用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試是否一定要父母帶?
go

面試是否一定要父母帶? [複製鏈接]

見D媽咪話報10幾間, 在職父母很難請那麼多假的, 工人姐姐帶會否令學校覺得無誠意而扣印象分呢?
   0    0    0    0

我諗點都會扣少少分,學校覺得你唔重視。

看情況,有些面試(特別是第一次)父母未見到老師便與小朋友分手,到面試完才由職員帶回家長等候區,所以根本是無所謂的。

當然,父母一起帶子女去,可給子女多點鼓勵,不過重點是,萬一其中一方真的很難安排假期,不如把年假留待2nd int才出動,因為校長通常在2nd int會指定見父母。另外,亦要考慮各校的不同面試安排,看看校方有否將誰帶小朋友去記錄在案。
原帖由 abinayams 於 11-4-29 20:10 發表
見D媽咪話報10幾間, 在職父母很難請那麼多假的, 工人姐姐帶會否令學校覺得無誠意而扣印象分呢?

謝謝分享, 我朋友個女上年IN DGS, 番黎問點解人人父母一齊去, 得佢係爺爺去, 但佢兩夫妻都教書, 請唔到假, 後來FAILED左, 唔知有無關係呢

我估有關系,都係果句,學校覺得你唔重視。

我 上年 in 了8~9間, 全部都係自己入去in, 連個面試老師都見唔到.....

唯一最驚係 DBS 2ND IN, 好似見BOARD 咁.

回覆 2# moonychan 的文章

DBS 1st in 同 2nd 見d咩呀.. 可否分享下..

原帖由 abinayams 於 11-4-29 20:10 發表

工人姐姐帶當然令學校覺得無誠意啦.
有任何即場問題, 父母又幫唔到手, 孩子看到別的孩子有父母在旁, 自己冇都驚d

APPLY DBS, 申請時已經可以揀中文OR 英文 (我唔記得有冇得揀PTH)

所以, 1ST & 2ND IN 都係中文!!

原帖由 ha! 於 11-4-29 23:56 發表
"DBS 2ND IN, 好似見BOARD 咁"

in english or cantonese?

可以呀~ PM 你.

原帖由 Mayk 於 11-5-1 00:29 發表
DBS 1st in 同 2nd 見d咩呀.. 可否分享下..

醒目開學勳章 王國長老

我覺得唔係誠唔誠意
而係, 小朋友搵小學咁重要既事, 父母都唔可以出席, 咁點期待父母會有時間關心其他"無咁重要"既事呢.......

舊年hkuga話到明1st in父母唔一定要到,1d elite school 有可能會覺得唔重視掛

醒目開學勳章

1st interview只看小朋友
所以才不用父母
其實很多學校,如果是有分2輪interview或以上的
第1輪都是只會看小朋友的表現
如果只有一輪如ICQM/EC等,就會父母及小朋友分別interview
計分的

原帖由 pandabonita 於 11-5-2 22:15 發表
舊年hkuga話到明1st in父母唔一定要到,1d elite school 有可能會覺得唔重視掛

moonychan,
我都想知, 可以pm比我嗎?

原帖由 moonychan 於 11-5-2 21:56 發表
可以呀~ PM 你.

雖然老師見唔到家長.  如果老師問小朋友, 邊個帶你黎interview, 咁可能失左分啦, 要睇間學校重唔重視呢d.  同埋小朋友會如何向老師解釋.
~easybring~

moonychan,
可以pm我嗎?

moonychan,
可以pm我嗎?

父母陪小朋友面試,除了尊重學校,仲有可以俾到小朋友依靠。

我地大人面試都會怯場, 何況 5-6 歲即小朋友?

面試前,父母又可以同小朋友玩下游戲,or 一起睇下書,令小朋友輕鬆面對。

同意,不過如果父或母真的在安排上有困難,例如本身是老師不容易請假,最好最少其中一個去,否則要小朋友在陌生的環境逗留那麼久,多少對面試表現有影響。
原帖由 Sumyeema1 於 11-5-3 17:00 發表
父母陪小朋友面試,除了尊重學校,仲有可以俾到小朋友依靠。

我地大人面試都會怯場, 何況 5-6 歲即小朋友?

面試前,父母又可以同小朋友玩下游戲,or 一起睇下書,令小朋友輕鬆面對。 ...
‹ 上一主題|下一主題