用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田靈糧幼稚園 藍田靈糧是否一定要買用書
go

藍田靈糧是否一定要買用書 [複製鏈接]

本人收到藍田靈糧的書單,見到有些是參考書,是否必需買呢?其他的教科書小朋友在學校有使用嗎?還有一些印有校名的文件夾和通訊袋。
想請問有沒有這裏讀書的小朋友家長可給些意見呢?謝謝!
   0    0    0    0

原帖由 cstchan 於 11-5-1 08:28 發表
參考書都是留在家,讓家長和孩子一同使用玩耍。

至於教科書,我也不知道他們在學校有沒有使用自己那本,因為學校應該有大書,但老師會在教過課文後,在目錄印上日期。

文件夾是用來放校本自製書,連同自製書一同派發,讓家長學生 ...

唔該晒,你的小朋友正在藍田靈糧讀嗎?想請問一下你覺得這間學校怎樣呢?一星期有多少英文課?學生自理和禮貌等方面如何?程度怎樣?在音樂方面是否比較多特色?
因為我的小朋友只有下午的offer,而藍田啟思則有上午,所以仍很猶豫。希望可以給我一點參考。謝謝!

原帖由 cstchan 於 11-5-1 15:14 發表
我孩子在香港靈糧唸書,不過因為同一校長,所以用書應該一樣,可以答你吧了。

明白了,謝謝你!

回覆 6# JHsbb 的文章

多謝你!我也覺得小朋友能上午上學精神會好些,所以已決定放棄靈糧了。

回覆 8# JHsbb 的文章

想多問一點,請問啟思的英文學習情況如何呢?小朋友是否每天都有時間學英文?一星期有多少時間接觸NET?老師對小朋友的認識深嗎?能否對家長多指出小朋友的情況?

回覆 8# JHsbb 的文章

想多問一點,請問啟思的英文學習情況如何呢?小朋友是否每天都有時間學英文?一星期有多少時間接觸NET?老師對小朋友的認識深嗎?能否對家長多指出小朋友的情況?

原帖由 JHsbb 於 11-5-3 23:55 發表
我個人覺得睇吓咩老師喇, 我個仔小組班時, 老師唔主動話比你知佢D情況, 我個仔仲係坐校車, 更加唔知, 因為無同老師有直接接觸..

但依傢K1, 佢班主任好清楚每一位小朋友D性格, 都幾交帶, 有咩野都會打電話比我, 唔太 ...

知道老師關注小朋友的情況就放心多了。十分感謝你不嫌我太多問題,唔該晒!!
‹ 上一主題|下一主題