用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才, 真道, 如何選擇?
go

優才, 真道, 如何選擇? [複製鏈接]

阿仔有以上兩間的offer, 應如何選擇呢?
   0    0    0    0

Follow your heart .........
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

就係心大心細囉, 兩者好似分別不大。

我揀優才 ,我女曾經是真道學生,過往的真道校園生活麻麻地,令我十分失望.優才在tko特出d

mancon,

可否分享一下你囡囡在真道的生活呢?為什麼會令你感到失望呢?

回覆 1# jasonmami 的文章

當初我女讀完international school grade1就諗住轉出黎其他私立or直資學校p.1,但後來在真道interview時老師問我女,佢竟答黎考p.2,老師又覺得我女好特出自信心强,就提意考埋p.2,經過1輪考試後終收左女讀p.2.開學後女極不適應,話班主任好惡,日日鬧小朋友,日日罰小朋友,我女極怕她,我每天帶女返學放學認識不小家長,家長勁有禮貌勁好,但都不約而同說班主任對家長冇禮貌,再加上我女是班中超細的同學,開學時連1個電話都冇打俾我,我女病左幾日冇返學更1個電話都冇,我女d家長都打俾我問好啦! 我女開學時日日都怕上班主任課堂,用左好耐時間傾,結果在真道只讀了4個月便退學了,真好!成功地轉了1間我女讀得很開心的私立學校,對比真道的老師,好得太多
再加上本人覺得真道d英文太淺,去到p.2英默竟每次只默6-7個生字,每次英默我女唔洗温,同時英作係冇,我最怕女英文下降.有時自已諗可能我女唔啱讀,唔係唔好

兩間我都麻麻地,但兩間相比我會揀優才。

同意
真道太另類, 又話十一年course, 一陣又話想行IB, 方向唔定..
除非真係好buy佢理念, 活動教學.

原帖由 karen55407 於 11-4-28 08:42 發表

原帖由 Chickee 於 11-4-27 17:09 發表
就係心大心細囉, 兩者好似分別不大。

Play safe if you are not comfortable.....
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

me too!

原帖由 karen55407 於 11-4-28 08:42 發表

多謝大家意見呀!

Mancon, 我想問下, 你囡囡讀真道, 係幾時既事? 謝謝。

舊年9月
原帖由 Chickee 於 11-4-28 16:23 發表
多謝大家意見呀!

Mancon, 我想問下, 你囡囡讀真道, 係幾時既事? 謝謝。

原帖由 mancon 於 11-4-27 21:56 發表
當初我女讀完international school grade1就諗住轉出黎其他私立or直資學校p.1,但後來在真道interview時老師問我女,佢竟答黎考p.2,老師又覺得我女好特出自信心强,就提意考埋p.2,經過1輪考試後終收左女讀p.2.開學後女 ...

Be fair.

我個女响真道讀咗大半年,佢又唔覺你講到好似「地獄」咁。反而老師好細心,譬如有次我女嘔,老師即刻打電話話我知。有幾日我女發燒返唔到學,第二晚班主任已經打電話問候,仲交代咗啲功課安排,好貼心。

至於話老師惡,我睇所謂惡係咩定義。我女班主任教學時非常生動(因我哋有得睇公開課,所以知道教學情況)有趣,但一到有同學搗亂、破壞秩序、喧嘩、嘈吵,就會很嚴,會對滋事學生予以懲罰,但同時課後會給有關學生作適當輔導。如果這樣也叫惡,我也沒話可說。

誠然,真道的確是一間另類學校,有幾樣堅持很多家長會「看不過眼」:堅持11年完成中、小學課程,堅持行IB(有很多當初吹過行IB的直資已相繼放棄),堅持對學生及家長有「要求」,堅持家長是學校一份子,有很多機會讓家長參與學校生活 - 包括公開課、家長學堂、家長每月茶聚、家長合唱團、家長義工、各類工作坊等等,我女入了真道,我和太太都因此而變得很忙。但我倆忙得很開心、很有意義。小朋友知道父母都投入真道校園生活,變得更積極,對學校更有歸屬感。

所以,除非家長很了解和認同真道的教育理念,否則,還是選主流學校較好。

回覆 1# littlefaith 的文章

我聽其他家長講在p.1時有好好老師,升上p.2後就....勁不滿,佢地大家都希望明年p.3 E位老師冇教佢地d小朋友.
我女係超細女上p.2,讀幾個月老師1個電話都冇打比我,下下要我call佢,答覆語氣勁串冇禮貌,我女d同學媽媽話e個係全p.2最串最惡老師,日日鬧d同學罰d同學,我女係插班生關係驚到上堂要定定,日日放學回家途中不停講鬧同學罰同學的事,當中有些係小事都被罰,班中同學d媽媽勁不滿.我所講的事是真人真事.
我明白有不小家長喜歡真道課程夠特別,我都諗左好耐先有咁决定,當初為女搬黎tko住,現在山長水遠返學,更開心.再諗可能真道對我女真係唔太適合,希望今年升小一小朋友能入讀1間理想小學

真道不是 IB School 喎??点堅持行IB呀!!佢最初係想行又係講左冇做,

原帖由 ANNIEYY 於 11-4-30 00:25 發表
真道不是 IB School 喎??点堅持行IB呀!!佢最初係想行又係講左冇做,

Now is tricky, because Logos got IBDP authorised finally, but no PYP and MYP. So in primary and middle school still not IB.

You are not wrong, but Logos parents may have different view.

原帖由 ANNIEYY 於 11-4-30 00:25 發表

It's not true.

From day 1, Logos was only targeted to offer IBDP but not PYP and MYP. Due to policy reason all DSS schools except one are not allowed to offer IBDP only as they have to offer HKDSE as the major scheme.

Logos has fixed the issue by offering both IBDP and HKDSE to all students. More and more parents and students will realize that it may not be a good way. If there are mor than half students choose HKDSE, there is no need for all students to take IBDP+HKDSE. Therefore, I predicted that there will be three kinds of students in Logos - IBDP+HKDSE, IBDP only and HKDSE only.

Be fair, again。

真道已經是IB School,請自行看看IBO的網頁:
http://www.ibo.org/school/007022/

觀乎DBS、SPCC、CKY等等,也沒有PYP、MYP,不知是否也是tricky呢?個人認為,IBPD authorized已經足夠,否則IBO也會強制所有學校申請PYP、MYP才可獲得IBPD資格,是嗎?

至於是否初小開始行IB模式,就我個人在公開課所見,以及觀察小女課後練習、筆記等,的確是啟發性、思考式、探究、發表型題目居多,抄寫、填鴨式功課非常少,故此,到目前為此,個人認為已經是IB approach。

醒目開學勳章

算啦,學校由一開始都是說會申請IBD only
如果人地堅持雞蛋裡找骨頭
又有什麼可說
識貨既,可以去看一下HK有IB資格的,除了一部份international school是有齊3個IB外,絕大部份是IBD

by the way, 恭喜 LOGOS

原帖由 littlefaith 於 11-4-30 12:00 發表

Be fair, again。

真道已經是IB School,請自行看看IBO的網頁:
http://www.ibo.org/school/007022/

觀乎DBS、SPCC、CKY等等,也沒有PYP、MYP,不知是否也是tricky呢?個人認為,IBPD authorized已經足夠,否則IBO也會強制所有 ...
‹ 上一主題|下一主題