用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學 2012-2013年度小一入學申請
go

英華小學 2012-2013年度小一入學申請 [複製鏈接]

[size=+2]2012-2013[size=+2]年度小一入學申請日程表已出

http://www.yingwaps.edu.hk/html/apply-p1.html
   0    0    0    0

原帖由 qoo_pooh 於 11-5-6 14:41 發表
fc1668,

Same here ~~
我都留意左英華很耐很耐呀..........  希望大家都如願以償!

你會否帶小朋友一齊去簡介會呀?
我見登記時又話唔好帶小朋友去,
但我又想帶亞仔去睇下, 點算呀?

...
我唔同亞仔去喇,送比工人幾個鐘.雖然我都想同佢去睇下,不過都係唔好嘈我去認識左先...

大家知唔知英華會唔會開放日架?

原帖由 qoo_pooh 於 11-5-6 14:41 發表
fc1668,

我都留意左英華很耐很耐呀..........  希望大家都如願以償!

...

學校建議家長不用帶小朋友出席簡介會,因為時間對於小朋友來說真的頗長。但是如果真的沒有人幫忙帶小孩而需要帶著小朋友一同前往的話,舊年學校是有安排小朋友到另一個課室聽老師講故事etc.

正如thomasha所說,英華是一間很體貼的學校。

我有個小小建議:

要小朋友聽成個幾鐘頭o既簡介會其實對佢係幾折磨,因為要坐咁耐,佢又聽唔明。你可以早d同佢一齊去,參觀完左就搵人帶佢去附近玩 (富昌商場有個冒險樂園),留番一個家長(如有傭人帶就可以兩個一齊)聽簡介會。
fc1668,

...

我嗰份用中文,一樣得!
原帖由 qoo_pooh 於 11-5-6 14:36 發表
thomasha,

Thanks for your kind assistance & detail information.
請問可否聽星期日的簡介會, 但星期六交表呀?
另外, 英華是中文小學, profolio 應用中文還是都是用英文較好呢?

...

如無特別原因,不如聽簡介會順便交埋表,唔駛走兩轉。至於可唔可以分開兩日,由於我地無去簡介會,只能靠估 - 小弟愚見,如果你拿住張星期日簡介會o既登記回條去,相信佢地唔會拒絕你。

我覺得呢間學校相當體恤家長,所以唔會o係程序上留難你。

雖然佢地係中文小學,但d英文都好得架,所以用英文都無問題。我o個份都係用英文做,因為我打中文太慢了。
原帖由 qoo_pooh 於 11-5-6 14:36 發表
thomasha,

Thanks for your kind assistance & detail information.
另外, 英華是中文小學, profolio 應用中文還是都是用英文較好呢?

...

醒目開學勳章

fc1668,

原帖由 fc1668 於 11-5-6 13:26 發表
知道知道簡介會已經霸左位喇, 留意左呢間學校成年...唉...仲有排留意...

呢間學校已經比較好,透明度高,仲有唔少媒體資訊同視頻可以翻睇。有好多小學如果你唔識人o係入邊讀緊或做緊,真係好黑箱作業架,只能靠 "口碑"。
原帖由 fc1668 於 11-5-6 13:26 發表
知道知道簡介會已經霸左位喇, 留意左呢間學校成年...唉...仲有排留意...

醒目開學勳章

thomasha,

原帖由 thomasha 於 11-5-5 21:40 發表
舊年肯定係跟入表先後黎安排1st in日期同時間,如果你想實食無黐牙,就第一日收表o既早上去,仲一定要去簡介會,因為當日已經可以交表但只限有份去簡介會o既家長。 ...

原帖由 thomasha 於 11-5-5 21:40 發表
舊年肯定係跟入表先後黎安排1st in日期同時間,如果你想實食無黐牙,就第一日收表o既早上去,仲一定要去簡介會,因為當日已經可以交表但只限有份去簡介會o既家長。 ...

thxnk you~

We have no religion background.

BTW, I didn't notice any question asked on the religion aspect when we had the last interview.  Besides, religion does not seem to generate any preference.
原帖由 minima726 於 11-5-5 09:47 發表

Dear thomasha, is your family has no religion as well?

as i do see YW ask a lot of question about religion and father / brother's background ... we are a family has 0 point on all these question. ...

正如有一位家長之前講,資料可以o係1st in見老師o個日補交,當時校長都未見小朋友,應該黎得切俾校長參考。
原帖由 fc1668 於 11-5-4 10:19 發表
暑假一開始就有成績??學校定左7月11號拎報告表麻,7月6日已經開始放暑假架喇.其實都唔係咩成績,佢地都無分既,只係一個報告黎姐.唔駛小學加咩分,只係希望交足晒小學要求既資料姐,獎已經無架喇,無理由連幼稚園報告都無 ...

舊年肯定係跟入表先後黎安排1st in日期同時間,如果你想實食無黐牙,就第一日收表o既早上去,仲一定要去簡介會,因為當日已經可以交表但只限有份去簡介會o既家長。
原帖由 fc1668 於 11-5-4 10:21 發表
希望無計錯數啦,如果唔係到時調假煩到人地就唔好啦.

原帖由 thomasha 於 11-5-1 04:15 發表
我們也是n無人士,不過幸好英華收了犬兒。

有時候不要老是覺得有關係就是一切,兒子的能力也是很重要的;相信這也是家長應該灌輸給子女的做人態度。 ...

Dear thomasha, is your family has no religion as well?

as i do see YW ask a lot of question about religion and father / brother's background ... we are a family has 0 point on all these question.

原帖由 愚人 於 11-5-3 23:37 發表
你個策略係理論上係o岩第一輪o既面試時間. 因為上年都係早交就排早日子in. 祝你好運!
希望無計錯數啦,如果唔係到時調假煩到人地就唔好啦.

暑假一開始就有成績??學校定左7月11號拎報告表麻,7月6日已經開始放暑假架喇.其實都唔係咩成績,佢地都無分既,只係一個報告黎姐.唔駛小學加咩分,只係希望交足晒小學要求既資料姐,獎已經無架喇,無理由連幼稚園報告都無一份咁"型",個個都有份IN第一轉好公平,考小學可能係先睇小孩表現-->再睇佢既資料-->先決定有無份見第2轉,假如小孩interview表現唔好,交幾多資料比佢地都無用,睇都唔駛睇已經叮叮-->下一位
原帖由 thomasha 於 11-5-4 00:50 發表
你個仔間幼稚園都幾犀利,暑假一開始就有成績表,不過相信小學唔會因為咁樣加你分。

你個仔間幼稚園都幾犀利,暑假一開始就有成績表,不過相信小學唔會因為咁樣加你分。

原帖由 fc1668 於 11-5-3 22:40 發表
謝,我意思是學校7月11已經有,心內總是覺得早交表好因為佢第一日見既日子岩岩唔駛返工,到時唔駛同人調,如果遲到去12號先交表,可能要去到第2日見IN,咁撞岩要返工到時就煩,所以應該係後補定去到12號先交姐,知道你地咁講 ...

你個策略係理論上係o岩第一輪o既面試時間. 因為上年都係早交就排早日子in. 祝你好運!

原帖由 fc1668 於 11-5-3 23:10 發表
死喇,我請得太深呀,算啦,我都係要第一日交架喇.成績後補吧~
:tongue:

原帖由 hkmom 於 11-5-3 22:47 發表
點解我不太明你講乜?!
死喇,我請得太深呀,算啦,我都係要第一日交架喇.成績後補吧~
:tongue:
‹ 上一主題|下一主題