/school_allocation_spreadsheet_2011.xls

如果睇番D數字, 又好似情況唔係太差, 同上年相差不大喎 !!!

Many of the quotas this year are from schools of other districts, making parents very difficult to get the places.

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-4-24 22:28 發表

如果睇番D數字, 又好似情況唔係太差, 同上年相差不大喎 !!!

Khmama, Million thanks!!!
****未經本人許可, 不得轉載****

khmama,
Thank you very very very much!

醒目開學勳章

多謝khmama嘅資料, 明年到個仔p.6選校,東區今年已經少3xx個英中位, 出年仲危, 實爭崩頭

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-4-24 22:28 發表

情況你覺得唔太壞係因為減少了學額,而同時又減少了學生。試想想當1100人去爭1000個位同110從人去爭100個位,大家都係90%成功率,但是100個位可能是1間或最多2間學校已提供100個學位,家長的選擇沒有了,並可能會同時報這間學校。相反1000個學位隨時要有十幾間學校才可提供1000個學位,看上去覺得選擇多了,而且好細機會同時1100人報同一間中學並以此為第一志願。

Khmama,

我download唔到呀, 亦都睇唔明, 可以幫忙分析黃大仙區嗎?萬分感謝!
另想問填表應該填曬所有本區及他區英中, 再排中中是否很冒險呢?

回覆 28# khmama 的文章

khmama,多謝你的幫忙,辛苦哂!

原帖由 khmama 於 11-4-24 18:36 發表

點解要扣?

我打去派位組問沙田有幾多小學學生升中

回覆係 沙田小六學生人數大約是4662
而參與派位人數係4200至4500
而香港浸會大學附屬王錦輝中小學
係無參與升中派位的其中一間學校

請問可否再詳細一點,不太明,thx

醒目開學勳章

Thank you very much

請問各位要等幾耐加, 我睇唔到倒數 ?????
‹ 上一主題|下一主題