用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴要幾歲學
go

鋼琴要幾歲學 [複製鏈接]

有人話鋼琴4歲可以學,有人話6歲先好學?
新界又有那一些一對一學鋼琴班好同唔好咁貴呢?
謝謝
   0    0    0    0

E,有個5歲彈4級。彈得是好,但會否太辛苦小朋友?

原帖由 DGJS 於 11-5-6 15:41 發表
HKPPEA 剛在youtube登了一些活動。
感覺他們的kinder beat 對小孩較有趣味。
http://www.youtube.com/watch?v=ovrW-6EhF0I

好多謝咁多位俾的意見啊!tx

原帖由 sllau 於 11-5-19 09:24 發表
我囡囡係讀左jmc 3 個月, 佢好鍾意喎, 老師會訓練拍子,節奏同聽音,還有讀譜,囡囡都可以做到呀,在家練琴時,好多時都會要我扮小朋友,佢扮老師,佢彈我唱....我又覺得幾好喎! ...

就算唔識試都要看看外觀,例如是看看下面幾點。
1. 琴鍵的高度是否成一水平,如果琴鍵高度不一,在掃音時會比較難。
2. 琴鍵有沒有花,花了沒有得修補。
3. 內部有沒有銹漬。
4. 看琴鍵回彈得快不快,如果質量不好,會回彈得慢,在演奏很快的拍子是就不能了。
5. 出世紙和琴身編號是否正確。
6. 看琴身的外表沒有花痕。
7. 順著琴鍵彈,聽聽有沒有特別不同的音調。
8. 自已聽聽音色和手感,因為每個琴就算是同型號都會有分別,一定要自已去試。

原帖由 sunshine231207 於 11-5-19 13:16 發表
我問下大家意見, 我係琴行訂隻新琴到左啦, 可以去佢地個貨倉開兩隻比我揀, 但我自己唔識, 要搵朋友幫手, 不過地點唔近屋企, 有點怕麻煩朋友, 其實如果唔去揀, 直接送貨到屋企, 會唔會好大問題呢? ...

我問下大家意見, 我係琴行訂隻新琴到左啦, 可以去佢地個貨倉開兩隻比我揀, 但我自己唔識, 要搵朋友幫手, 不過地點唔近屋企, 有點怕麻煩朋友, 其實如果唔去揀, 直接送貨到屋企, 會唔會好大問題呢?

我囡囡係讀左jmc 3 個月, 佢好鍾意喎, 老師會訓練拍子,節奏同聽音,還有讀譜,囡囡都可以做到呀,在家練琴時,好多時都會要我扮小朋友,佢扮老師,佢彈我唱....我又覺得幾好喎!

原帖由 juennov 於 11-5-18 11:03 發表
係呀. 我都好贊同你既講法, 無邊一套教學方法係最好既, 因為唔同小朋友都會有不同既吸收能力,亦未必一定啱上邊一種教學方法.不過現時嚟睇, 姨甥女學得唔錯, 同埋上堂上得好開心, 我覺得咁已經好足夠了.如果JMC又有試 ...

係呀. 我都好贊同你既講法, 無邊一套教學方法係最好既, 因為唔同小朋友都會有不同既吸收能力,亦未必一定啱上邊一種教學方法.不過現時嚟睇, 姨甥女學得唔錯, 同埋上堂上得好開心, 我覺得咁已經好足夠了.如果JMC又有試堂我都會介紹俾其他人.

原帖由 ohmygosh 於 11-5-17 14:43 發表
當然﹐JMC不會是唯一有效練耳及訓練音樂感的途徑/一定對每個小朋友都最好的方法﹐不過﹐我自己和孩子從Music Wonderland到JMC的學習經歷都相當不錯﹐所以也推薦給其他家長。

...

當然﹐JMC不會是唯一有效練耳及訓練音樂感的途徑/一定對每個小朋友都最好的方法﹐不過﹐我自己和孩子從Music Wonderland到JMC的學習經歷都相當不錯﹐所以也推薦給其他家長。

原帖由 juennov 於 11-5-17 01:47 發表
聽完你作為一位鋼琴教師都咁講, 我都更加放心, 先前我表姐問我邊間好, 我都係叫啲朋友介紹有關music course既資料俾我,跟住表姐就決定俾個女去JMC都上堂, 就算地點唔算近, 表姐都親身帶個女去上堂.表姐唔熟音樂, 都 ...

聽完你作為一位鋼琴教師都咁講, 我都更加放心, 先前我表姐問我邊間好, 我都係叫啲朋友介紹有關music course既資料俾我,跟住表姐就決定俾個女去JMC都上堂, 就算地點唔算近, 表姐都親身帶個女去上堂.表姐唔熟音樂, 都唔知個女學得好唔好.
反而我有啲音樂底, 都可以問吓姨甥囡學緊d乜.感覺佢係學得好有心機.
你講的Perfect pitch, 我都知喺學音樂既漫長日子係非常重要,,希望佢繼續學得好啦

原帖由 ohmygosh 於 11-5-4 12:00 發表
時間能安排的話﹐我會鼓勵您和孩子去上JMC。拉小提琴這類單旋律樂器就更加要培養對harmony (當年在英國唸演奏學位﹐拉小提琴時﹐導師也經常提醒我要留意鋼琴伴奏部份的harmonic progression和change of colour)以及instrum ...

我個細路又學得幾好喎,學樂理都要花啲時間, 同埋都係想佢打好啲樂理基楚, 我又唔覺2年係耐喎. 或者啲課程都係要夾吓人既,如果唔啱咪試吓轉吓囉.最緊要小朋友學得開心.

原帖由 nc2000 於 11-5-6 21:10 發表
我都相信每個課程總會學有得著, 但問題係如果唔太適合小朋友, 仲要比2年時間, 咁我會揾樣佢學得開心既班佢返!

個人意見係不要盲從一D 有名氣既課程, 聽取口碑只是最開初的第一步, 如果發覺不對勁就不要勉強小朋友及 ...

係呀, 我都知佢依家聽嘢係好咗. 咁我都要佢到時多啲睇譜先得. 唔好因為耳仔好靠晒佢唔睇譜.

原帖由 miss321 於 11-5-8 00:30 發表
JMC 有好有唔好, 有D學生依賴靠耳仔, 唔肯睇譜,sight read 好差,一學首歌就背哂。有D又正常,我諗睇一個個。

回覆 44# littlecook 的文章

JMC 有好有唔好, 有D學生依賴靠耳仔, 唔肯睇譜,sight read 好差,一學首歌就背哂。有D又正常,我諗睇一個個。

THANKS wootaitai,

我估你囡囡係乖巧專心型吧!好了不起呢!
我囡連上堂都唔專心啊!

原帖由 wootaitai 於 11-5-5 17:59 發表

有,日日練。當然時間不長,最初可能拉10吓,跟住漸漸長D, 而家15,20 分鐘到(當中包括動來動去時間)。如果不能日日練不如遲些才學。

而家用緊1/16,很多專業violin shop都有。 ...

我都相信每個課程總會學有得著, 但問題係如果唔太適合小朋友, 仲要比2年時間, 咁我會揾樣佢學得開心既班佢返!

個人意見係不要盲從一D 有名氣既課程, 聽取口碑只是最開初的第一步, 如果發覺不對勁就不要勉強小朋友及自己, 免得嚇怕小朋友!  總括今次JOIN TOM LEE 既JMC 再加上身邊朋友既COMMENTS, 都係名不符實, 不要抱太大期望!

原帖由 lillymarie 於 11-5-6 06:00 發表

我細囝上JMC時的, 成日搞呢樣, 搞個樣, 又唔留心聽. 佢既Miss無咁嚴. 但我媽咪堅持陪佢上完成個課程. 我就當俾佢地親子囉. (我大囝又係咁, 我陪咗佢一個月就停學, 無謂哂時間和金錢.)囝囝由頭到尾都唔鍾意去, 話覺 ...
‹ 上一主題|下一主題