用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 好難决走買吾買琴好呀
樓主: may0317
go

好難决走買吾買琴好呀 [複製鏈接]

我諗初學數碼鋼琴都可以接受既,但2級以上就唔得啦。另外二手琴眼見好新凈,但放多3個月就現哂形,唔係私人轉讓都唔好亂買呀~
琴室都係一個好選擇,但太平都要注意質素,如果部琴走哂音真係唔練好過練。鋼琴係要日日練先有進步,一星期只練2日係冇可能...長遠來說係要買部琴係屋企的。

原帖由 may0317 於 11-4-25 20:43 發表
阿女岩岩6歲上星期開始學第一堂琴
鋼琴老師話學多3.4堂就要練琴
所以諗緊買吾買琴好呀

現如果買又吾想買一手
想買2手但又吾識睇

又諗好吾好買住全新數碼琴先呢

又或者買住電子琴先

可吾可以俾d意見我呢

一手琴 ...

回覆 20# 音樂人長老 的文章

如果認真地學琴, 想進度快的話, 需要每日都練少少, 初學每日練15分鐘都夠. 如果租琴練, 起碼練30分鐘, 又未必有咁多野要練.

有時進度慢, 小朋友又未必有好大動力去學.

琴室的琴, 就算係大琴行, 有時都會嚴重走音, 保養得好差. 越彈越無心機, 因為彈出來的歌好難聽. 要揀下先好.

如果驚小朋友三分鐘熱度, 買部電子琴, 讓佢日日有得練. 觀察一年半載, 若小朋友係認真想學, 再買部真琴未遲.

數碼琴都唔平, 我妹多年前用優惠價買都要八仟幾.

學鋼琴投資不少! 如果真的買琴, 數碼或鋼琴都好, 先問問老師意見啊!

PLS CHECK PM :>

原帖由 may0317 於 11-4-25 20:43 發表
阿女岩岩6歲上星期開始學第一堂琴
鋼琴老師話學多3.4堂就要練琴
所以諗緊買吾買琴好呀

現如果買又吾想買一手
想買2手但又吾識睇

又諗好吾好買住全新數碼琴先呢

又或者買住電子琴先

可吾可以俾d意見我呢

一手琴 ...

文化中心排演室小型三角琴都租用過,費用超過3百蚊一小時話包調音,租用後意見係只此一次,下不為例 ,無投訴係明白學生練習又點會俾好琴你用。

如果租用人愛惜公物,平租場地都未必唔好,多啲資訊學生有多啲選擇,亦可以減輕家長負擔,希望可以share資料。

我個仔三歲開始學琴, 家中只得電子琴 (好過冇), 參加音樂節時便去會所或琴行練琴, 但琴行啲琴太癈.

Now he is 5 yrs old. Just bought a 2nd hand Diaparson 靜音琴. 進步得好快.

個人心得是初學不用急買, 到咁上下仔女都吾悶先租或買二手, 教到3 至 5 级先教慮換個靚琴

回覆 23# lillymarie 的文章

醒目開學勳章

其實唔只係小童群益會,好多社區中心、社區會堂、??婦女會、??青年會……都有琴房租,而且好平,我見有D幾蚊半個鐘!

回覆 29# may0317 的文章

醒目開學勳章

囡囡學左一年琴, 一直都係去琴室練琴, 每星期4-5日, 每次30MINS至一小時...
要搬左屋先可以買琴, 因屋企地方真係好難放琴

回覆 32# xanax1mg 的文章

回覆 34# may0317 的文章

回覆 35# ilovethiscow 的文章

回覆 36# may0317 的文章

買左幾多$同埋琴城向邊到黎架可以Pm話我知嗎?
‹ 上一主題|下一主題