用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區家長可否分享一選校的排位
go

屯門區家長可否分享一選校的排位 [複製鏈接]

我個仔是band 1 學生
1. 懂中
2. 南官
3. 屯天
4. 崇真
5. 呂x光
6. 迦密x南
7. 辛x年
8. 宣x
9. 永x

只排到9間其它都不知選邊間,真苦惱
   0    0    0    0

我第三都係屯天,后面照位填哂band 2學校,計埋兩間band1,共填咗15間,交咗表啰

回覆 2# EricMike 的文章

我不是太熟悉屯門band 2 中學,心大心細想排呂祥光第3或屯天好d呢?請問知不知屯天和呂祥光有幾多班英文班?我見有d學校排名會將祟真排前過呂中,究竟邊間好d?!
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

回覆 2# EricMike 的文章

我第4填呂中(近屋企,個人意見), 第5填屯天

原帖由 sumheima 於 11-4-29 14:08 發表
我不是太熟悉屯門band 2 中學,心大心細想排呂祥光第3或屯天好d呢?請問知不知屯天和呂祥光有幾多班英文班?我見有d學校排名會將祟真排前過呂中,究竟邊間好d?! ...

我只知屯天開2班英文班
呂祥光我都想知

屯天應該係band 2最top個

校風方面,祟真會好過呂中

原帖由 sumheima 於 11-4-29 14:08 發表
我不是太熟悉屯門band 2 中學,心大心細想排呂祥光第3或屯天好d呢?請問知不知屯天和呂祥光有幾多班英文班?我見有d學校排名會將祟真排前過呂中,究竟邊間好d?! ...

夏美,你前三全部填band1?

屯天就近屋企,不過亞仔唔係咁中意,話距班上有30個同學仔第二、三都係填屯天

原帖由 夏美 於 11-4-29 16:07 發表

回覆 7# EricMike 的文章

恩,博下喇,老師話咁填都ok!第3填左1間band1尾。

回覆 7# EricMike 的文章

第3間本來填呂中,但聽到話校風一般,想轉填劉金龍,但又過唔到宗教個關;原本屯天又聽朋友話老師痳痳,依家好煩惱!

夏美,

第3填田中, 得唔得呢 ?

我都15/16 , 呂中 / 崇真邊間排前. 兩間都唔熟, 有冇人可以講多些.  謝謝

原帖由 夏美 於 11-4-29 16:07 發表

回覆 10# tamma 的文章

我祟真排左第9

田中放第3, 機會好微. 田中係屯門區熱門之選其中之一, 所以第1, 頂多第2已派晒.

我都係放屯天係第3,第4係崇真:

我都係聽人講/同補習社講 "祟真" 依家升左好多. 所以唔知呂好些或祟真好些 :

原帖由 夏美 於 11-4-30 16:35 發表
我祟真排左第9

回覆 13# nn^^ 的文章

你地幾時要交? 知唔知有冇要最遲交表期既呢. 學校講放假後交,但又冇講最遲邊日.

原帖由 kaka_mama 於 11-5-1 01:11 發表

劉金龍?
唔好填呀...
朋友話完全唔掂架...
佢0係入面做過野...

呢間野0係好多年前香港有英中中中之分時已經係俾政府叫佢出局...
佢搞完一大輪先上番車成為114間英中之一...
但入面老師既QUALITY唔太好...
而且年 ...

係呀!真係唔該晒妳報料.

回覆 16# kaka_mama 的文章

唔....我都想同呢間學校平反一下....
我大女讀劉金龍(中四),學校一直都係以成績去編班,我個女中一,中二都唔係精英班,但佢讀得好有幹勁,中三可以入到,呢四年我每一次家長日都有去見老師(每一年不同班主任),好記得中一同中二都係由英文老師做佢班主任,但佢老師發現佢小學時英文底子打得唔好,所以好多科都唔合格(因當時仲係全英中),但果兩年老師真係幫咗佢好多(其實只係多咗上堂問我個女問題,同埋成日會問佢明唔明),我個女到中三已經入到精英班!!每一年每一個老師比我感覺佢都真係有去留意每一個學生,因為我個女讀書上有小小嘅壞習慣佢地都留意到!!上一,二年換咗校長,學校比我感覺更加積極!!以上都只係我大女係呢間學校幾年來比我嘅感覺,我都唔想一些有努力過嘅老師被否定....

謝謝妳的資料.劉金龍宗教氣氛濃嗎?見她中一至中三要讀佛學,與我們的信仰不同,所以決定不選了!但謝謝妳的意見.

回覆 1# sumheima 的文章

hi..
我個女一開始都不習慣要讀佛學,因沒有接觸過...但我解釋比佢知"你可以唔信,你咪當呢一科係一個歷史故事去睇囉!"你話宗教色彩濃唔濃厚??其實學校內一樣可以食肉..唯一同其他學校不同的只不過係要讀多一科宗教啫!但有好多有宗教背景的學校,都一樣要讀該校的宗教科!!
你唔好誤會..我唔係特登幫學校講野,令多d人報,只係我覺得呢間學校唔係出面講咁差,有d老師都仲好有heart嘅!!選擇與否只係個人選擇!!
‹ 上一主題|下一主題