用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 khmama : 請問港島東區中學排名
go

khmama : 請問港島東區中學排名 [複製鏈接]

請列出,謝謝
   1    0    1    2

原帖由 jessimm 於 11-4-30 21:11 發表
請列出,謝謝

可參考全港排位.
庇理羅士女子中學
英中東區1A
張祝珊英文中學英中東區1A
聖馬可中學
英中東區1A
筲箕灣官立中學英中東區1A
香港中國婦女會中學
英中東區1A
港島民生書院
中中東區1B
嘉諾撒書院
英中東區1B
中華基金中學
英中東區1B
金文泰中學
中中東區1B
衛理中學
中中東區1C
顯理中學
中中東區1C
漢華中學
中中東區1C
中華傳道會劉永生中學
中中東區2A
福建中學(小西灣)中中東區2A
東華三院李潤田紀念中學中中東區2B
慈幼英文學校
中中東區2B
張振興伉儷書院
中中東區2B
培僑中學
中中東區2B
寶血女子中學
中中東區2B
嶺南中學
中中東區2C
筲箕灣東官立中學
中中東區2C
嶺南衡怡紀念中學
中中東區2C
文理書院(香港)中中東區3A
聖貞德中學
中中東區3A
蘇浙公學
中中東區3A
中華基督教會桂華山中學中中東區3B
閩僑中學中中東區3B
北角協同中學中中東區3B
聖公會李福慶中學
中中東區3C
伊斯蘭脫維善紀念中學
中中東區3C
明愛柴灣馬登基金中學
中中東區3C

如果以我打电話問過學校所知,用英文班多少來排的話,張振興.嶺南,嶺南衛怡,寶血都只開一班英文班,漢華同慈幼就開兩班,返而聖貞德有三班,補英文個老師就話聖貞德好過慈幼,同張振興.筲箕灣東就直頭差喎!!

原帖由 小寶 於 11-4-30 22:46 發表
漢華同顯理都升到band 1喇!

今年東區係縮班重災區, 影響到下面既學校向上升.

漢華一定唔會好過劉永生和顯理,如果住東區家長會好清楚.上年有同學的小學英文科三次有二次程分都唔及格,叩門漢華都收左.佢無其他獎狀架.反而劉永生要求比較高.你地可以問下班主任比議見.好多網上排位睇左就算啦.

回覆 5# 小寶 的文章

慈幼校風和成績比聖貞德好.

回覆 7# tunafish 的文章

同意漢華吾會好過劉永生,顯理

原帖由 tunafish 於 11-5-1 17:27 發表
漢華一定唔會好過劉永生和顯理,如果住東區家長會好清楚.上年有同學的小學英文科三次有二次程分都唔及格,叩門漢華都收左.佢無其他獎狀架.反而劉永生要求比較高.你地可以問下班主任比議見.好多網上排位睇左就算啦. ...

好同意. 排漢華既時候都爭扎咗好耐, 好懷疑中六收生學額有冇做手腳, 因為呢間學校都幾易叩門. 不過相信會好過李潤田. 稍後再一次過調整排位.

回覆 8# tunafish 的文章

由二三年前開始留意依兩間學校,開放日都去過,感覺上慈幼学生定D,而聖貞德就活D,校舍就聖貞德新好多,慈幼真係好舊,不過都好大,而成績慈幼以前好好係英中,不過聽畢業生講以大不如前,再加比較成績同係中六就慈幼高,但同係中一二就好其怪聖貞德好喎!因為兩間都有朋友讀,我係英文同數學,再加打去間開幾班,答案聖貞德話3班英1班中返而慈幼話,都吾知收到幾多学生,我再問今年中一呢?佢話2英2中,不過下年就最多只開3班,從我仔英文補習老師所講就現在聖貞德好過慈幼.以上只係個人意見

慈幼小學得一班,好成積都轉走左,慈幼比我感覺係冇人讀,可能太舊今年又換左個女校長,我估叩門位都吾少,聖貞德校風吾會差過桂華山,協同掛!我都係巳成續行先,要學壞邊間都有机會,

原帖由 小寶 於 11-5-1 17:55 發表
如果係咁b3可否選b2學校?

BAND3已經係最差, 當然應該搏BAND2尾既中學.
‹ 上一主題|下一主題